7 tipov, ako zvládnuť horúce počasie počas tehotenstva

7 tipov, ako zvládnuť horúce počasie počas tehotenstva>

Veľké teplá a pokročilé štádium tehotenstva nie sú nič príjemné. Zle sa vám dýcha, nemôžete sa hýbať, musíte viac piť, častejšie chodíte na toaletu a o nejakom cestovaní nemôže byť ani reč. Ako prežiť teplo v tehotenstve vám poradí MUDr. Tereza Hubová.

Článok vznikol v spolupráci s MUDr. Terezou Hubovou

Buďte v tieni

Teplo síce nie je pre ženu nebezpečné, ale nemusí mať dobrý vplyv na dieťa. Na slnku nie je dobré byť od poludnia do cca 15 hodiny, ale obecne je lepšie byť v tieni po celý deň. Viete, čo sa stane, ak tehotná žena dostane úpal? „Pri úpale dochádza k prekrveniu mozgových blán kvôli pôsobeniu priameho slnečného žiarenia na hlavu, ktorá nie je chránená pokrývkou. Prejaví sa bolesťou hlavy, nevoľnosťou, malátnosťou a zvracaním,“ hovorí lekárka. Aké vonkajšie teploty nie sú pre tehotné nebezpečné a prečo? „Dopad vysokej teploty na tehotenstvo závisí na výške teploty, jej trvaní a fáze tehotenstva. Najcitlivejšie je ranné tehotenstvo, kedy pôsobenie vysokých teplôt môže spôsobiť široké spektrum štrukturálnych a funkčných defektov, najmä rozštiepenie neurálnej trubice.“

Pite dostatočné množstvo tekutín

V tehotenstve by mala žena vypiť dva až tri litre tekutín denne, vo veľkom teple aj viac ako tri litre. A čo piť, keď je veľké teplo? MUDr. Tereza Hubová odporúča: „Najlepšia je čistá neperlivá voda, bylinné a ovocné čaje. Nie sú vhodné perlivé a sladené nápoje.“

Šport musí ísť stranou

V teple nerobte žiadne namáhavé aktivity. Radšej si ľahnite, dajte nohy do zvýšenej polohy a odpočívajte. Chcete predsa len športovať? Cvičenie v teplom počasie sa obecne v tehotenstve neodporúča, nič menej štúdie nepreukázali negatívny vplyv pohybu ani v horúcom počasí – maximálne polhodinová aeróbna záťaž v teplotách okolo 25 stupňov Celzia s dostatočným pitným režimom by nemala poškodiť ani matke, ani plodu,“ hovorí lekárka.

Ochladzujte sa. Skúste studené obklady

Môžete chodiť plávať, ale dbajte na to, aby ste neprechladli. Zaujíma vás, ako dlho je možné plávať a je vhodné chodiť ako tehotná na plaváreň? MUDr. Tereza Hubová odpovedá: „Plávanie pre tehotné je vhodné a odporučená doba pre plávanie neexistuje – skrátka tak dlho, ako to bude žene príjemné.“ Studené obklady telo príjemne ochladia, nohy ponorte do studenej vody a relaxujte. V kabelke môžete nosiť rozprašovač a osviežiť sa studenou vodou napríklad na tvári, hlave či dekolte. Vítané sú vlažné sprchy.

Starajte sa o svoju pleť

V tehotenstve je pokožka náchylnejšia na vonkajšie faktory (slnko, voda, vietor), preto musí byť zvýšená starostlivosť o pokožku samozrejmosť. Pred pobytom na slniečku sa vždy natrite krémom s vyšším UV faktorom. Viete, čo sa stáva s pleťou v tehotenstve a prečo je náchylnejšia? „Vďaka zvýšenej krvnej cirkulácii a hormónom je pleť jasnejšia, viac sa mastí, môže sa zhoršiť akné, tvoria sa strie. Bežné sú tiež rôzne stupne hyperpigmentácie, častejšie sa u žien tmavšej pleti prirodzene vyskytujú na prsných dvorcoch, na hrádzi, na bruchu, ale aj v tvári. Odporúča sa nevystavovať sa slnečnému žiareniu. Po pôrode škvrny väčšinou zmiznú alebo sa stanú svetlejšími,“ hovorí gynekologička.

Zvoľte vhodné oblečenie a obuv

Oblečenie v lete by malo byť bavlnené, aby sa telo ešte viac nepotilo. Zároveň by malo byť voľné a vzdušné. Nezabudnite na pokrývku hlavy. Voľte farby, ktoré nepriťahujú svetlo. A obuv? Lekárka radí: „Obuv z kvalitného materiálu by mala byť na jemne zvýšenom opätku, s možnosťou nastavenia šírky na členku, aby sa prispôsobovala rastúcemu objemu nohy."

Vyložte si nohy

V teple vám môžu viac opúchať nohy a členky. Ako im uľaviť? Dajte nohy do zvýšenej polohy, najlepšie na noc. Šetrite sa a nebuďte na slnku. Nemiznú opuchy ani po niekoľkých hodinách odpočinku? „Opuchy dolných končatín sú v tehotenstve, najmä v pokročilom, časté. Môžu pretrvávať, ale nebývajú dôvodom na návštevu lekára. Pozornosť si zaslúžia rýchlo vzniknuté masívne opuchy alebo asymetrické opuchy,“ uzatvára MUDr. Tereza Hubová.