6 spôsobov, ako posmeliť dieťatko k rozprávaniu

6 spôsobov, ako posmeliť dieťatko k rozprávaniu>
Mnoho batoliat zbožňuje rozprávať. Aj tie, ktoré poznajú ešte len niekoľko slov. Je to pre nich zábava a zároveň si rozvíjajú komunikačné schopnosti. Ako teda efektívne zapojiť svoje dieťa do konverzácie? Prinášame vám niekoľko nápadov, ktoré stoja za skúšku.

1. Rekapitulácia spoločne stráveného dňa.

Pre batoľa je každý nový deň veľké dobrodružstvo. Nákup v obchode, umývanie auta, skladanie vyschnutého prádla... To všetko je dôvod na diskusiu. Skúste každý deň pred spaním zrekapitulovať, čo ste počas dňa spolu zažili. Ak vaše dieťatko stále hovorí iba v jedno či dvojslovných vetách, môžete sa ho veľa a detailne vypytovať. „Kto ťa zobral na detské ihrisko?“ „Kto sa tam s tebou hral?“ „S ktorou hračkou si sa hral najviac?“ Snažte sa pýtať špecifické a otvorené otázky, ktoré vyžadujú viac, než len jednoslovné áno/nie odpovede. Ak už chodí váš drobček do škôlky, je to skvelý spôsob, ako na záver dňa zistiť, čo všetko v škôlke zažil.

2. Pauza v strede príbehu.

Ak čítate Rozprávku o Červenej čiapočke po stý krát, nemali by ste byť prekvapená, že si vaše dieťatko už pamätá snáď celý príbeh. Dajte mu priestor, nech zažiari a zároveň si rozvíja verbálne zručnosti. Začnite čítať niektorý z jeho obľúbených príbehov a občas sa pri rozprávaní zastavte, aby mohol váš drobček vyplniť chýbajúce časti. Ak mu to ide sťažka, môžete úsek povedať najprv vy a vyzvať ho, aby ho po vás zopakoval. Stále pri čítaní vynechajte inú časť príbehu, aby si mohol precvičiť nové slovíčka.

3. Slovné hry.

Rozprávanie je oveľa atraktívnejšie, keď je zakomponované do hry. Nemusíte si príliš lámať hlavu nad vymýšľaním kreatívnych pravidiel. Veľký záujem by mohla vzbudiť jednoduchá hra "Čo je to?" Výborne funguje najmä v novom prostredí - v kaviarni, na letisku, na trhu... Na začiatku ho motivujte tak, že sa ho opýtate na predmety, ktoré už pozná. Neskôr môžete pokračovať v objavovaní nových objektov. Ak nepozná odpoveď, pošepnite mu ju do uška a nech ju nahlas zopakuje. Precvičí si tak správnu výslovnosť a zapamätá si viac. („Toto je dáždnik. Dáždnik používame na to, aby nám nepršalo na hlavu.“) So staršími detičkami môžete skúsiť zložitejšiu slovnú hru: "Čo sa stalo potom?" Začnite rozprávať svojmu dieťatku príbeh a keď dej začína hustnúť, vyzvite ho, aby príbeh dokončil. Ak vaše dieťatko ešte nemá dostatočnú slovnú zásobu, aby vytvorilo samo konkrétny príbeh, vymyslite si pomocné otázky: "Mysliš si, že psík utiekol?", "Kde si myslíš, že ten psík šiel?“ „Kto šiel s ním?" 6 spôsobov, ako posmeliť dieťatko k rozprávaniu

4. Telefónne klebety.

Mnoho detí je fascinovaných vynálezom zvaným telefón ešte skôr, než vôbec dokáže rozprávať. Využite tento fakt. Keď volajú vaši priatelia alebo rodina, skúste dať na chvíľku mobil do ruky vášmu dieťatku. Bez vizuálnych pomôcok bude dieťatko "nútené" zdokonaliť svoju výslovnosť, ak chce, aby mu poslucháč na druhom konci rozumel. Opäť pomôže dostatok otázok. Ak nebude chcieť odpovedať priamo volajúcemu, stále môžete zachrániť situáciu. "Povedz babičke, čo si dnes jedol na obed?" "Povedz strýkovi, s akými hračkami si sa ráno hral na pieskovisku?"

5. Súčasť diskusií.

Malí nezbedníci majú veľké uší a keď sú vystavení aj správnym podnetom, môžu mať aj veľké ústa. Inými slovami, nemyslíte si, že všetky dospelácke reči sú mimo jeho rámec. Vaše dieťa rozumie viac, než sa domnievate. Snažíte sa s partnerom dohodnúť, na akú farbu namaľovať kuchyňu? Zapojte do konverzácie aj vášho drobca. Aj keď sa napokon rozhodnete pre niečo konzervatívnejšie, než je fialová, vaše dieťatko malo možnosť vyjadriť svoj názor. A to sa ráta!

6. Nahrajte sa na video.

Väčšina detí sa rada predvádza pred kamerou. Rozžiarte teda červené svetielko, zakričte "Akcia" a uvidíte, čo všetko z vášho krpca vylezie. Možno ho budete musieť na začiatku posmeliť, možno má sklony sám sa predvádzať. Vyžiadajte si jeho obľúbenú pesničku alebo riekanku. Pýtajte sa veľa otázok, veď ste predsa v televízii. Hneď po skončení show mu môžete prehrať vzniknuté video. Potom, čo uvidí a vypočuje si sám seba, možno bude mať hneď chuť na ďalší diel.