Aká je skutočná pravda o cumlíkoch?

Aká je skutočná pravda o cumlíkoch?>

O cumlíkoch panuje celý rad mýtov a legiend. Aj preto majú svojich zarytých odporcov. Obavy, že deťom narastú krivo zúbky, stanú sa na cumlíkoch závislé, alebo že sa kvôli nim odstavia od dojčenia, sú skrátka veľmi silné. Ale je to skutočne pravda? Nie sú tie obavy predsa len zbytočné?

Cumlíky samozrejme nemajú len nepriateľov. Mnohým mamičkám denne pomáhajú pri uspávaní alebo pri upokojovaní svojich bábätiek. Poďte sa spolu s nami pozrieť na niekoľko tvrdení, ktoré sa ku vám o tzv. "dudkách" môžu dostať.

papakissmemodre_overlay

dudliky3_overlay

Znižujú riziko syndrómu náhleho úmrtia?

V tomto prípade by ste si asi povedali, že ide o úplný nezmysel. Opak je ale pravdou. Hneď niekoľko vedeckých štúdií preukázalo, že u detí, ktoré používajú cumlík pravidelne, je podstatne nižšie riziko (a výskyt) syndrómu náhleho úmrtia novorodenca. Ide o to, že vďaka pohybu, ktorý dieťa vykonáva pri saní, je jeho spánok ľahší a riziko zastavenia dychu je nižšie. Cumlík zároveň pomáha udržiavať otvorené dýchacie cesty.

isifa-147284798

Ak je dieťa dojčené, nemalo by cumlík používať?

V pôrodnici sa môžete stretnúť s odporúčaním nedávať dojčeným novorodencom cumlík. Skôr sa predpokladalo, že ak dáte dieťaťu, ktoré si ešte na prsník poriadne nezvyklo, cumlík, bude zmätené a môže neskôr prsník odmietať. Preto mamičky dávali deťom cumlík prvýkrát až mesiac po narodení. V súčasnej dobe ale stále viac odborníkov pripúšťa, že cumlíky dieťa neodrádzajú od dojčenia a navyše sú účinnou prevenciou syndrómu náhleho úmrtia. Dodržujte ale jednu zásadu. Cumlík dieťatku ponúknite až po výdatnom kŕmení.

isifa-149315693Cumlíky spôsobujú problémy so zubami?

Ak má dieťa cumlík počas prvých dvoch rokov života, nevyskytujú sa obvykle žiadne problémy, spôsobené jeho používaním. Ústa dieťaťa sú totiž v tomto období veľmi tvárne. Problém môže nastať vo chvíli, keď používate cumlík aj po druhom roku života. V takom prípade sa môžu vyskytnúť isté anomálie - krížový zhryz alebo zle zarovnané zuby. To však nie je spôsobené len vekom, ale aj intenzitou, akou dieťatko cumlík saje alebo hryzie. Dbajte preto, aby dieťa dostávalo len jemné cumlíky, ktoré nevyvíjajú tlak na predné zuby a zhruba od roka a pol pomaly od cumlíka začnite dieťa odstavovať.

Cumlíky môžu zvýšiť riziko ušných infekcií?

Pravda je, že u starších detí, ktoré pravidelne cumlíky používajú, je zaznamenaný až o tretinu vyšší výskyt ušných infekcií, ako u tých, ktoré ho prestali po pol roku života používať. Všetko spôsobuje zmena tlaku v ušiach vplyvom silného sania. Rozdiel tlaku môže zabrániť vypúšťaniu tekutiny do trubice, ktorá spája stredné ucho so zadnou časťou nosa a krku. Ak sa tekutina zhromažďuje, môže vzniknúť infekcia. Ak vás trápia pravidelne sa opakujúce infekcie ušiek, zvážte aj túto variantu a snažte sa dieťa od cumlíku odnaučiť.