Aké sú to výrobky bez BPA?

Aké sú to výrobky bez BPA?>
Od roku 2011 je v Európskej únii zakázané používať bisfenol A (známy tiež ako BPA)  pri výrobe dojčenských fliaš. Je naozaj škodlivý? A pri ktorých výrobkoch by ste si na ne mali dávať pozor?

Škodí najmä najmenších

Chemikália BPA sa používa pri výrobe polykarbonátových plastov. Zákaz jej používania sa vzťahuje len na dojčenské fľaše. Naďalej sa však používa pri výrobe niektorých hračiek, plastových riadov, cumlíkov alebo aj varných konvíc. Pritom exisuje podozrenie, že môže mať negatívny dopad na vznik ochorenia mozgu, poškodenie srdca alebo vývin diabetes. Najzraniteľnejšie sú práve najmenšie deti, keďže tie ešte nemajú schopnosť túto látku z tela odstrániť tak rýchlo, ako dospelí ľudia.

Škodlivé látky sa uvoľňujú

Ak výrobok, ktorý vaše dieťatko používa, obsahuje BPA, nemali by ste ho umývať v umývačke riadu ani prevárať. Týmto spôsobom sa totiž z produktu uvoľňujú škodlivé látky. Takisto škrabancami. Ak teda napríklad na hračke, obsahujúcej BPA, objavíte škrabance, nemali by ste s ňou ďalej dieťa nechať hrať sa.

Bez použitia BPA, tzv. BPA free

Po zákaze z roku 2011 sa u nás vyrábajú už iba dojčenské fľaše z plastového polypropylénu alebo polyamídu. Ak sa chcete plastu vyhnúť úplne, máte na výber fľaše zo skla. Označenie "bez BPA" alebo "BPA free" dnes nájdete aj na mnohých iných výrobkoch. Niektoré krajiny, ako Francúzsko alebo Švédsko, plánujú úplny zákaz používania BPA pri výrobe akýchkoľvek výrobkov z plastu. Zvážiť obsah BPA by ste mali obzvlášť pri kúpe cumlíkov, hryzátok a ďalších vecí, ktoré si dieťatko dáva často do úst.

kojenecka lahvicka canpol babies bez bpa

Dojčenské fľaše

  • Všetky plastové fľašebez použitia BPA
  • Zákaz platí pre celú Európsku úniu

silikonova savicka bez bapa

dudlik avent bez bpaDetské cumlíky

  • Mnohé cumlíky sú vyrábané z latexu alebo silikónu, preto neobsahujú BPA
  • BPA však môže obsahovať ich plastový kryt
  • Cumlíky ako AVENT, NUK, MAM, LOVI sa vyrábajú bez BPA

Náustky a cumlíky na fľaše

detske nadobi bez bpaRiady a príbory

  • Aj detské riady a príbory prichádzajú do styku s detskými ústami
  • Preto sa snažte vyberať tie, ktoré neobsahujú BPA

Hryzátkakousatko canpol bez bpa

  • Hryzátka, hrkálky a ďalšie hračky, ktoré si dieťatko dáva do úst najčajstejšie, sú takisto z pohľadu BPA kritické
  • Aj pri ich výbere skontrolujte, či neobsahujú BPA