7 jednoduchých spôsobov, ako sa zblížiť s bábätkom

7 jednoduchých spôsobov, ako sa zblížiť s bábätkom>
Keďže som rodila cisárskym rezom, o bondingu som mohla nechať len snívať. Po tomto zákroku vám totiž dieťatko k prsníku nepriložia - aspoň u mňa o tak nebolo a naozaj ma to mrzelo. Do pôrodu som prečítala snáď milión článkov o tomto krásnom spôsobe prvého zblíženie telo na telo. Ale aj keď vám to pri pôrode nevyšlo, sú stále iné cesty, ako sa s bábätkom intenzívne zblížiť. Poďte sa pozrieť na týchto 7 tipov.

Koža na koži

Tento kontakt v nemocnici umožňujú pri prirodzenom pôrode. Neznamená to však, že to môžete praktizovať len raz za život. Kedykoľvek, keď cítite potrebu byť s dieťatkom, alebo keď je bábätko nepokojné, sa vyzlečte do pol tela a to isté urobte s dieťatkom. Položte ho na seba a vychutnávajte si vzájomnú blízkosť. Aj keď dieťatko nemôžete dojčiť a pije mlieko len z fľaštičky, je to skvelý spôsob, ako si vybudovať vzájomné puto. Povzbuďte i oteckov, aj tí môžu pracovať na bondingu so svojím dieťatkom.

Spievajte mu

Viem, spievanie možno nie je tou najobľúbenejšou činnosťou, hlavne keď niektoré z nás spievajú falošne. Dobrá správa však je, že bábätku to vôbec nevadí a je šťastné, že počuje váš hlas. Ja si spievanie nemôžem vynachváliť, hlavne keď mám Terezku v nosiči. Ak nemôže zaspať, začnem spievať a spinká do troch minút.

Nájdite si obľúbené miesto

Možno už ho máte. My s Terezkou máme "naše miesto" na gauči v rohu v obývačke. Keď sa zobudí, papá, alebo večer pred spaním tam s ňou vždy zaľahnem, rozprávame sa a hladkám ju po líčkach a vláskoch. Ona mi potom na oplátku vlasy ťahá, kope nožičkami, otvára ústa a vydáva rôzne zvuky. Vtedy viem, že všetkému rozumie a vie, že ide o naše spoločné chvíle a spoločne sa jedna z druhej tešíme.

Doprajte si čas osamote

Myslím, že túto časť nie je treba vysvetľovať. Naši muži bývajú v práci a my väčšinou trávime čas s deťmi sami. Ak to však nie je váš prípad a máte okolo seba viac ľudí, nebojte sa im poďakovať a upozorniť, že potrebujeme byť s dieťatkom občas aj samy. Je to veľmi dôležité pre celoživotné puto.

Rozprávajte sa ako s najlepším kamarátom

Nebojte sa mu rozprávať o svojich snoch, o čase s ním, o tom, čo potrebujete. Rozprávajte mu o veciach, ktoré s ním plánujete robiť - kŕmiť, obliekať, ísť spinkať. Nebojte sa toho, dieťatko si tým dobre spoločensky vytrénujete a zároveň sa opäť krásne zblížite.

Píšte listy

Našej maličkej som začiatkom roka kúpila diárik s poznámkami. Píšem jej tam niečo ako denník, jej pokroky, začiatky, všetko, čo nás s manželom teší. Píšeme jej aj keď máme ťažké dni, sme unavení alebo vyčerpaní. Celkom nám to pomáha, keď si všetko čítame spätne. Rozhodli sme sa, že jej to jedného dňa odovzdáme a veríme, že sa naše putá nikdy nepretrhnú.

Buďte s nimi

Keď som pri malej, často uvažujem, čo všetko ešte musím urobiť - niečo uvariť, dokončiť nejakú prácu, prezliecť posteľ a tisíce ďalších mini / maxi povinností. Naše deti však cítia, keď sme myšlienkami úplne inde. Ak im chceme byť nablízku, odložíme naše povinnosti či myšlienky a vychutnávame si prítomnosť plnú našich drahých. Len tak budú naše rodiny silnejšie. Čas strávený s nimi je totiž oveľa dôležitejší ako všetky povinnosti.