5 vecí, ktoré vás u novorodenca prekvapia

5 vecí, ktoré vás u novorodenca prekvapia>
Celé tehotenstvo si hovoríte, ako asi to vaše zlatíčko bude vyzerať. Akú farbu budú mať jeho oči a na koho sa asi bude podobať. Potom sa narodí a škúli, má "šišatú" hlavičku, na hlave má šupinky a v noci sa hádže zo spánku. Nebojte sa, je to úplne normálne.

    1. Škúli

Zrak čerstvého bábätka ešte nie je dostatočne vyvinutý, aby bolo schopné zaostriť na sledovaný predmet. To vysvetľuje, prečo novorodenci občas škúlia. Zhruba do pol roka by sa to malo urovnať. Ak škúlenie pretrváva, navštívte lekára, ktorý vylúči alebo potvrdí prípadnú očnú vadu.

    2. Má "šišatú" hlavičku

Hlavička novonarodeného dieťatka sa pri pôrode dostáva von úzkymi pôrodnými cestami. A tak nie je ničím výnimočným, ak príde na svet trochu "popučené". Výnimkou nie sú ani drobné modrinky. Nebojte sa, modriny časom zmiznú a hlavička sa sama narovná. Ak je jedna strana hlavy plochá, dohliadnite, aby na nej dieťatko neležalo. Ak máte pocit, že je defekt hlavičky príliš veľký, konzultujte sploštenie s lekárom. Môže vám odporučiť tzv. hlavovú ortézu, ktorá chráni hlavu dieťaťa pred jednostranným zaťažovaním.

   3. V hlave má šupinky

V dôsledku nadmernej tvorby mazu dochádza k prejavu tzv. silnejších mastných šupín kože a zvyčajne sa objavujú na hlavičke. Nemusíte sa znepokojovať. Prejde si tým väčšina dojčiat. Nejedná sa však o nič závažné a šupinky za pár dní sami vymiznú. Pomôcť si môžete jemným vyčesávaním z vláskov, prípadne premazaním vhodným olejčekom.

   4. Zdurené genitálie

Tvrdé a mierne zväčšené prsíčka a genitálie nie sú u novorodencov tiež ničím neobvyklým. Spôsobuje to zvýšená hormonálna hladina v matkinej maternici. Niekoľko mesiacov po pôrode by mali prsia i genitálie dosiahnúť bežnú veľkosť. U odrastenejších bábätiek, ktoré sú už prikrmované, môže tento problém spôsobiť hormónmi nadopované kuracie mäso. V takom prípade ho stačí len vysadiť. K zdureniu genitálií totiž dochádza aj vplyvom vyššej hormonálnej hladiny. Prejavuje sa u dievčatiek aj u chlapcov. Všetko by sa malo do niekoľkých dní ustáliť.

   5. Prehadzuje sa v spánku

Čo vás napadne ako prvé, keď nájdete v postieľke dieťa, ktoré sa nepredvídateľne a úplne nečakane hádže ​​zo strany na stranu? Záchvat, samozrejme. Môžete ale zostať pokojná. Bábätko v spánku mimovoľne sťahuje svaly ručičiek a nôh, niekedy aj tváre. Deti sa šklbú len v plytkom spánku. Správne sa tieto zášklby nazývajú benígny novorodenecký myoklonus. Objavujú sa hlavne v prvých týždňoch života a zhruba do jedného roka zmiznú. Ak sa ale zášklby objavujú aj mimo spánku, informujte o tom pre istotu svojho lekára.