Aké sú vhodné polohy pre odgrgnutie kojenca?

Aké sú vhodné polohy pre odgrgnutie kojenca?>

Chcete mať doma spokojné bábätko? Potom mu, okrem iného, musíte umožniť zdravé odgrgnutie po každom kŕmení. Bez ohľadu na to, či je dieťa dojčené materským mliekom alebo umelou výživou, potrebuje si uľaviť. Aby to bolo možné, je potrebné zvoliť polohu, ktorá mu úľavu od prehltnutého vzduchu poskytne.

V niektorých prípadoch, kedy si dieťa neodgrgne, padá vina na nevhodnú polohu, ktorá odgrgnutie znemožňuje. Aby ste sa týmto zásadným chybám boli schopní vyhnúť, prečítajte si nasledujúce tri vhodné polohy a vyberte tú, ktorá bude vám, a hlavne vášmu drobčekovi, najlepšie vyhovovať.

isifa-147058194

"Na tigríka"

isifa-147250700Túto polohu odborníci odporúčajú nielen ako úľavu pre odgrgnutie, ale tiež pre zbavenie dieťatka bolestí bruška. Poloha „na tigríka“ zmierňuje nadúvanie a bolestivú koliku. Správne sa dieťa v tejto polohe drží bruškom, položeným na predlaktí vašej ruky. Touto rukou ho držíme za stehno. Chrbát je opretý o vaše telo a hlava je voľne na vašom lakťovom ohybe. Obe ručičky sú každá z jednej strany vášho predlaktia. K odgrgnutiu dochádza v polohe "na tigríka" veľmi ľahko a rýchlo.

"Cez rameno"

Aj táto poloha patrí medzi najčastejšie využívané polohy. Napriek tomu má aj svoje nevýhody. Tou najzásadnejšou je zvislá pozícia dieťaťa, ktorá mu môže poškodzovať chrbát a celkovo viesť k zlému držaniu tela. Hoci je vám možno táto poloha najmilšia, snažte sa ju striedať s inými, vhodnými na odgrgnutie. Prípadne voľte upravenú verziu s menšími negatívnymi dopadmi. Eva Kiedroňová, odborníčka na správnu manipuláciu s deťmi, rodičom odporúča dieťa položiť hrudníkom až cez plece, nie len na neho. Tým sa hlavička dostáva do menšieho predklonu a svojou vlastnou váhou už nevyvíja tlak na chrbticu. Napriek tomu sa snažte polohu "cez rameno" využívať, čo najmenej. Ďalším dôvodom, prečo jej využívanie zvážiť, je aj fakt, že na dieťa za ramenom nevidíte a nemusíte si nejakého väčšiemu grckania ani všimnúť.

"Psík" alebo "Na nohách"

Tretia a posledná poloha "psík" je tiež veľmi účinná. Správne ju vykonáte, keď sa usadíte a pravú nohu ľahko zdvihnete alebo prekrížite cez ľavú. Dieťa položte cez lono hrudníkom na pravé stehno. Jeho nožičky smerujú cez ľavé stehno. Ľavou rukou vyvíjajte ľahký tlak na zadoček a hornú časť stehien zároveň. Urýchlite tak uvoľnenie vzduchu a samotné grgnutie.

Ak si bábätko ani po dvadsiatich minútach neodgrglo, nemá buď čo grgať, alebo mu nevyhovovala poloha. Môžete skúsiť inú. Keď nedôjde k odgrgnutiu ani potom a dieťa je už unavené, položte ho v postieľke na bok, nikdy nie na chrbát! V polohe na boku ho nebude tlačiť bruško a je možné, že si pred spaním ešte uľaví.