Ako vybrať správnu veľkosť plienok?

Ako vybrať správnu veľkosť plienok?>

Pokiaľ čakáte do rodiny prírastok, ešte pred jeho narodením si rozmyslite, aké plienky pre novorodenca budete používať. Vybrať si môžete medzi jednorazovými a látkovými plienkami. Oba typy majú svoje pre aj proti, ale až reálny život s bábätkom ukáže, aké plienky sú najlepšie práve pre vás.

Druhy plienok: Ako postupovať pri výbere plienky?

Pri výbere plienok zvážte nasledujúce fakty:

  • Látkové plienky sú náročnejšie na údržbu ako jednorazové. Je nutné ich pravidelne prať a sušiť. Na cestách musíte mať vytvorený spôsob, akým budete prenášať použité plienky.
  • Látkové plienky lepšie držia bedrové kĺby u bábätiek, ktoré takéto balenie potrebujú.
  • Jednorazové plienky obsahujú absorpčné jadro, ktorého súčasťou je viacero chemických látok. U niektorých detí môžu vyvolať kožné reakcie.
  • Jednorazové plienky udržujú pokožku zadočka dieťaťa vo väčšom suchu. Absorpčná schopnosť jadra je vyššia ako pri látkových plienkach, preto stačí dieťa prebaľovať menej často.
  • Jednorazové plienky predstavujú oveľa vyššiu ekologickú záťaž na životné prostredie oproti látkovým plienkam. Používanie jednorazových plienok u jedného dieťaťa vytvorí 1 tonu odpadu.
  • Finančné náklady na látkové plienky sú výrazne nižšie ako pri jednorazových plienkach.

Nájsť ten správny typ plienok, ktorý bude vyhovovať bábätku aj maminke, môže chvíľu trvať. Nebojte sa vyskúšať aj viacero typov a značiek plienok. Ak začínate s novou značkou, vždy si radšej kúpte to najmenšie balenie a otestujte, či je to pre vás to pravé, alebo budete radšej hľadať ďalej.

Niektoré maminky zvolia kombináciu obidvoch typov plienok v závislosti od situácie. Doma používajú látkové plienky, ale na cestovanie, či návštevu lekára si radšej vezmú jednorazové plienky. Takto nemusia rozmýšľať nad tým, ako vezmú a do čoho zabalia špinavú látkovú plienku počas cesty domov.

Výber plienky pre novorodenca

Ak vyberáte plienky pre novorodenca do pôrodnice, pozrite si požiadavky vami vybranej nemocnice. Väčšinou požadujú jednorazové plienky. Dôležité je však zvoliť aj ich správnu veľkosť. Tá sa odvíja od pôrodnej hmotnosti novorodenca a tú budete pred pôrodom poznať iba veľmi orientačne.

Jednorazové plienky majú veľkosti odvíjané od hmotnosti dieťaťa. Pri nedonosených deťoch do hmotnosti 2,5 kg sa volí veľkosť plienky 0. Väčšina novorodencov bude v pôrodnici potrebovať veľkosť plienky 1 alebo 2. Ak zvolíte veľkosť 1, nekupujte si z nich veľké zásoby. Aj keď síce budete novorodenca prebaľovať niekedy až 10 – krát za deň, bábätko v prvých týždňoch života z nich veľmi rýchlo vyrastie.

Niektoré typy plienok pre novorodenca majú aj špeciálne tvarovanú prednú stranu pre hojaci sa pupček. V prvých týždňoch je praktický aj indikátor na prednej strane plienky, ktorý vám povie, či bábätko močilo alebo nie. Pri vysoko savých jednorazových plienkach je totiž bez takéhoto indikátora takmer nemožné zistiť, či novorodenec niečo od posledného dojčenia vymočil alebo nie.

Veľkosti jednorazových plienok

Základné rozlíšenie jednorazových plienok do veľkostných kategórií sa udáva podľa hmotnosti dieťaťa. Štandardne sú veľkosti plienok rozdelené do 6 kategórií:

  • Veľkosť 0: do 2,5 kg.
  • Veľkosť 1: 2,5 až 5 kg.
  • Veľkosť 2: 3 až 6 kg.
  • Veľkosť 3: 4 až 9 kg.
  • Veľkosť 4: 7 až 18 kg.
  • Veľkosť 5: 11 až 28 kg.
  • Veľkosť 6: 15+ kg.

Jednorazové plienky

Ak sa dieťatko nachádza medzi dvomi veľkosťami, zvoľte radšej tú väčšiu. Je lepšie, ak má v plienke trochu miesta naviac. Plienka má byť predsa dostatočne priestranná a pohodlná.

Každá značka si môže číslovanie mierne upraviť, preto si pri kúpe vždy skontrolujte odporúčanú hmotnosť na konkrétnom balení. Najlepšie budú vášmu dieťaťu plienky sedieť, ak sa jeho hmotnosť pohybuje niekde uprostred odporúčaného rozsahu.

Typy jednorazových plienok

Jednorazové plienky sú dostupné vo viacerých typoch. Najviac používané sú klasické jednorazové plienky, pri ktorých si vyberáte podľa ich kvality. Môžete si vybrať prémiovú kvalitu, ktorá je veľmi príjemná na nosenie, skvele saje, ale kvalita sa odrazí na ich cene. Najrozšírenejšie sú klasické plienky strednej alebo nižšej kvality, kde spadá väčšina plienok dostupná v obchodoch. Bez akýchkoľvek ťažkostí ich môžete používať, kým vaše dieťatko ešte nelozí. Zatvárajú sa lepením lepiacich pásov vpredu.

Vynikajúci pomer kvality a ceny nájdete v našich nových plienkach FEEDO. Vášmu dieťatku poskytnú maximálny komfort, sú perfektne prispôsobené detskej pokožke a zaručujú mu až 12 hodín sucha.

FEEDO plienky

Ak sa začne vaše dieťatko viac hýbať, či loziť, môže sa stať jeho prebaľovanie väčšou výzvou. Dieťatko sa môže mrviť a zalepenie lepiacich pásikov nemusí byť najľahšie. Ak je to pre vás pohodlnejšie, u takéhoto dieťaťa môžete vymeniť klasické jednorazové  plienky za plienkové nohavičky. Dieťaťu ich ľahko oblečiete jednoduchým natiahnutím a sú dobrou voľbou, pokiaľ ste už začali s tréningom na nočník. Dieťa si ich vie samé rýchlo stiahnuť, podobne ako je to pri spodnom prádle.

Pokiaľ chcete používať iba jednorazové plienky, ale chcete znížiť záťaž na životné prostredie, môžete zvoliť ekologickú alternatívu. Niektoré z nich sa dajú dokonca aj kompostovať.

Ak sa chystáte k vode alebo na plaváreň, vymeňte klasické plienky za nohavičkové plienky do vody. Pri plávaní sa nerozmočia, tesnia a tak ich prípadný obsah nevytečie do bazéna. Väčšinou sú dostupné v jednorazovej verzii, ale v našej ponuke nájdete aj látkové plávacie nohavičky.

Veľkosti látkových plienok

Väčšina látkových plienok má štandardnú veľkosť, čo eliminuje ďalšie prípadné problémy pri rozhodovaní. Ich veľkou výhodou je, že ich môže používať viacero súrodencov po sebe, čo značne pomôže rodinnému rozpočtu. Vyrábajú sa z rôznych materiálov, najčastejšie z bambusu, bavlny, konope alebo flanelu. Skladajú sa zo savej vnútornej časti a z vrchnej nepremokavej vrstvy. Nakoľko vnútornú časť netvorí savé jadro z gélovej vrstvy, ale z prírodnej látky, sú šetrnejšie k detskej pokožke.

Bábätká v nich navyše vyzerajú rozkošne. Dostupné sú  v mnohých krásnych farbách a vzoroch. V ponuke nájdete tradičné štvorcové plienky, ale aj nohavičkové plienky či obľúbené AIO (all –in-one) plienky.

Výrobcovia významne uľahčili spôsob ich používania a ak zvolíte typ AIO, ich používanie je veľmi podobné tým jednorazovým. Moderné látkové plienky určite stoja za vyskúšanie.

Látkové plienky

Látkové plienky perte podľa odporúčaní na starostlivosť. Väčšinou sa perú pri teplotách od 40 do 60 °C. Ak ich budete prať na 90 °C bude ich životnosť nižšia. Žmýkajte ich na maximálne 800 otáčok a pri praní nepoužívajte aviváž. Ak to výrobca v inštrukciách umožňuje, plienky vždy prežehlite.

Kedy je plienka príliš malá?

Príliš malá plienka bude na telíšku vášho dieťatka príliš tesná. Po jej vyzlečení budete vidieť otlačené červené miesta na pokožke bábätka v okolí zadočku, na horných častiach nôh alebo brušku. Je to jasný signál, že by ste mali vyskúšať nasledujúcu veľkosť plienky a overiť si, či mu lepšie sedí na tele a zároveň dobre absorbuje obsah.

Kedy je plienka príliš veľká?

Príliš veľká plienka už na prvý pohľad nebude dieťatu dobre sedieť. Bude odstávať, pri pohybe sa posúva a môžete zbadať príliš veľké medzery medzi plienkou a telíčkom. Jasným dôkazom, že sa máte vrátiť k predchádzajúcej veľkosti sú však práve časté nehody, pri ktorých plienka proste pretečie. Dobre sediaca plienka totiž obsah rýchlo vsaje, ale pri odstávajúcich miestach moč alebo stolica z plienky unikne skôr ako sa stihne vsiaknuť.

Kedy používate správnu veľkosť plienky?

Pri správnej veľkosti plienka dieťatku dobre sedí na tele, pri pohybe je stále na svojom mieste, ale pritom je dieťatku pohodlná a netlačí ho. Vizuálne vidíte, že plienka je na tele rovno a symetricky z každého pohľadu. Lepiaci popruh je priamo na páse.

Zlaté pravidlá na záver!

Lepšie je zvoliť väčšiu plienku než menšiu. Bábätka rastú ako z vody. Do väčších zakrátko dorastú. Nekupujte do zásoby prílišné množstvo tej istej veľkosti. Bábätka rastú ako z vody. Pri študovaní informácii na obale sa primárne sústreďte na hmotnosť, nie vek dieťatka. Každé bábo je individuálne.