Ako rodiť bez bolestí a strachu? Vyskúšajte hypnopôrod!

Ako rodiť bez bolestí a strachu? Vyskúšajte hypnopôrod!>

Musíme uznať, že Kate Middleton po každom jednom pôrode vyzerala doslova skvostne. Ako môže žena po pôrode vyzerať tak dobre, hoci drobec v jej náručí má sotva deň? Okrem nadštandardných služieb sa povráva, že Kate vo všetkých troch prípadoch rodila hypnopôrodom. Čo to však znamená?

Rodiť budete pri plnom vedomí

Pôrod nie len v prvorodičkách vždy vyvoláva strach, obavy, stres. Hororové zážitky, historky od priateliek o tom, ako dlho a bolestivo rodili určite na nálade nejednej budúcej mamičke nepridávajú. Hypnopôrod je cesta, ako spraviť z obávaného pôrodu pokojnú, bezbolestnú udalosť, na ktorú budete s láskou spomínať. Základom hypnopôrodu je totiž poznať samú seba, spolupracovať so svojím telom, vedieť mu naslúchať a pochopiť, čo aktuálne potrebuje. Rodička by mala mať nad sebou absolútnu kontrolu, pri plnom vedomí vnímať to, čo sa deje a bude sa diať. Prečo je to dôležité? Stres a strach totiž dokážu ženu absolútne ovládnuť nie len psychicky, no najmä fyzicky. Všetky hrôzostrašné predstavy o pôrode v tele vyvolajú stres a s tým spojené vyplavovanie adrenalínu do krvi. Adrenalín okrem blokovania potrebných hormónov oxytocínu a endorfínov uvádza telo do stresu aj tým, že si samé začína regulovať prekrvenie dôležitých orgánov, najmä srdca a končatín. Pri pôrode však maternica tiež potrebuje čo možno maximálne prekrvenie, aby sťahy maternice neboli bolestivé. Ak k dostatočnému prekrveniu neprichádza, pôrod je o to bolestivejší a náročnejší.

Maximálne uvoľnenie

A práve uvoľnený, pokojný, čo možno najmenej bolestivý pôrod by mal byť hypnopôrod. Nie je to však otázka prečítania si jednej knižky. Budúca mamička by mala absolvovať kurz hypnopôrodu, kde sa naučí všetko potrebné – od dýchacích techník, cez telesné cvičenia, ktoré jej v deň D pomôžu. Kurzom to však nekončí. Celková psychická príprava na pôrod trvá aj doma, kde sa žena snaží komunikovať sama so sebou a s radosťou očakáva príchod svojho potomka.

Pozitívna hypnopôrodu

  • Pôrod je zvyčajne kratší
  • Vďaka naučeným technikám sa po pôrode dáte rýchlejšie dokopy
  • Na svet privediete dieťa prirodzene, bez strachu a bez použitia akýchkoľvek medikamentov, ak to nebude nutné
  • Počas hypnopôrodu je podstatné byť v čo možno najintímnejšom prostredí, v súkromí – čo je dôležitý faktor, ktorý rodiacu ženu ovplyvňujú v tom, v akom psychickom rozpoložení je

Autohypnózy sme schopní, ani o tom nevieme

Základom hypnopôrodu je autohypnóza, do ktorej sa vieme dostať na základe uvoľnovacích cvikov, vizualizačných techník, odborných odporučení a postupov, ktoré sa na kurze naučíte. Celý tento proces vám pri pôrode pomôže „vytesniť“ všetky negatívne myšlienky, strach a pôrod bude radostnejší a uvoľnenejší. Medzi hypnotizačné techniky patrí:

  • Relaxácia – uvoľnenie a jej prehlbovanie
  • Odpojenie racionálneho vnímania
  • Zapojenie predstavivosti
  • Práca v súlade s telom a jeho požiadavkami
  • Odbúranie emocionálnych blokov a strachov
  • Masážne techniky podporujúce vyplavovanie endorfínov
  • Cviky na uvoľňovanie svalov panvového dna