8 tipov ako sa zbaviť detských zaparenín

8 tipov ako sa zbaviť detských zaparenín>
Je veľmi nepríjemné, keď vaše dieťa trpí zapareninami. Viete, že má bolesti a urobili by ste čokoľvek, aby ste ich svojho bábätka zbavili. Poradíme vám! Ak má vaše dieťa len mierne zapareniny, bude pravdepodobne stačiť nechať pokožku pri prebaľovaní poriadne vyvetrať a starostlivo namazať vhodným krémom. Ak sa zapareniny zhoršia, mokvajú alebo krvácajú, môže byť liečba oveľa zložitejšia. Najlepšia rada je pokúsiť sa eliminovať výskyt tejto plienkovej vyrážky. Ak viete, čo ju spôsobuje, môžete jej úspešne predchádzať.

Typickými príčinami zaparenín sú:

  • podráždenie dlhodobým stykom s močom alebo stolicou
  • bábätko je kyslé potraviny
  • používanie príliš malých plienok, ktoré potom odierajú kožu
  • alergická reakcia na látky obsiahnuté v plienkach, detských obrúskoch alebo krémoch
  • rôzne typy ekzémov alebo iných nediagnostikovaných kožných ochorení.

8 tipov ako sa zbaviť zaparenín

  1. Udržujte dieťa v suchu.
  2. Nenechajte svoje dieťa spať celú noc v špinavej plienke, aj keď to bude znamenať narušenie spánku.
  3. Vždy zaistite, aby ste mali po ruke dostatok čistých plienok.
  4. Vykúpte alebo osprchujte bábätku miesto používania komerčných vlhčených obrúskov. Môžete použiť jemné mydlo, ale len ak je to nevyhnutne potrebné. Inak postačí teplá voda. Detské vlhčené obrúsky môžu obsahovať chemikálie, ktoré dráždia detskú pokožku.
  5. Zaistite cirkuláciu vzduchu - pokiaľ je to možné, pripevnite plienku voľnejšie alebo nechajte dieťa behať nahé. Nechajte vaše bábätko spať bez plienky napríklad na nepriepustnej plachte alebo uteráku, ktorý neskôr vyperiete.
  6. Vždy naneste trošku krému proti zapareninám. Ak vyrážka jasne sčervená, použite krém proti kvasinkám.
  7. Ak je koža veľmi podráždená, skúste namáčanie do teplej vody po dobu 10 minút. Toto môžete vykonávať trikrát denne. Môžete pridať 2 lyžice jedlej sódy a potom použiť krém proti kvasinkám.
  8. Počas doby hojenia sa vyhnite novým a dráždivým potravinám. Držte sa toho, o čom viete, že vášmu bábätku neubližuje a s čím nemá problémy. Nové potraviny môžete zaradiť po vymiznutí ťažkostí.
Ak vyššie uvedené rady vášmu dieťaťu v priebehu pár dní nepoľavia, navštívte svojho pediatra. Možnou príčinou zhoršovania zaparenín môže byť aj plesňová alebo bakteriálna infekcie, ktorú môžu diagnostikovať len lekár. Ten potom predpíše vhodnú liečbu a vy aj vaše bábätko si zase budete užívať štastné dni.