Administratíva po pôrode – na čo nezabudnúť?

Administratíva po pôrode – na čo nezabudnúť?>

To podstatné už máte za sebou – pôrod, prvé chvíle strávené so svojím dieťaťom, príchod z pôrodnice domov. Možno sa to nezdá, ale niektoré veci teraz pôjdu neuveriteľne rýchlo. Chcete vedieť, čo všetko treba vybaviť?

Rodný list – najdôležitejšie tlačivo

Už v pôrodnici dostane mamička Prehlásenie o narodení dieťaťa. S týmto papierom musíte ísť na matričný úrad, ktorý máte v mieste trvalého bydliska. Rodný list vám vydajú na počkanie, spravte si však z neho hneď na začiatku čo najviac kópií. V budúcnosti sa to bude určite hodiť. Taktiež získate potvrdenie o narodení dieťaťa, ktoré je potrebné na vybavenie si Príspevku pri narodení dieťaťa. Aby ste rodný list dostali, potrebujete: ak ste manželia – sobášny list a občianske preukazy oboch rodičov, no stačí, ak túto formalitu vybaví otec. Kópie rodného listu bude potrebovať:

  • sociálna poisťovňa – vypláca materské
  • zamestnávateľ oboch rodičov – uplatnenie daňového bonusu

Čo treba zdravotnej poisťovni?

Na všetky potrebné úkony, ktoré je potrebné spraviť v zdravotnej poisťovni, máte 60 dní od narodenia dieťaťa. Ak ste sa rozhodli ísť si túto inštitúciu vybaviť, tu je sumár dokumentov, ktoré potrebujete.

  • prihlášku poistenca
  • rodný list
  • OP rodiča

Prvý recept pre dieťa sa vybavuje ešte na kartičku poistenca matky, dodanie preukazu trvá niekedy aj 2 – 3 týždne.

Dokumenty pre pediatra

Návšteva pediatra bude ďalšou „zastávkou“, ktorú budete musieť podstúpiť. Svojho pediatra by ste mali mať už pred pôrodom, nakoľko všetky kontaktné údaje musíte mať so sebou v pôrodnici. Ako si vybrať pediatra a čo je všetko potrebné pri prvej návšteve? Pri odchode z pôrodnice dostanete dve prepúšťacie správy. Jedna je pre vás a tá druhá pre dieťa. Práve tú odovzdáte pediatrovi pri jeho návšteve u vás alebo keď prídete po prvýkrát vy k nemu na prehliadku. Zvyčajne sa musí uskutočniť v prvý pracovný deň po návrate z pôrodnice.

Čo všetko vybavíte na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny?

Nie každý obľubuje tento druh úradu, no vedzte, že po narodení dieťaťa budete musieť ísť aj sem. A to hneď z niekoľkých podstatných dôvodov. Príspevok pri narodení dieťaťa Ak sa narodí drobec, každé euro sa počíta. Platí to aj v tomto prípade. Nárok na tento príspevok vzniká, ak sa dieťa dožije najmenej 28 dní, po pol roku od narodenia, ak nepredložíte potrebné dokumenty, nárok zaniká.

  • občiansky preukaz matky
  • rodný list dieťaťa (originál/kópia)
  • fotokópiu identifikačnej karty majiteľa účtu v prípade zaslania peňazí
  • potvrdenie gynekológa, ktorý sa stará o matku, že dieťa je prvo až treto narodené
  • potvrdenie gynekológa, ktorý sa stará o matku, že ste absolvovali všetky potrebné preventívne prehliadky
  • potvrdenie pediatra o tom, že dieťa sa dožilo 28 dní

Prídavky na dieťa Potrebné je tlačivo s názvom Prídavok na dieťa, originál a kópiu rodného listu, OP žiadateľa - takže matky a kópiu kartičky majiteľa účtu, na ktorú budú peniaze zaslané.

Trvalé bydlisko dieťaťa a príspevky od obce

Väčšina byrokracie sa dá zariadiť až po tom, ako dostanete rodný list. To platí aj v prípade nahlásenia trvalého bydliska. Po troch dňoch od vydania rodného listu je zákonný zástupca dieťaťa povinný nahlásiť trvalé bydlisko dieťaťa. Musí prísť osobne a k dispozícii musí mať originál rodného listu a občiansky preukaz matky. Stačí, ak túto záležitosť vybaví otec. Za miesto trvalého pobytu dieťaťa sa považuje miesto trvalého pobytu matky. Netreba zabúdať nato, aby ste drobca nahlásili správcovi bytu, pretože už sa počíta s tým, že sa počíta do spotreby elektriny, vody či tepla.