8 otázok, ktoré vás môžu trápiť pri výbere autosedačky

8 otázok, ktoré vás môžu trápiť pri výbere autosedačky>
Pre každého existuje tá správna. Autosedačka. Taká, ktorá bude "sedieť" vášmu dieťatku, autu, je ľahko nainštalovateľná a ľahko na nej všetko nastavíte. Zo začiatku to môže byť veda. A preto vám prinášame týchto 9 otázok a odpovedí, ktoré vám váš výber určite uľahčia a pomôžu vám v orientácii na poli autosedačiek.

1. Podľa čoho vybrať?

79879550-8712930106067Existujú dva medzinárodné predpisy pre autosedačky: i-Size (R129) a ECE R44/04. i-Size využíva pri klasifikácii autosedačky dĺžku dieťaťa, kým veľkosť ECE využíva pri delení do skupín váhu dieťatka. Práve výška a hmotnosť dieťaťa je pri určení, či autosedačka dieťatku "sedí", zásadná. Klasické rozdelenie autosedačiek býva takéto:
  • Bábätko - Skupina 0+ - Od 0 do 13 kg - Vhodné od narodenia - Veľkosť 40 až 75 cm
  • Batoľa - Skupina 1 - Od 9 do 18 kg - Vhodné približne od 6 mesiacov do 4 rokov - Veľkosť približne 70 až 105 cm
  • Dieťa - Skupina 2/3 - Od 15 do 36 kg - Vhodné približne od 3,5 do 12 rokov - Veľkosť približne 100 až 135/150 cm

2. Aký typ inštalácie je vhodný?

Autosedačky pre dojčatá sa dajú pripnúť pomocou bezpečnostných pásov alebo pomocou ISOFIX uchytenia. Je jedno, ktorú metódu použijete, je však nevyhnutné, aby ste autosedačku nainštalovali správne.
  • Uchytenie ISOFIX ponúka jednoduché, bezpečné a rýchle riešenie správnej inštalácie autosedačky.
  • Využitie bezpečnostného pásu auta ponúka flexibilitu, no mali by ste si byť vždy obzvlášť istí, že sedačka je nainštalovaná a zaistená pásom správne.

3. Kedy je najlepší čas prejsť z jednej kategórie sedačky na vyššiu?

Mnoho rodičov prechádza na vyššie kategórie sedačiek príliš skoro. Každá sedačka by totiž mala byť navrhnutá tak, aby dieťatku zabezpečila najväčší možný komfort a bezpečnosť presne podľa charakteristiky sedačky (hmotnosť, veľkosť, dlžka, vek..). Odporúčame nechať dieťatko v detskej sedačke proti smeru jazdy tak dlho, ako sa to dá. Na vyššiu kategóriu prejdite vtedy, keď už uši dieťatka presahujú horný koniec sedačky. Pomôcka: Koniec kategórie O - Keď horná časť hlavy presahuje horný koniec operadla Koniec kategórie 1 – Ramená dieťatka by mali byť 2 cm pod otvormi na popruhy, takisto keď je hlavová opierka v najvyššej možnej polohe a hlava už prečnieva Koniec kategórie 2/3 - Ak je dieťa vyššie ako 150 cm

4. Prečo je umiestnenie sedačky chrbtom k smeru jazdy bezpečnejšie?ld4296_1_copy

V prípade nehody sa znižuje náraz na ohrozené oblasti hlavy a krku. Preto je bezpečnejšie používať autosedačku proti smeru jazdy. Hlava dojčaťa je proporcionálne oveľa väčšia ako zvyšok tela. Krčné svaly a kosti nateraz nie sú dostatočne vyvinuté, aby plne podporovali hmotnosť hlavy. Ak dieťatko cestuje v smere jazdy, v prípade zrážky to môže znamenať nepríjemný náraz práve hlavy, čo môže spôsobiť vážne poranenia. Autosedačka otočená chrbtom k smeru jazdy naopak detskú hlavičku chráni. Medzinárodné označenie i-Size (R129) znamená, že dojčatá a batoľatá musia cestovať proti smeru jazdy minimálne do veku 15 mesiacov.

5. Čo je to ISOFIX?

ISOFIX je medzinárodný štandardizovaný systém uchytenia, ktorý poskytuje najbezpečnejší, najjednoduchší a najrýchlejší spôsob inštalácie autosedačky bez toho, aby bolo nutné použiť bezpečnostné pásy auta. Názov ISOFIX pochádza zo štandardného ISO (Medzinárodná organizácia pre normalizáciu) a FIX (fixácia, oprava).

6. Ako ISOFIX funguje?

Pri inštalácii autosedačky do automobilu touto technikou sa montážnymi bodmi ISOFIX ukotvuje autosedačka na skelet vozidla. Využívajú sa na to dva štandardné body na uchytenie, ktoré sú umiestnené na spodnej časti sedadla, a takisto horná opierka.

7. Prečo si zvoliť autosedačku s ISOFIX-om?

Riziko nesprávnej inštalácie a používania je pri sedačkách s technikou ISOFIX veľmi malé. Táto technika ponúka vysokú bezpečnosť pre deti a jednoduché používanie pre dospelých. 06d3c1e0026ab9c05daa60ce8d511471
  • Rýchla a jednoduchá inštalácia a demontáž - bez potreby bezpečnostných pásov
  • Pevné a trvalé pripojenie sedačky na sedadlo auta
  • Ak sedačka nie je správne nainštalovaná, zapne sa vizuálne alebo akustické výstražné znamenie
  • V testoch obstáli sedačky s touto technikou mimoriadne bezpečne

8. Čo je norma ECE R44?

Od 9. júla 2013 musia byť všetky autosedačky, ktoré sú predávané v rámci Európskej únie, v súlade s konkrétnymi bezpečnostnými predpismi. Norma ECE R44 definuje minimálne požiadavky na ich náročnosť. Od uvedenia do platnosti i-Size (R129), autosedačky musia byť v súlade s aspoň jedným z týchto dvoch právnych predpisov. i-Size (R129) je posledný a najvyšší bezpečnostný štandard. Norma ECE R44 hovorí o tom, aký typ sedačky by mal byť použitý vzhľadom na hmotnosť dieťaťa. Deti, ktoré vážia menej ako 9 kg nesmú byť umiestňované v sedadlách smerujúcich dopredu.

Páčili sa vám výrobky z článku?

Maxi-Cosi Pebble Plus Autosedačka - Watercolour Blue Maxi-Cosi Axiss autosedačka Earth Brown Maxi-Cosi Rodi AirProtect autosedačka Robin Red   20160128_Remar_600x190_20160205-autosed_sk