6. mesiac života vášho dieťatka

6. mesiac života vášho dieťatka>
V šiestom mesiaci je sluch dieťatka vyvinutý takmer rovnako, ako sluch dospelého človeka. Takisto zrak je výrazne vyvinutý, i keď ten sa bude vyvíjať aj naďalej. Väčšina deti v 6. mesiaci takisto veľmi dobre reaguje na dotyk a pohladenie. U dieťatka sa takisto vyvíja inštinkt, ako čo najlepšie upútať vašu pozornosť. Ojavujú sa preto prvé prejavy "huncútstva". Vy si preto môžete vyskúšať svoje prvé varovné "nie!".

Veselá komunikácia

Záleží síce od stupňa temperamentu dieťatka, ale väčšina bude nadšene "komunikovať" s cudzími ľuďmi prostredníctvom svojho bľabotania. "Flirtujú" najmä s ľuďmi, ktorí sú im sympatickí. Mnoho detičiek zbožňuje pozorovať väčšie deti pri hre. Obľúbené je tiež napodobňovanie zvukov z okolia. Malý tip: Ak je vaše dieťatko mrzuté, vyskúšajte túto malú, ale účinnú zábavku: Zoberte si (nie príliš plný) pohár s vodou, obyčajnú slamku a zábava je na svete! Mnoho detičiek v tomto veku zbožňuje vizuálne aj zvukové efekty a bubliny vo vode sa im určite zapáčia.

Doprava alebo doľava?

Doteraz sa počas trénovania otáčania z bruška na chrbátik dieťatko neotáčalo zámerne do jednej alebo do druhej strany. Teraz si ale postupne začne určovať smer, otáčať sa za hračkami alebo inými predmetmi, na ktoré chcú dosiahnuť. Tým, že je bábätko pohybovo vyspelejšie, majte o to viac na pamäti jeho bezpečnosť. Nebezpečné predmety majte na vyvýšených miestach. Pri prebaľovaní ho neprestávajte pridržiavať jednou rukou. Množstvo úrazov detí mladších ako 12 mesiacov vzniká práve pádom z lôžka alebo vyvýšeného miesta. Ak sa vám zdá, že je dieťatko počas prebaľovania aj príliš živé a hravé, jednoducho umiestnite prebaľovaciu podložku miesto prebaľovacieho stola kvôli bezpečnosti na zem. V posteli zas používajte ako bariéru dojčiaci vankúš.

Malé ruky s veľkou zvedavosťou

Slovíčko "uchopiť" naberá v tomto období osobitný význam. Deti do 12 mesiacov spoznávajú svoje okolie najmä prostredníctvom schopnosti uchopiť predmeti a skúmať ich, často vložením do úst. Koordinácia práce zraku a rúk je už v tomto období plne vyvinutá. Začínajú si tiež všímať, že isté javy majú príčiny a dôsledky.

Prvé skúsenosti s lyžičkou

Šiesty mesiac je pre mnohé deti časom na prvé detské kaše. To som sebou prináša dve úskalia. Kaše sa podávajú lyžičkou a chutia úplne inak než mlieko. Detský reflex ich prvé mesiace nabáda vytlačiť okamžite predmet akým je lyžica z úst. Aj kvôli tomu by ste s prvými príkrmami mali začínať postupne. Farebné detské riady a prvý tréningový pohár dokážu stimulovať zábavu a nadšenie z objavovania. Ako vybrať najlepší prvý hrnček je otázne, každé dieťatko je totiž iné. Podobne, ako pri výbere vhodného tvaru cumlíka, by ste ich jednoducho mali vyskúšať viac a zistiť, ktorý hrnček dieťatku vyhovuje. Pri cestovaní sú praktické hrnčeky s ochranným uzáverom, z ktorých nevyteká tekutina. Pre mnohé deti sa stáva radostnou novinkou fakt, že už môžu jesť pri stole so zvyškom rodiny a dívať sa na svet zo svojej vysokej stoličky. Detskú stoličku používajte iba vtedy, ak v nej dieťatko vie bezpečne sedieť aj bez vašej pomoci.

Problémy so spánkom

Okolo 3. a 4. mesiaca sa nočný spánok zlepšuje a dieťatko vydrží bez budenia aj niekoľko hodín. Okolo 6. mesiaca však môžu byť vaše pokojné noci narušené. Príčin môže byť hneď niekoľko. Napríklad:
  • Choroba
  • Nevhodné prostriedie na spánok
  • Mnoho dojmov z predošlého dňa
  • Bolesť ďasien
  • Snaha skúšať novonaučené pohyby aj v noci
Snažte sa odstrániť rušivé faktory a dodržiavať spánkový réžim.

Hry, hry, hry

Pre dieťatko nastáva obzvlášť aktívne a hravé obdobie. A to z hľadiska jeho motorických aj jazykových zručností. Takmer každý deň objavujú nové a zaujímavé možnosti. Vyžívať sa bude v rôznych hrách. Je čas na plyšové zvieratká, gumené lopty, zábavné piesne i zvukové hry, prvé obrázkové knižky a podobne.

Čo dieťatko potrebuje?

Doplnková strava

Je čas na prvú pevnú stravu. V závislosti od veku dieťatka, rôzne príkrmy obsahujú rôzne prísady, ako ovocie, zelenina, obilniny, mäso a ryby. Dieťatku predstavujte nové chute postupne. Všetky príkrmy obsahujú dostatok vitamínov a živín. Na výber sú aj po BIO kvalite.

Príprava jedla

Mnohí rodičia chcú prvé príkrmy pripravovať doma sami. Užitočným pomocníkom sa stáva parný hrniec a mixér, vďaka ktorým je príprava jedla pre dieťatko jednoduchá a rýchla. V parnom hrnci si zeleninku najprv udusíte a v mixéri neskôr rozmixujete. Pozrite sa na recenziu multifunkčného prístroja Babymoov Nutribaby >>

Nádoby na potravu

Aby ste sa z toho varenia nezbláznili, praktické je zmrazovanie rozdelených porcií príkrmov. Na to sa výborne hodia plastové kontajnery a nádoby. Využiť ich môžete aj keď sa chystáte vonku alebo na návštevu a nakŕmiť svojho drobčeka budete chcieť tam. https://www.feedo.sk/babymoov-farebne-misky-s-vieckami-sada-6ks/ https://www.feedo.sk/nuk-forma-na-zmrazenie-jedla/

6. mesiac v skratke

Rast

  • Individuálne zvýšenie hmotnosti a dĺžky
  • Odchýlky od priemerných hodnôt na váhe môžu byť aj 800 g
  • Priemerná hmotnosť: 7300 g (dievčatá), 7900 g (chlapci)
  • Veľkosť šiat: 62 - 74
  • Obvod hlavy: 42 – 46

Rozvoj zmyslov

  • Vnímanie a reagovanie na ešte vzdialenejšie zvuky a predmety
  • Skúmanie oboma rukami a ústami

Motorický vývin

  • Obracanie sa z brucha na chrbátik a naopak

Vývoj jazyka

  • Prechod do 2. etapy bľabotania - imitácia už existujúcich zvukov a hlások

Voľný čas a hry

  • Knihy, hrkálky, lopty a ďalšie hry
  • Spoločné kúpanie, kurzy plávania

Strava

  • Materské mlieko alebo umelá výživa a začiatok prvých príkrmov

Spánok

  • Asi 14 hodín spánku denne, individuálny spánkový réžim (aj v noci)