Dieťa a lietanie: Ako to zvládnuť?

Dieťa a lietanie: Ako to zvládnuť?>
V dnešnej dobe už nie je nezvyčajné, že aj úplne malé deti cestujú lietadlom. Platia pre nich však určité špecifické pravidlá. Úplne zásadná informácia od leteckej spoločnosti je, či je vaša ratolesť tzv. infant (je mladšia ako 2 roky) alebo je to dieťa do 12 rokov. Poďme sa na to pozrieť podrobnejšie.

Dieťa do 2 rokov

Niektoré letecké spoločnosti vás neprepravia s dojčaťom mladším ako 14 dní. S bábätkom od dvoch týždňov vyššie prepravujú takmer všetky. Cestovanie (a teda aj lietanie) s dieťaťom do troch mesiacov ale pediatri neodporúčajú. Pre novorodenca je totiž lietanie nevhodné kvôli tlakovým zmenám v lietadle. Dojčatám (3 mesiace a vyššie) to nevadí. Dá sa všeobecne povedať, že čím je dieťa staršie, tým lepšie znáša cestu. Matka môže cestovať lietadlom ideálne až po skončení šestonedelia. Skôr cestovanie nie je vhodné, pretože je jej telo ešte oslabené a je náchylnejšie na infekcie, trombózu a embóliu. Ak cestujete s úplne malým dieťaťom, myslite na to od začiatku prípravy cesty. Vždy si predstavte, aká situácia môže nastať a čo by ste v takej chvíli mali mať pri sebe.

Rezervácia leteniek

Na to, že cestujete s bábätkom, upozornite už pri rezervácii leteniek. Niektoré letecké spoločnosti vám automaticky ponúknu prvý rad, kde je viac miesta. Inde si to musíte vyžiadať. V prvých radoch býva priestor na košík na deti, do ktorého ich môžete uložiť. Zároveň je tu viac súkromia, v prípade že budete musieť dieťa nadojčiť. Cena letenky je pre tzv. infant väčšinou desatina jej bežnej ceny.. Dieťa ale nemá nárok na vlastné sedadlo. Pokiaľ mu nekúpite bežnú letenku, čo je možné od jeho 6. mesiaca, budete ho musieť mať na kolenách. Zachrániť vás môže spoj, ktorý nebude celkom vypredaný, takže v ňom budú voľná sedadla. Maximálne povolená hmotnosť batožiny pre dieťa je zvyčajne 10 kg. Všeobecne sa neodporúča absolvovať s deťmi lety trvajúce dlhšie ako 4 hodiny. Bábätká môžu byť nepokojné, cesta ich nebaví a pri veľkom časovom posune po pristátí môžu mať narušený denný režim.

Pokojný let

Ak ste bábätku nezakúpili samostatnú letenku a lietadlo je úplne vypredané, budete ho musieť mať na kolenách počas celej cesty. Dostanete špeciálny pás, ktorý si pripútate na svoj, a tým dieťaťu zaistíte bezpečnosť. Ak let trvá dlhšiu dobu, môžete letušku požiadať o špeciálny kôš alebo tašku na dieťa, kde sa bábätko pohodlne položí a môže po ceste spať. Od pol roka môže mať bábätko vlastné sedadlo, ak pre neho zakúpite bežnú letenku. Mnoho rodičov túto možnosť využíva, pretože potom dieťa celú dobu môže byť pripútané v autosedačke. Overte si, či je vaša autosedačka certifikovaná danou leteckou spoločnosťou. Ak nie, musíte dieťa pri vzlete a pri pristátí vybrať zo sedačky, posadiť si ho na kolená a pripútať špeciálnym pásom. Niektoré spoločnosti poskytujú vlastné certifikované autosedačky zdarma alebo za mierny poplatok. Za svoje autosedačky zvyčajne tiež zaplatíte letiskový poplatok. V prípade, že cestujete s viacerčatami, bude vašou hlavnou úlohou všetkých ich ustrážiť. Ďalším špecifikom cestovania s viacerými malými deťmi je potreba väčšieho kočíka. S ním zrejme neprejdete röntgenovou bránou. Letisková ochranka preto bude musieť prezrieť kočík pomocou ručného skenera.
  • Ak máte dieťa na kolenách, dohodnite sa s cestujúcim pred vami, aby vás upozornil, až si bude chcieť sklopiť sedadlo.
  • Dieťaťu oblečte bavlnené body bez rukávov, tenké bavlnené dupačky (alebo nohavice a ponožkami) a ľahké bavlnené tričko s dlhým rukávom. Do lietadla vezmite dieťaťu aj ľahkú prikrývku a teplejšie ponožky, pre prípad väčšej zimy.
  • Dieťa je najlepšie prebaliť tesne pred odletom na letisku. Ak dôjde „na vec" počas letu, nebojte sa požiadať o pomoc letušku. Toalety v lietadle nie sú príliš veľké, ale na prebalenie postačia. Výborne sa vám bude hodiť jednorazová papierová podložka, ktorú položíte pod dieťa a navlhčené obrúsky na utretie zadočku.
  • Ak dieťa dojčíte, bez obáv ho nakŕmte. Fľašu s mliekom vám ohreje personál lietadla.
  • Rodiny s malými deťmi sú pri nástupe do lietadla spravidla vybavované prednostne. Nemusíte sa tak báť, že budete so svojimi deťmi čakať v dlhých radoch.
  • Niektoré spoločnosti majú pre deti rôzne pozornosti - najmä pri dlhších letoch - spoločenské hry, palubný denník, plyšové hračky, detský televízny kanál, hry alebo audio knihy.
  • Nepríjemné praskanie v ušiach alebo bolesť hrozia pri vzlete a pristátí. Tlak v detských uškách regulujte najlepšie dojčením, fľaškou s pitím alebo cumlíkom. Ak dieťa prehĺta, je pre neho tlak znesiteľnejší. Pri starších deťoch pomôže cukrík alebo žuvačka.

Kam s kočíkom?

Jednou z najčastejších otázok rodičov je, kam s kočíkom. Kočík vám letecká spoločnosť zvyčajne prepraví zdarma, stačí ho doviezť k lietadlu, kde ho personál uloží do batožinového priestoru. Dovnútra kočík z dôvodu nedostatku priestoru vziať nemôžete. Pokiaľ máte rozkladací typ kočíka, uistite sa, že váš osobný štítok bol umiestnený na jeho obe časti. Po prílete do cieľovej destinácie si kočík opäť vyzdvihnete pri výdaji batožiny. Niekedy vám ho personál po pristátí pripraví k východu z lietadla.

Na čo nezabudnúť

  • dostatok detskej stravy a tekutín počas letu
  • teplé oblečenie
  • deka alebo ľahká prikrývka
  • plienky
  • cumlík
  • hračky

POZOR:

Od júla 2012 musia mať deti pri ceste do zahraničia vlastný doklad totožnosti. V rámci Európskej únie stačí občiansky preukaz, mimo EÚ musí mať vlastný cestovný pas. Nezabudnite ho dieťaťu včas vybaviť, jeho vystavenie sa môže pretiahnuť až na dva mesiace. Niektoré štáty, ako napríklad Chorvátsko, majú s EÚ uzavretú špeciálnu dohodu. Pri vstupe do týchto krajín nie je nutné mať cestovný pas, stačí občiansky preukaz. To však platí iba pri ceste po ceste. Ak letíte, je cestovný pas nutnosťou.

Deti od 2 rokov

Vaše deti už vyrástli, môžu samostatne sedieť a odpadajú vám starosti o kočík alebo plienky. Napriek tomu by ste si však mali uvedomiť, že aj cestovanie starších detí lietadlom má svoje špecifiká.

Nákup letenky

Na prvý rozdiel oproti cestovaniu s bábätkom narazíte už pri kúpe letenky. Dieťa od 2 do 12 rokov totiž platí zhruba dve tretiny bežnej ceny letenky. V niektorých prípadoch, najmä pri lacných letenkách, platí plnú cenu. Ak máte na výber, kúpte pre svoje dieťa sedadlo pri okienku. Let mu bude ubiehať rýchlejšie. Navyše nemusíte mať strach, že dieťa nečakane vbehne do uličky a zraní sa napríklad o vozík s jedlom.

Bezproblémový priebeh letu

Pri dlhých cestách zvyčajne najviac hrozí, že sa deti začnú nudiť. Je to pochopiteľné, deti do 3 rokov sa dokážu sústrediť na jednu vec asi štvrť hodiny, väčšie deti maximálne hodinu. Preto sa hodí mať po ruke zásobu rôznych hračiek a hier, ktoré dieťa môže vystriedať. Medzi osvedčené patria maľovanky, zošity s hádankami, kvízy a doplňovačky alebo detský časopis. Staršie deti zabaví DVD prehrávač, tablet alebo kniha.

Pitný režim

V suchom ovzduší kabíny lietadla potrebujete vy aj vaše deti veľa piť. Nebojte sa požiadať letušku o pitie v priebehu dlhého letu, aby vaše dieťa nebolo dehydratované. Ideálna je čistá voda. Neodporúčajú sa nápoje s vysokým obsahom cukru (napr. cola), deti by potom mohli byť v lietadle hyperaktívne.

Aké tekutiny a lieky si smiete vziať na palubu

Na palubu si môžete vziať tekutiny a gély v jednotlivých baleniach s maximálnym objemom 100 mililitrov. Všetko musí byť uložené do spoločného priehľadného, uzatvárateľného vrecka s maximálnym objemom do jedného litra. Malo by ísť len o tie prípravky, ktoré budete potrebovať počas letu, teda stravu, špeciálne potravinové prípravky pre choré dieťa alebo lieky. Pre špeciálne lieky je potrebné mať lekárske potvrdenie o nutnosti ich užívania, pre bežne používané (Kinedryl, Paralen) to nutné nie je. Radšej sa ale informujte u konkrétnej leteckej spoločnosti. Okrem toho si môžete vziať na palubu všetky tekutiny a gély, ktoré zakúpite na letisku a ktoré vám predajca zabalí do igelitového vrecka a označí špeciálnou samolepkou.

Pýtajte sa, pýtajte sa, pýtajte sa

Každá letecká spoločnosť má svoje pravidlá pre prepravu detí. Je preto nutné sa na všetko opýtať už pred nákupom letenky, aby nedošlo k nepríjemnému prekvapeniu. Hlavne pri najmenších deťoch dôsledne informujte spoločnosť o ich veku. V najhoršom prípade by vás nemuseli vpustiť na palubu lietadla.