Inkontinencia: Ako čeliť nočnému pomočovaniu?

Inkontinencia: Ako čeliť nočnému pomočovaniu?>

Zdĺhavo a pravidelne meníte počas noci „popišané“ pyžamko a posteľné prádlo, napriek tomu, že váš veľký chlapec/veľká slečna má už 5 rokov? Problém sa môže vekom vytratiť, ale môže aj pretrvávať. Preto by sme ho nemali prehliadať ale ani naopak, dieťatko trestať alebo zosmiešňovať.

Správne piť

isifa_153694229Základom liečby je správny pitný režim a bezstresové rodinné prostredie. Naučte svoje dieťatko piť menej, ale častejšie. Naučte ho nezadržiavať močenie. Kedykoľvek začne počas dňa cítiť potrebu navštíviť záchod, mal by tak čo najskôr urobiť. Dostatok tekutín by mal piť najmä dopoludnia a popoludní. Maximálne do piatej poobede. Zvládnuť by mal určite aspoň 6 až 8 pohárov. Po piatej poobede by to malo byť naopak, už iba približne 120 ml.

Nerozptyľovať sa

Existujú aj ďalšie finty, ktoré stoja za vyskúšanie. Močiť by malo dieťatko pomaly, uvoľnene. Nie je kam sa ponáhľať. Takisto ho dajte vymočiť pred spánkom. Pred spaním by sa už deti nemali príliš rozptýľovať. Na mysli máme aj činnosti, ako pozeranie televízoru, počítaču či hádky. Čo sa týka jedálnička – slané, korenisté a sladké jedlá iba zvyšujú pocit smädu. Je na nich teda dosť času počas dňa. Večer im povedzte nie.

A čo násilné budenie?

Jednou zo známych metód je aj umelé nočné budenie detí. Musíme však povedať, že to nie je práve najšetrnejšia metóda. Až 60% mamičiek, ktorých deti sa v noci pomočujú, ich umelo budia po dvoch – troch hodinách spánku, aby ich doslova odniesli na záchod. Áno, vyprázdnia tak močový mechúr a zamedzia pocikaniu sa do postele. Takisto však prerušia hlboký detský spánok. A všetci dobre vieme, že nepretržitý celonočný spánok ide ruka v ruke so zdravým vývojom dieťaťa. Rozospaté dieťatko aj tak neodlíši močenie do postele od močenia do záchoda. Zároveň má pocit nenormálnosti. Zvážte teda túto metódu!

Suchá noc = pokojná noc

2141081_dry_nites_boys_2D_LR.OMožno ste už aj vy vyskúšali kade-čo. Navštívili ste lekára, dodržiavate pitný režim... Zatiaľ bezúspešne. Praktickou pomôckou pre vás v takejto situácii môžu byť naťahovacie plienkové nohavičky. V mnohých západnych krajinách sú populárne, a zdá sa, že si pomaly svoju cestu dobíjajú aj do našich domácnosti. Veľmi účinnými sú nohavičky Dry Nites, ktoré môžu používať aj deti ťažšie ako 20 kg. Jednak majú vysokú savosť, takže sú schopné absorbovať väčšie množstvo moču. Zároveň vyzerajú ako bežné spodné prádlo, takže váš drobec sa nemusí zbytočne trápiť a hanbiť. Nikto jeho súčasný problém „neprekukne“. Je to forma, ako si počas vzniknutej situácie vy aj váš drobček doprajete celonočný spánok.

Odborná pomoc

Ak však problém s pomočovaním pretrváva, treba ho riešiť aj odborne. Otvorene sa s dieťaťom porozprávať. Zájsť za pediatrom, prípadne aj za psychológom. Hlavne ale netreba karhať. Tým by sa všetko iba zhoršilo. Naopak. Pochváľte dieťatko, ak má za sebou suchú noc. Motivujte ho. Podporujte ho v názore, že pomočovanie prejde.

Vedeli ste, že...?

Svetový deň enurézy (nočného pomočovania), pripadol na 25. november. Vtedy totiž oslavuje sviatok svätá Katarína, patrónka enuretikov.