8 rád, ako sa účinne zbaviť zaparenín

8 rád, ako sa účinne zbaviť zaparenín>
Zapareniny vzniknú z ničoho nič, bohužiaľ z ničoho nič nezmiznú. Prečo vznikajú? Ako s nimi bojovať a ako sa ich účinne zbaviť? Prečítajte si, ako sa zaparenín zbavujú mamičky a aké osvedčené triky sa im osvedčili. Aké sú typické dôvody vzniku zaparenín?
    • podráždenie dlhodobým stykom s močom alebo stolicou
    • používanie príliš malých plienok, ktoré potom odierajú kožu
    • alergická reakcia na látky obsiahnuté v plienkach, detských obrúskoch alebo krémoch
    • rôzne typy ekzémov alebo iných nediagnostikovaných kožných ochorení.
    • Ak je nutné použiť vlhčené obrúsky, vyvarujte sa tým, ktoré obsahujú konzervanty a sú parfumované.
    • Ak je vaše dieťa zaparené len mierne, bude pravdepodobne stačiť nechať pokožku pri prebaľovaní poriadne vyvetrať a starostlivo namazať vhodným krémom. Ak sa zapareniny zhoršia, mokvajú alebo krvácajú, môže byť liečba oveľa zložitejšia.
Ak chcete predchádzať vzniku zaparenín, možno vám pomôže návod na výrobu vlastných vlhčených obrúskov. Pozrite si naše video! :-) https://youtu.be/w4Q8HVl_1Y4

Čo na to doktorka?

"Viedol sa pomerne dlhý spor v tom, či je lepšie používať jednorazové alebo látkové plienky, v závere sa lekári zhodujú, že jednorazová plienka je už natoľko vyspelá, že v týchto prípadoch je lepšie využívať práve ju. Akrylátový gélový materiál vnútri plienok absorbuje Naty jednorázové Eko plienkytekutinu, premení ju na gél a nedochádza už k spätnému pôsobeniu moču na detskú pokožku. Látkové plienky sú často fixované vrchnými nohavičkami a dochádza k zvyšovaniu vlhkosti postihnutých partií. Savosť látkových plienok je menšia. Odporúčame v prípade akútnej dermatitídy používať jednorazovú plienku, ideálne o jedno číslo väčšiu, ktorá zamedzí zvýšenému treniu a má ešte väčšiu savosť jadra, "hovorí detská pediatrička MUDr. Michala Knězková. Ak ste zástancami láktových plienok, sú alternatívou ekologické jednorazové plienky, napríklad od značky NATY.

8 tipov, ako sa zbaviť zaparenín

1. Udržujte dieťa v suchu. 2. Nenechajte svoje dieťa spať celú noc v špinavej plienke. Plienku vymeňte, aj keď to bude znamenať narušenie spánku. 3. Vždy myslite na to, aby ste mali po ruke dostatok čistých plienok. 4. Vykúpte alebo osprchujte bábätko miesto používania komerčných vlhčených obrúskov. Môžete použiť jemné mydlo, ale len ak je to nevyhnutne potrebné. Takéto mydlo by nemalo obsahovať dráždivé zložky ako sodium laureth sulfát. Benefitom je, ak obsahuje zložku antiseptickú ako je Cutosan. Postačí ale aj teplá voda. Ako správne kúpať babätko? Pozrite si video nižšie! Rybilka Neo krém na zapareniny 5. Zaistite cirkuláciu vzduchu - pokiaľ je to možné, pripevnite plienku voľnejšie alebo nechajte dieťa behať nahé. Nechajte vaše bábätko spať bez plienky napríklad na nepriepustnej plachte alebo uteráku, ktorý neskôr vyperiete. 6. Vždy naneste trošku krému proti zapareninám. Dôkladne umytý zadoček ošetrite masťou určené na zapareniny (Bepanthen, Rybilka, Sudocrem, TOPVET Panthenol, kalciová či zinková masť). Najúčinnejšou látkou v ochrane pokožky je oxid zinočnatý. Ak vyberiete masť s obsahom oxidu zinočnatého, je potrebné nanášať na pokožku len slabú vrstvu. Pod silnou vrstvou (je nepriedušná) sa potom ľahko množia patogény a stav sa môže naopak zhoršovať. 7. Ak je koža veľmi podráždená, skúste namáčanie do teplej vody na dobu 10 minút. Toto môžete vykonávať trikrát denne. Môžete pridať 2 lyžice jedlej sódy a potom použiť krém proti kvasinkám. 8. Počas doby hojenia sa vyhnite novým a dráždivým potravinám. Držte sa toho, o čom viete, že vášmu bábätku neubližuje a s čím nemá problémy. Nové potraviny môžete zaradiť po vymiznutí ťažkostí. https://youtu.be/Buu9wSvh06g

Navštívte pediatra

Ak vyššie uvedené rady vášmu dieťaťu v priebehu pár dní neuľavia, navštívte svojho pediatra. Možnou príčinou zhoršovania zaparenín môžu byť aj plesňové alebo bakteriálne infekcie, ktoré môže diagnostikovať len lekár, ktorý nasadí vhodnú liečbu v podobe antiseptických, antibiotických alebo antimykotických mastí, ako je napríklad Imazol krémpasta (antimykotický a antibakteriálny prípravok). Najčastejšou komplikáciou býva kandidová superinfekcia. Na závažné zápaly a komplikované postihnutia pokožky, kde nám bežné ATB a AM masti nezaberú, upokojíme zápal krátkodobým použitím prípravkov kortikoidných.