9 super tipov, ako nahradiť nezdravé dobroty

9 super tipov, ako nahradiť nezdravé dobroty>
Určite sa nemusíme rozpisovať o náhlych záchvatoch chuťí, kedy nervózne prešľapujete pri chladničke a neviete, čo si dať. Nakoniec zvíťazia také dobroty, ako sú chipsy, arašidové chrumky, slanina alebo niečo sladké. Čo si pre zmenu dať niečo zdravšie? zdrave-sladkosti Hneď v úvode je potrebné povedať, že nebyť nedostatočného stravovania, tak by nemuselo k podobným útokom na obsah chladničky vôbec dôjsť. Odporúčania odborníkov na výživu, že by sa nemali vynechávať raňajky, ako najdôležitejšie jedlo dňa, nie sú len planými rečami a verte, že majú niečo do seba. Pamätajte, že ráno potrebujete vlákninu, na obed poriadnu porciu bielkovín a vynechávať by ste nemali ani prílohy, ktoré sú zdrojom energie, ktorú potrebuje nielen naše telo, ale aj náš mozog. A keď si k večeri doprajete napríklad grilované kuracieho prsíčko so zeleninovým šalátom, nemôžete potom logicky plieniť vaše zásoby. Nejde o to držať diétu, ale vedieť udržať svoje vášne na uzde a vo chvíli, keď mozog prosí o niečo sladké alebo slané, ho vedieť šikovne prekabátiť.

Exotické korenia

Už ste počuli o tom, že keď do svojho jedálnička pridáte viac pálivejšiu indickú alebo ázijskú kuchynu, významne tým ovplyvníte svoje trávenie? Ostré koreniny totiž úžasne fungujú pri nezvládateľnej chuti na sladké. Takéto pálivé papričky dokonale ovládnu mozog a naštartujú náš metabolizmus počas chudnutia. Na pozore by ale mali byť najmä tie ženy, ktoré trápia tráviace problémy alebo majú napríklad žalúdočné vredy.

Smažené lupienky

Miesto vysoko kalorických slaných čipsov vyskúšajte napríklad grahamové, špaldové alebo kukuričné ​​chrumky. Vynikajúce sú tiež zeleninové chipsy, ktoré si môžete ľahko a rýchlo pripraviť aj sama doma. A doplniť ich pokojne môžete tvarohovým dipom s bylinkami alebo pálivým korením.

Slané údeniny

Naša konzumácia šunky, párkov či najrôznejších salám stále stúpa. Nie je to ale dobré, pretože obsahujú veľa soli a tukov. Siahnite radšej po kvalitnom kúsku tvrdého syra alebo ochutnajte výborné sójové párky alebo vaječné nárezy, ktoré pripomínajú vzhľadom salámu.

Sladké limonády

Našli si presladené tekutiny na vašom stole svoje miesto? Potom možno prišiel čas sa s nimi rozlúčiť. Nič dobrého vám totiž nedajú. Namiesto nich si pripravte domáci ľadový čaj a prisladiť si ho môžete pokojne trochou medu. Ale ani taká domáca citronáda nie je na zahodenie! Na novú chuť si zvyknete a vaše telo vám poďakuje! Ovocné kapsičky SK

Tučné hranolky

Že sa bez nich skrátka neviete zaobísť? Tak si ich aspoň pripravujte doma! Keď ich dáte do rúry na papier na pečenie a miesto tatárskej omáčky použijete domáci kečup, pochutíte si a urobíte niečo pre svoje zdravie. Skvele chutia aj plátky zemiakov s rozmarínom alebo cuketové či zelerové hranolky. Nezatracujte ich, mohli by vás totiž milo prekvapiť .

Maslové tortičky

Dáte si vždy po obede kávičku a k tomu nejaký ten zákusok? Ak je pre vás sladká bodka na záver dôležitá, skúste vymeniť ťažké a tučné maslové torty za 20g horkej čokolády, raw tyčiniek alebo si pripravte domáci múčnik z celozrnnej špaldovej alebo ražnej múky.

Smotanové omáčky

Zahusťujete smotanou a klasickou bielou múkou? A napadlo vás niekedy napríklad zeleninu rozmixovať? Omáčka sa tým krásne sama zahustí! Prípadne môžete namiesto múky použiť škrob alebo vlákninu a miesto tučnej smotany vyskúšajte kyslú smotanu alebo trochu sójového mlieka.

Ťažké knedle

Pre našu slovenskú kuchyňu sú úplne typické a len máloktorý gurmán si bez nich dokáže svoj život predstaviť. Ale rovnako, ako je nakysnutý knedlík, nakysnete aj vy, ak ich budete jesť príliš často. Môžete ich buď úplne vynechať, alebo ich pripravovať z celozrnnej múky. Jednoducho sa dajú nahradiť tiež celozrnnými alebo ryžovými cestovinami.

Postrádateľná soľ

V jednej rozprávke sa hovorí, že soľ je nad zlato, ale všetkého veľa škodí. Soľ, ako asi viete, zadržiava v tele vodu, čo nie je dvakrát žiadúce. Preto je najvyšší čas vyskúšať niečo nové. Asi sotva vás prinútime prestať soliť, ale môžeme vám odporučiť vyskúšať kvalitné sójovej omáčky (rybie alebo ustricové), ktoré pokrmy skvele dochuťia.