6 tipov, ako prežiť prvých 6 týždňov po pôrode

6 tipov, ako prežiť prvých 6 týždňov po pôrode>
Spomínam si na prvý týždeň po pôrode. Strávila som ho v nemocnici s plačúcou Terezkou. Nechápavo som pozorovala mamičky, ktorým bábätká po dojčení zaspávali v náručí a spali kľudne aj 3 hodiny. Len to moje neustále plakalo. Pripadala som si ako tá najhoršia mamka na svete. Zároveň však šťastná, čerstvá mamička, v ktorej sa búrili hormóny a telo sa snažilo dať do normálu... Hlavou mi prebehlo milión rád od príbuzných, čo by som mala alebo nemala robiť. Tak zo mňa za chvíľu bola skôr chodiaci mŕtvola. My, "zbrusu nové" mamičky, nemáme žiadny návod, ako tie dni zvládnuť. Pripravila som však taký manuál, ktorý by mohol pomôcť.

1. Počúvajte svoj inštinkt, nie internet!

Dobrý sluha, ale zlý pán. Ujo Google. Priznajme si to. Už pri prvom probléme či pochybnostiachchytáme do rúk telefón a uisťujeme sa, či robíme všetko správne Hlavu hore! Naše mamičky a babičky kedysi nemali žiadne diskusné fóra. Všetko ich to naučila príroda a ich vlastné pocity a srdce! A tak si nevšímajte rady druhých. Každé dieťa je iné. A samozrejme aj mamička. To, že robíte niečo inak ako ostatní, je predsa normálne.

2. Počúvajte dieťatko

Áno, prvý rok s nami komunikuje naozaj len plačom, či rečou tela. Skúste sa prvý týždeň sústrediť na to, ako vyzerá konkrétny druh plaču, a čo ním asi vaše dieťa chce naznačiť. Bábätko môže byť jednoducho hladné, unavené, s plnou plienkou alebo ho niečo bolí. Jednotlivé signály by však nemali byť ťažko rozoznateľné a vy prídete na to, čo váš malý uzlíček vlastne chce.

3. Dojčenie verzus umelé mlieko

Ani z tejto dilemy nemusí byť 3. svetová vojna. Začiatok dojčenia býva asi najťažší, a tak sa nebojte vyhľadať laktačnú poradkyňu a nevzdávajte sa hneď pri prvých ťažkostiach. A keď už dojčenie nepôjde alebo na to máte vážny dôvod, nič si z toho nerobte, vaše dieťa bude rovnako krásne a úžasné ako všetky iné deti. Lebo je jednoducho vaše.

4. Nesnažte sa byť perfektná

Rodičovstvo je o triumfoch aj zlyhaniach. Nebuďte na seba prísna, tvrdá, v prípade ak vám niečo nevyjde. Rovnako ako aj inde platí, že prax robí majstra. A keď už ste na pochybách či na dne, neváhajte požiadať o pomocnú ruku. Doprajte si aj vy čas byť ženou – dajte si teplú sprchu, odpočiňte si a hneď vám to pôjde lepšie.

5. Nezabúdajte na partnera!

Pre mnohé z nás sa po narodení dieťaťa obráti život naruby. Dieťatko tvorí celý náš svet, vstávame s ním, budíme sa s ním v noci a práve prvý mesiac života dieťaťa je veľmi ťažké nájsť program pre vášho partnera. Nemusíte sa príliš namáhať. Niekedy stačí naozaj maličkosť a dokážete sa obaja povzbudiť. Spravte si kávičku alebo si povedzte, ako sa máte radi. Skúste spolu jesť a hovoriť o niečom inom, ako o dieťati. Uvidíte, ako vás to v prvé týždne postaví na nohy.

6. Nezabúdajte na seba

Áno, súčasťou tohto manuálu ste vy. Aj keď ste čerstvá mamička, nezabudnite si ukradnúť chvíľku času aj pre seba. Prechádzajte sa, osprchujte sa, jedzte zdravo a hlavne myslite pozitívne! Pretože len vtedy, ak sa budete cítiť dobre, bude spokojné aj vaše dieťatko. Prajeme vám veľa síl do prvých popôrodných dní.