Aké hračky sú vhodné pre deti od 6 do 12 mesiacov?

Aké hračky sú vhodné pre deti od 6 do 12 mesiacov?>

Dieťaťko vo veku 6 až 12 mesiacov spraví vo vývoji obrovský posun vpred. Z malého ležiaceho bábätka sa razom stane malý človiečik, ktorý sa dokáže postaviť na nohy, či dokonca začať chodiť. Hračky sú výborný nástroj, ako ho v tomto procese vhodne stimulovať. Aké hračky pre deti od 6 mesiacov by ste mu mohli ponúknuť?

Čo treba rozvíjať medzi 6. a 12. mesiacom života?

Toto obdobie je dôležité pre rozvoj základov hrubej aj jemnej motoriky, ako aj správneho stimulovania zmyslov.

Pre vaše bábätko bude dôležité rozvíjať prekladanie hračky z ruky do ruky, uchopenie menších hračiek a prvé narábanie s nimi. Aj také postavenie vežičky z dvoch kociek bude pre neho veľký úspech.

Ešte výraznejšie zmeny uvidíte v rozvoji hrubej motoriky. Od bábätka schopného sa ledva pretočiť z boku na bok, budete sledovať prvé plazenie, štvornožkovanie, posadenie sa, postavenie sa, prvé krôčiky okolo nábytku a možno stihne aj prvé samostatné kroky v priestore. Pôjde to rýchlejšie, ako očakávate.

Hry a aktivity na rozvoj jemnej motoriky

Pre rozvoj jemnej motoriky sú vhodné všetky hračky cvičiace správny úchop rukou. Bábätkám v tomto období rastú zuby a preto oceníte vhodné hryzačky. Okrem upokojenia boľavého prerezávania zúbkov, je dieťatko nútené hryzačku chytať, otáčať, prispôsobiť si ju otáčaním tak, aby si so zúbkami pomohlo. Hryzačky bývajú v ústach veľmi často, preto vyberajte iba zdravotné nezávadné hračky od overených výrobcov.

Hryzačky pre deti

Hryzačky pre deti od 6 mesiacov

Skladacie hračky

Až sa vaše dieťatko naučí správne sedieť, môžete mu predstaviť prvé stavebnice z kociek, z iných tvarov a skladacie hračky. Deti každej generácie sú zanietení stavitelia, a preto si hru s najväčšou pravdepodobnosťou rýchlo obľúbia. Vďaka skladaniu, rozkladaniu či vkladaniu si deti rozvíjajú manipulačnú techniku, jemnú motoriku, učia sa koordinovať pohyb oboch rúk a učia sa, že niektoré predmety spolu navzájom súvisia.

Kocky a veže

Pri stavaní si stavebník spolu s dieťatkom môžete trénovať aj slovnú zásobu. Opakovaním ho naučíte chápať, čo znamenajú slová ako vysoký, nízky, hore, dole, ale aj postupne rozlišovať farby.

Stavebnice pre malé deti

Keď vaša ratolesť trošku podrastie, môžete siahnuť už aj po rôznych vkladačkách a detských puzzle. Sú to hračky pre deti približne od 10 mesiacov a vďaka nim sa začnú učiť rozlišovať tvary, veľkosti a ich vzájomnú súvislosť.

Vkladačky a puzzle

Prvé hračky do vody

Počas povinného večerného kúpania začne dieťatko postupne objavovať možnosť zaujímavej hry. Ak už dokáže vo vani samé pevne sedieť, je čas ponúknuť mu vhodné hračky do vody. Kúpanie sa môže vďaka správnemu výberu hračiek stať zdrojom zábavy. Začne si precvičovať prelievanie vody, pohyb vo vode, potápanie hračiek, ich lovenie spod vody a veľa ďalšieho.

Hračky do vody pre bábätká

Na začiatok môžete zvoliť klasické pískacie kačičky alebo žabky, tégliky a sitká, či u malých detí obľúbené skladacie hračky do vane, vďaka ktorým nebudú chcieť priestory vane tak skoro opustiť.

Hračky do vody

Hry a aktivity na rozvoj hrubej motoriky

Rovnako, ako sa rozvíjajú jeho pohybové aktivity, rozširujú sa aj možnosti výberu vhodných hier a hračiek. U dieťaťa naďalej dominuje hra založená na spoznávaní a experimentovaní. Až po oslávení jeho prvých narodenín začnú prvé náznaky hier spoločenského charakteru. Dovtedy voľte hračky, ktoré ho budú lákať na preskúmanie a poriadne poobzeranie.

Pre deti vo veku 6 mesiacov môžu byť stále lákavé rôzne hracie deky, najmä ak sú vybavené rôznymi možnosťami aktivít. Podložky na hranie sú zas bezpečným miestom, kde si dieťa môže precvičovať svoje nové pohybové zručnosti bez rizika úrazu. Ich mäkký materiál je ideálny na nácvik aktivít, pri ktorých hrozí pád.

Detské koberce a podložky

Hry podporujúce pohyb – plazenie

Plaziace sa deti obľubujú veľké hračky, ktoré môžu uchopiť, hrať sa s nimi, rôzne ich pred sebou, či za sebou tlačiť a ťahať.

Na precvičovanie hrubej motoriky sa s dieťatkom zahrajte jednoduchú hru: položte pred neho jeho obľúbenú hračku do vzdialenosti, na ktorú už bez pohybu nedosiahne. Začne sa za ňou naťahovať a plaziť.

Trénovať koordináciu rúk a očí, ako aj obratnosť môžete zas kotúľaním obľúbenej hračky. Dieťatko si pri nej potrénuje aj plazenie.

Zaujímavými sa v tomto veku môžu stať aj ťahacie hračky zábavných tvarov a farieb.

Ťahacie hračky

Hry podporujúce akciu a reakciu

Deti od 6 mesiacov fascinujú interaktívne hračky. Predstavte v tomto období dieťatku hračku s nejakou zaujímavou funkciou – môže vydávať zvuk, svietiť alebo hrať hudbu. Ukážte mu, ako hračka funguje a čo má spraviť, aby funkciu aktivovalo. Veľmi vďačnými sú v tomto veku hovoriace plyšové hračky alebo hračky s rôznymi funkčnými tlačidlami.

Hudobné a interaktívne hračky

Interaktivne a zvukove hracky pre male deti

Montessori hračky

Pokiaľ vás zaujíma Montessori metóda učenia, určite si v našej ponuke vyberiete vhodné hračky. Už v tomto útlom veku môžete stimulovať deti k samostatnému preskúmaniu a zvládnutiu rôznych aktivít.

Vyberte Montessori hračky podľa veku dieťaťa a zručnosti, o ktorú by mohlo mať záujem. Vhodné sú najmä pestrofarebné, pre deti lákavé hračky. Dôležité je, aby ich nenápadnou formou stimulovali k rozvoju rôznych aktivít a zručností.

Zvukové hračky

U dieťatka sa dynamicky rozvíja aj reč, vnímanie tónov a pokusy o formuláciu hlások, či opakovanie počutých zvukov. Podporovať to môžete zvukovými hračkami. Deti radi hrajú na hračkársky bubon, gitaru či xylofón. Detské hudobné nástroje podporujú rozvoj hudobného cítenia, rytmu, melódií a tónov. Hraním na hudobný nástroj si tiež precvičia koordináciu oko - ruka a kreativitu.

Detské hudobné nástroje

Ktorým hračkám sa v tomto období vyvarovať?

Malé deti v tomto veku stále radi vkladajú všetky veci do úst. Určite sa vyvarujte všetkým hračkám, ktoré majú malé súčasti a dieliky. Tiež nie je vhodné vybrať hračky s ostrými hranami. Ak máte doma malého alergika, najmä na roztoče, nie sú vhodné ani plyšové hračky.

Zvolené hračky by mali byť kvalitné, z nezávadných materiálov a farieb. Dôležitá je aj bezpečnosť, preto hračky musia mať dôkladne zabezpečené baterky a malé magnety. Ak by dieťa prehltlo baterku alebo viac ako 2 magnety, je to dôvod na okamžitú návštevu pohotovosti alebo volania záchrannej služby. Vždy si preto pozrite, ako sú tieto veci v hračke zabezpečené, ešte predtým, ako dáte hračku dieťaťu do rúk.

V našom sortimente držíme iba bezpečné a pre deti starostlivo vybrané detské hračky. Pozrite si našu ponuku:

Hračky pre deti