Ako na látkové plienky?

Ako na látkové plienky?>
Sú ekologické, vydržia aj niekoľko generácií a vybrať si môžete z krásnych farebných motívov. Reč je o látkových plienkach, ktoré opäť získavajú na obľúbenosti. Láka látkovanie aj vás, ale vlastne neviete, ako začať, koľko plienok budete potrebovať, ako sa vyznať v tých mnohých typoch a ako sa starať o tie použité? Prinášame vám sprievodcu látkovaním.

Prečo vlastne „látkovky“?

[caption id="attachment_23689" align="alignright" width="266"] Kikko detské plienky z biobavlny[/caption] Dôvodov, prečo sa rozlúčiť s jednorazovými plienkami a privítať vo výbavičke tie látkové, je niekoľko. Najčastejšie sú to potom tieto 3. Ekológia – pri výrobe jednorázoviek sa používajú najmä neobnoviteľné zdroje. Väčšina materiálov pri výrobe látkoviek potom pochádza z prírody. Pri používaní jednorazových plienok pripadá na jedno dieťa približne 1 tona odpadu, pričom plienky sa buď spaľujú či sa rozkladajú až 500 rokov. Tzv. tuhý odpad z látkových plienok je samozrejme tiež, avšak ho nie je ani zďaleka toľko. Naproti tomu pri látkových plienkach musíme počítať s ich praním. Financie – za jedno plienkové obdobie spotrebujú drobčekovia cca 4 800 kusov plienok za rok. Koľko je to peňazí? Plienky sa cenovo veľmi líšia, ako priemer ale môžeme vziať 0,18 €. Tým sa dostávame na 864 €. Látkovú výbavičku kúpime pokojne za 320 €. K tomu je potrebné pripočítať cenu za energiu, vodu a pracie prostriedky. Dostaneme sa tak dajme tomu na 460 €. Počiatočná investícia pri nákupe je síce vyššia, pri druhom či treťom dieťati ale platíme už len za ich pranie. Zdravie – látkové plienky sú na rozdiel od jednorazových vyrobené z prírodných materiálov, vďaka ktorým môže pokožka detí ľahšie dýchať. Sú priedušnejšie a vyberajú si ich často rodičia detí s atopickým ekzémom či alergiami. Významné plus majú aj vďaka pozitívnemu vplyvu na vývoj detských bedrových kĺbov (novorodenca a dojčaťa balíme do tzv. Abdukčného balenia). [caption id="attachment_23690" align="alignleft" width="208"] T-Tomi plienka AIO[/caption]

Čo všetko budem potrebovať?

Ak ste sa pozerali po látkových plienkach, určite ste narazili na mnoho pojmov, ako sú pull nohavičkyall-in-onesavá vrstva a podobne. Poďme si ich predstaviť. Na začiatok je asi dôležité povedať, že budete vždy potrebovať savú časť a nepremokavú časť. Prvú na to, aby sa obsah vsiakol do plienky a druhú, aby sa nedostal von ;) Ďalej odporúčame zaobstarať si aj tzv. separačné plienky. Jedná sa o štvorce/obdĺžniky väčšinou z plne rozložiteľného materiálu, ktoré vložíte priamo do plienky a ktoré od nej oddelí stolicu. Pri prebaľovaní a praní plienok vám tak odpadá tá najmenej obľúbená časť, separačku jednoducho vyhodíte a plienka vám zostane viac menej čistá. Praktickým pomocníkom na prebaľovanie sa vám môže stať aj tzv. snappi sponka. Jedná sa o pružnú sponku s plastovými háčikmi, ktorú oceníte najmä pri používaní štvorcových plienok. Parťákom na výlety pre vás iste bude aj nepremokavé vrecúško na plienky.

NAJPRV K TEJ SAVEJ ČASTI:

Štvorcové plienky – áno, to sú presne tie štvrocovky, do ktorých nás balili rodičia a po večeroch ich varili a žehlili. Verte ale, že hoci majú možno trošku retro nádych, dokážete s nimi divy. Rýchlo schnú a poskladať si ich môžete presne podľa potrieb dieťatka. Ich kvalita sa odvíja od gramáže. Čím vyššie číslo je pri tomto údaji, tým je plienka savejšia. Nohavičkové plienky –podobne ako u jednorázoviek sa jedná o plienky s gumičkami okolo nožičiek (oceníte u novorodencov s redšou stolicou), ktoré veľmi dobre sajú. Čím si vás môžu ďalej získať, sú krásne motívy. Ich nevýhodou je dlhšia doba schnutia, avšak ak máte sušičku, tak vám schnutie nemusí robiť žiadne vrásky. Viacvrstvové plienky – tu sa dostávame k oným záhadným skratkám AIO, SIO či AI2. Tak postupne :) AIO – zo spojenia slov all in one, teda všetko v jednom. Jedná sa o plienku, ktorá má v sebe ako savú časť, tak i nepriepustnú vrstvu. Je to vlastne tá najľahšia varianta na používanie, súčasne je ale najdrahšia. Nevýhodou je aj to, že nemajú tak dobrú savosť. AI2 či SIO – all in two či snap in one sú plienky, ktoré fungujú tak, že do nepriepustnej časti jednoducho nacvakneme časť savú. Prebaľovanie je tak veľmi jednoduché a ak bábätko pociká iba savú časť, môžeme meniť len tú.

NEPRIEPUSTNÁ ČASŤ:

Vrchné nohavičky – tieto nohavičky slúžia na to, aby sa tekutina zo savej časti plienky nedostala von. Stretnúť sa môžete s tromi typmi.
  • Fleecové nohavičky – lepšie na noc alebo pre menšie deti. Materiál si zase tak dobre neporadí s močom, je potreba častejšie pranie, veľmi rýchlo ale schnú.
  • Vlnené nohavičky – veľmi dobre absorbujú tekutinu. Vďaka lanolínu, ktorý vlna prirodzene obsahuje a ktorý má antibakteriálne účinky, je možné ich prať kľudne len 1× za niekoľko týždňov. Ich nevýhodou je vyššia obstarávacia cena a náročnejšia starostlivosť.
  • PUL nohavičky – nohavičky s PUL (Poly Urethane Laminate fabric) záterom sú veľmi trvanlivé a pri správnom prebalení nepustia von vôbec nič. Samotný materiál funguje podobne ako softshell.
[gallery link="file" size="full" columns="5" ids="23691,23692,23693,23694,23695"]

Koľko plienok je dostatok plienok?

Rovnako ako všetko, aj látkovanie je veľmi individuálne. Záleží len na vás, či budete chcieť používať iba štvorcové plienky alebo si naopak priplatíte a celú výbavičku zložíte z AIO plienok. Zo skúseností vám ale môžeme odporučiť približne tieto počty plienok:
  • 30 až 50 štvorcových plienok – prečo taký rozptyl? Menší počet si môžete zaobstarať, ak vlastníte sušičku.
  • 4 nohavičkové plienky – vyskúšajte aj viac značiek a uvidíte, ktorá vám najviac sadne.
  • 4 vrchné nohavičky
  • 2 balenia separačných plienok – veľmi obľúbený je aj Perlan
  • 2 snappi sponky
Pri výbere zvážte ekonomicky väčšie balenie, ktoré obsahuje rovno 10 kusov plienok.

Ako často prebaľovať?

[caption id="attachment_23698" align="alignright" width="300"] T-Tomi vrchné nohavičky[/caption] Hoci sa mnoho plienok pýši tým, že doprajú dieťatku až 12 hodín sucha, odporúčame drobcov prebaľovať výrazne častejšie, približne 2 až 4 hodiny. Plienka vydrží aj dlhšie, ale citlivý detský zadoček nie. Preto stav plienky pravidelne kontrolujte a vymieňajte vždy, keď si všimnete, že je mokrá.

Ako je to s praním a sušením?

Ak ste už investovali do kúpy látkových plienok, nezničte si ich nesprávnym zaobchádzaním. Úplne postačí, keď sa budete riadiť informáciami, ktoré sú k plienkam pribalené. Na väčšinu látkových plienok postačí klasický, šetrný prací prostriedok. A ako často prať? Určite nenechávajte plienky v koši trebárs týždeň. Prostredie plienok je (najmä v letnom počasí) živnou pôdou pre plesne a baktérie. Špinavé plienky by mali byť prané každé 2 až 3 dni. Pozor tiež na sušenie. Nie všetky plienky môžu do sušičky, niektoré by nemali ísť na radiátor či priame slniečko. [caption id="attachment_23697" align="alignleft" width="226"] T-Tomi bavlnené plienky[/caption]

Prírodné vlákno: áno alebo nie?

Existujú výhody aj nevýhody prírodných vlákien v látkových plienkach. Prírodné vlákna, ako bavlna, bambus či konope patrí k najobľúbenejším. Ich silnou stránkou je absorpcia a čistota. Menej znečisťujú životné prostredie. Sú šetrné k detskej pokožke. Zároveň však nie sú tak silne odolné voči častému praniu, čiže treba dohliadnuť na ich pravidelnú výmenu za nové.