Ako by mal vyzerať poludňajší spánok v druhom roku?

Ako by mal vyzerať poludňajší spánok v druhom roku?>
Malé batoľa nevydrží celý deň bez toho, aby si po obede neodpočinulo. V priebehu dňa zvyčajne začne byť mrzuté, jeho koncentrácia značne klesá, škrabe si očká. Práve toto by pre vás malo byť jasným znamením, že je čas uložiť ho do postieľky. Lenže poludňajší spánok v druhom roku má veľa úskalí. Všeobecne môžeme povedať, že dieťa je po približne 4 až 5 hodinách po prebudení zase unavené a potrebuje si oddýchnuť. Ak je teda vaše nezbedné zlatíčko hore už od šiestej hodiny rannej, potom je nanajvýš vhodné ho uložiť do postieľky ešte pred obedom, okolo desiatej dopoludnia. Je to vhodné aj preto, že dieťa nie je pri obede unavené a uplakané a má energiu na jedlo. Okolo tretej hodiny sa potom nebojte dieťaťu dopriať ešte druhý denný spánok. Nočný odpočinok sa tak nenaruší.

Nie je to nič jednoduché

Obzvlášť ťažké je zvládnuť podobné nastavenie spánku počas dňa v druhom roku, lebo vaše dieťa si skôr či neskôr zníži počet denných spánkov z dvoch na jeden. Často býva prechod spojený s viacerými problémami, pretože v tomto prelomovom období môže byť jeden spánok nedostačujúci. Dva sú už ale zase príliš veľa. Avšak nesprávna možnosť je zostať pri jednom a pol spánku za deň! To znamená, že by ste dieťa v polovici druhého spánku museli zobudiť.

Zaraďte pokojnú činnosť

Zároveň sa v druhom roku kladie na dieťa množstvo požiadaviek a zdoláva obrovské množstvo nových učebných pokrokov. Je teda dosť možné, že sa bude vaše dieťa cítiť notoricky unavené. Pri veľkej únave nie je telo schopné reagovať primerane v každej situácii, najmä v telesných činnostiach, kde sa vyžaduje šikovnosť. Všímajte si preto u dieťaťa príznaky únavy. Ak sa vám zdá, že je už príliš unavené, ale nechce spať, zaraďte do programu pokojnejšie činnosti - niečo mu čítajte, nechajte ho maľovať alebo stavať kocky. Pokiaľ bude mať malé telíčko príležitosť trošku si oddýchnuť, sily sa opäť vrátia!

Kontrolujte dĺžku poludňajšieho spánku

Ak chcete dieťa navyknúť na presný čas, kedy sa má ukladať na nočný spánok a nechcete, aby sa v noci budilo či "strašilo" až do hlbokej noci, musíte kontrolovať dĺžku jeho poludňajšieho spánku. Inak by sa mohlo stať, že dieťa bude spať príliš dlho a večer nebude chcieť ísť do postele. Štvorhodinový poludňajší spánok by bol pre mnoho mamičiek iste vítanou a bezpochyby zaslúženou pauzou, kedy by ste si mohli vybaviť aj ďalšie záležitosti týkajúce sa domácnosti alebo si oddýchnuť, ale cena za to by bola príliš vysoká. Verte, že tá dráma večer vám za to určite nestojí! Zobuďte preto dieťa zo spánku jemne, ak spí dlhšie ako je zvykom, a zaoberajte sa nejakou pokojnou činnosťou: počúvajte hudbu, čítajte si alebo sa len tak rozprávajte. Niektoré deti totiž priamo neznášajú, ak sú vytrhnuté zo spánku a hneď je im ponúkané jedlo, čistá plienka či nejaká činnosť vyžadujúca sústredenie. Prajeme vám, nech vás spinkanie doma trápi čo najmenej!