Aké reakcie vás postretnú pri očkovaní + očkovací kalendár pre rok 2018

Aké reakcie vás postretnú pri očkovaní + očkovací kalendár pre rok 2018>
Veľa rodičov považuje očkovanie za ,, nutné zlo ", ktoré by mali deti počas prvých rokov života podstúpiť. Povinné očkovanie slúži ako prevencia proti závažným detským chorobám. Ale ako všetky lieky, môže niesť aj riziká v podobe nežiadúcich účinkov. Poďme spoločne rozobrať, ako môžete dieťaťu pomôcť!

Zásady pred očkovaním

  • Dieťa by malo byť úplne zdravé, aspoň 14 dní pred očkovaním by nemalo mať nádchu, kašeľ, ani mierne nachladnutie.
  • Dbajte na dostatočnú vyváženú stravu - každé očkovanie je zásah do detského nezrelého organizmu a oslabuje ho.
  • Dopĺňajte vitamíny! Vitamín C pomáha eliminovať toxíny, vitamín D podporuje imunitu, vitamín E pôsobí protizápalovo. Denne podávajte lyžičku rybieho tuku, ktorý tlmí zápalové reakcie.
  • Pred očkovaním nezaťažujte detský organizmus, dieťa by malo byť odpočinuté a dobre naladené - môže pomôcť sľúbená malá odmena :)
  • Dojčené dieťa nikdy neodstavujeme pred očkovaním, ani skoro po ňom - ​​dojčenie je najlepšou prevenciou proti možným reakciám po očkovaní.
  • Niektoré mamičky podávajú pred očkovaním na zmiernenie reakcií homeopatické prípravky - (najznámejší je Thuya occidentalis, pre akútne reakcie Apis mellifica) - slúži na zmiernenie bolesti po aplikácii a pôsobí detoxikačne. O spôsobe užívania a dávkovania sa vždy poraďte so skúseným homeopatom

Kedy je vhodné očkovanie odložiť?

  • keď je dieťa nachladnuté
  • ak dieťa krátko pred očkovaním prekonalo infekčné ochorenie - zápal stredného ucha alebo chrípku
  • je unavené a viac spavé, podráždené alebo má zvýšenú teplotu
  • ak sa chystáte na dovolenku

Aké môžu byť reakcie?

Mierne - vyskytujúce sa pomerne často

V mieste vpichu sa môže objaviť začervenanie (nemalo by byť väčšie ako 3 cm), alebo malý opuch - pomôže prikladanie studených obkladov, prípadne môžeme boľavé miesto masírovať kockou ľadu. Do dvoch dní by tieto reakcie mali zmiznúť. Môže sa vyskytnúť aj teplota do 38 stupňov Celzia - teplotu môžeme znížiť napr. detským panadolom alebo ibuprofénom (vhodnejšie ako paralen - znižuje imunitnú odpoveď na vakcínu)

Vážnejšie

Bolesť hlavy, zvracanie, hnačka, teplota do 39 ° C, nechutenstvo, poruchy spánku, zmena správania, ekzém - tieto reakcie sa môžu vyskytnúť ihneď po očkovaní, ale aj počas 7 - 14 dní po ňom. Vždy nahláste tieto rekcie vášmu pediatrovi a prekonzultujte ich s ním.

Závažné - vyskytujú sa len veľmi zriedkavo

Neutíchajúci plač trvajúci niekoľko hodín, teplota 39 ° C a viac, ktorá nejde zraziť, začervenanie miesta vpichu veľké 10 cm, kŕče, stavy bezvedomia. V tomto prípade ihneď vyhľadajte lekára!

Záver

K bezpečnému očkovaniu pomôže dodržiavať aspoň dvojmesačné intervaly medzi jednotlivými vakcínami. Dieťa po očkovaní sledujeme a zbytočne s ním nechodíme do väčších kolektívov (organizmus je po očkovaní nejakú dobu oslabený). Ak vám nie je niečo jasné, nebojte sa spýtať vášho detského lekára. Môžete s ním prejsť príbalové letáky jednotlivých vakcín, kde sú podrobne popísané možné nežiadúce účinky. zdroj: Varovné signály očkovania - Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Očkovací kalendár pre rok 2018

ROČNÍK NARODENIA
VEK
DRUH OČKOVANIA
TYP OČKOV ANIA
2018
v 3. mesiaci života
záškrt, tetanus, čierny kašeľ (acelulár. vakcína), vírusová hepatitída B, invazívne hemofilové nákazy detská obrna (DTaP-VHB-HIB-IPV) pneumokokové invazívne ochorenia (konjugovaná vakcína (PCV), simultánna aplikácia s hexavakcínou)*
I. dávka (základné očkovanie)
v 5. mesiaci života
II. dávka (základné očkovanie)
v 11. mesiaci života
III. dávka (základné očkovanie)
2017
od 15. mesiaca, najneskôr do 18. mesiaca života
osýpky, mumps, ružienka (MMR)
základné očkovanie
 zdroj: uvzsr.sk