Potraviny na detskom tanieriku nemiešajte, radí odborníčka

Potraviny na detskom tanieriku nemiešajte, radí odborníčka>
Slniečko už prehrieva vzduch, vonku je dlhšie svetlo a tak nás to prirodzene ťahá von, do prírody, na prechádzky. Pri balení na výlet je podstatné nezabudnúť všetko potrebné – náhradné oblečenie, menšiu lekárničku, vodu do fľašky a nejakú desiatu. Predsa len budete vonku celý deň nemôžete ostať hladní! Spolu s výživou poradkyňou Evkou Blaho sme pre vás pripravili článok o  jednom z tých jedál, ktoré možno často opomíname, ale pre zdravý vývoj dieťaťa je veľmi dôležité.

Kedy začať desiatovať?

Kedy ste zaradili desiatu do jedálnička vášho drobca vy? Zrejme ste tak spravili intuitívne, keď ste spozorovali, že hlavné jedlá papkáčovi už nestačia a jeho apetít je veľký. „ Nedá sa presne určiť v ktorom mesiaci, pretože to závisí od stravovacieho režimu dieťaťa. Desiata sa väčšinou zaradzuje ako tretie jedlo v poradí, keď už dieťa papá obed aj večeru a mamička vidí, že mu to nepostačuje.“  Hoci desiata nepatrí medzi hlavné jedlá, pripisuje sa jej 10% z denného príjmu jedál. To teda neznamená, že musí byť bohatá a veľkosťou pripomínajúca obed, postačí kúsok ovocia či zeleniny, ak má váš drobec rád jogurt, pokojne mu ponúknite aj ten. Záleží na tom, čo všetko ste už do jedálnička drobca zaviedli a čo mu najviac chutí. Môže sa totiž stať, že z dobrej vôle mu budete ponúkať niečo, čo si myslíte, že by mohol chcieť a on vám desiatu bude odmietať. Ak táto situácia nastáva iba menších jedlách, dôvod na paniku nie je. Ak ho chcete naučiť papať všetko, bez nútenia, choďte kreatívnou cestou. „Najlepšie je vypozorovať, ktoré potraviny má dieťa rado a k tomu mu každý deň ponúkať aj niečo nové. Každá potravina by mala byť oddelene na tanieri, nie spolu zmiešané, aby dieťa samé rozhodlo či a kedy ju ochutná. Ak mu chcete vytvoriť pozitívny vzťah k jedlu tak nechoďte cestou nútenia, citového vydierania a ani odpútavania pozornosť hračkami či rozprávkami.“

Tip odborníka: Desiatu je vhodné zaradiť už pred prvým rokom.


Ktoré potraviny sú tie naj?

Ak si lámete hlavu nad tým, čo asi tak na desiatu pripraviť, máme nie len dva skvelé recepty (nájdete ich nižšie) ale aj malú nápovedu, z čoho by desiata mala byť zložená tak, aby bola zdravá, vyvážená a aj chutná. „Z praktického hľadiska sú najvhodnejšie rýchlo pripravené jedlá. Z nutričného hľadiska je dôležitá vyváženosť. Tak ako hlavné jedlo, aj desiata by mala obsahovať sacharidy, bielkoviny a tuky. Na tanieri to môže vyzerať ako jogurt s čerstvým ovocím, chlieb so strukovinovou nátierkou a čerstvou zeleninou, zeleninová placka, ktorá môže byť samotná alebo s nejakou nátierkou či s jogurtom, jablko či zelenina s tvrdým ovčím alebo kozím syrom, ovocie s domácim keksíkom. Tieto kombinácie sú dôležité kvôli pokrytiu denného príjmu živín, ale aj preto, aby dostatočne zasýtili a dieťa nebolo hladné po 15 minútach. Takýmto spôsobom je aj dieťa vystavované pestrému jedálnemu lístku a môže si vybrať čo ochutná.“ Ak sa pýtate, či treba jednotlivé druhy desiatových pokrmov striedať, tu je odpoveď. „Nie vždy musí byť desiata mliečna, je dobré ak sa jedlá striedajú. Ak si však vaše dieťa vyžaduje stále to isté na desiatu, tak je to v poriadku a netreba mu nútiť iné jedlá. Mliečne výrobky, ideálne fermentované, by sa však na jedálnom lístku mali objavovať aspoň 5-6x za týždeň.“ A čo teda z desiatového plánovania úplne vynechať? Okrem obľúbených sladkostí? „Pri chystaní desiaty platia rovnaké pravidlá ako pri hlavných jedlách - kvalitné suroviny, čerstvá zelenina a čo najviac doma pripravené jedlá. Pri desiate môžete použiť viac čerstvých surovín, nemusí byť vždy tepelne upravená. Nevhodné desiate sú napríklad ovocné šťavy alebo džúsy, tavené syry, ovocné jogurty alebo pudingy, párky, slanina, šunka.“

Tip odborníka: Ak sa chystáte na prechádzku či menší výlet, tak je vhodné nabaliť si desiatu, ktorá vydrží pár hodín v taške, je okamžite k dispozícii a môže sa jesť aj studená.


Tieto recepty musíte vyskúšať!

Zeleninové placky

Suroviny: 2 šálky surovej nastrúhanej cukety alebo kalerábu, 1 vajíčko, 2 PL špaldovej múky, bazalka, tymián, kurkuma alebo iné bylinky Postup: V miske zmiešame vyžmýkanú cuketu alebo kaleráb, vajce, dochutíme bylinkami a pridáme múku. Dobre premiešame, aby zmes držala spolu a podľa potreby pridáme múku. Plech si vyložíme papierom na pečenie. Zo zmesi tvoríme hrubšie placky, ktoré rozložíme na plech. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C približne 45 min alebo do zlatista.

Desiatové keksíky

Suroviny:  100g ovsených vločiek, 1 nastrúhaná mrkva, 1 jablko alebo mäkšia hruška, 1/2 banánu, 1 žĺtko alebo vajíčko (ak je už zavedené) Postup: Ovsené vločky namočíme vo vode a necháme pár hodín odstáť. Všetky suroviny zmiešame spolu a rozmixujeme mixérom. Plech si vyložíme papierom na pečenie a zo zmesi tvoríme tyčinky alebo kolieska. Pečieme na 170°C do zlatista, približne 35 minút.

Svet dobrodružstva čaká len na Vás! Všetko potrebné pre malých  objaviteľov teraz nájdete na Feedo.sk