5 tipov, ako sa pripraviť na šestonedelie

5 tipov, ako sa pripraviť na šestonedelie>

Mnoho nastávajúcich mamičiek sa primárne pripravuje na pôrod dieťatka. Zaobstarávajú výbavičku, upratujú byt a s nadšením vyzerajú príchod bábätka. Málokto však venuje rovnakú starostlivosť príprave na šestonedelie, ktoré je nemenej významným obdobím ako v živote ženy, tak aj dieťaťa. Ako sa čo najlepšie pripraviť na šestonedelie?

Informujte sa

To najlepšie, čo môžete urobiť pre svoj vnútorný pokoj, je dostatočne sa informovať. Šestonedelie nie je iba časom, kedy sa vaše telo dáva dohromady, ale jedná sa aj o obdobie, kedy dochádza k veľmi intenzívnemu rozvoju vzťahu medzi vami a potomkom. Zistite si, ako môžete vytvoriť podporujúce a láskyplné prostredie pre bábätko, ale zároveň aj myslite na svoje vlastné potreby. Navštívte napríklad predpôrodný kurz, počas ktorého sa zdravotné sestry či pôrodné asistentky priamo venujú problematike šestonedelia. Tie vás upozornia na rôzne situácie, ktoré môžu nastať, počnúc starostlivosťou o popôrodné poranenia cez problémy s dojčením až po problematické zaspávanie vášho malého drobčeka. Vďaka získaným informáciám sa budete cítiť istejšie a nebudete prekvapená, pokiaľ všetko nepôjde podľa vašich predstáv.

Obstarajte výživné jedlo

Pôrod by sa dal prirovnať k maratónu. Je to vysoko fyzicky aj psychicky náročný výkon, ktorý niekedy trvá hodiny, inokedy ale aj celé dni. Žena je na jeho konci síce plná eufórie z narodenia bábätka, ale zároveň sa väčšinou dostaví aj vyčerpanie. To je často podčiarknuté aj nárokmi samotného tela na rekonvalescenciu a dojčením, ktoré je tiež energeticky náročné. Ako sa teda na túto záťaž pripraviť? Najlepšie urobíte, keď si zaistíte stravovanie aspoň do polovice šestonedelia. Prvé dni strávite v pôrodnici, ale po návrate domov sa váš režim príliš nezmení a bude skôr zasvätený odpočinku a starostlivosti o bábätko. A v takej dobe sa vám pravdepodobne nebude chcieť vyvárať. Možností máte hneď niekoľko. Pokiaľ si to môžete časovo dovoliť, navarte si jedlo dopredu a vložte ho do mrazničky. Skvelým pokrmom pre šestonedelie sú silné vývary, ale nič nepokazíte ani výživnými zeleninovými omáčkami. Rovnako si ale môžete zariadiť donášku jedál alebo nechajte partnera či rodinu, nech sa postarajú o varenie. TIP: Myslite predovšetkým na dostatok bielkovín v podobe kvalitného mäsa, vajec a mliečnych výrobkov.

Obklopte sa podporujúcimi ľuďmi

Keď už je reč o partnerovi a rodine, šestonedelie je veľmi emotívnym obdobím a počas neho by ste okolo seba mali mať predovšetkým podporujúce osoby. Pokiaľ už teraz viete, že máte z návštev niektorých rodinných príslušníkov obavy alebo vás niektorí ľudia vo vašom okolí častujú nevyžiadanými radami a uštipačnými komentármi, počas šestonedelia sa im radšej vyhýbajte. Nie je vašou povinnosťou prijímať návštevy. Tento vzácny čas je totiž primárne určený vám, partnerovi a vášmu bábätku na to, aby ste sa zoznámili. Až príliš často sa dnes stáva, že takto krehké prostredie naruší návšteva, ktorá sa dožaduje kávy, zákusku, a ešte ku všetkému nemá problémy s komentovaním neporiadku v príbytku. Toto rozhodne nie je prístup, ktorý v šestonedelí oceníte. Bohužiaľ mu možno len ťažko zamedziť, ale pokúsiť sa o to môžete. Dajte vašim návštevám najavo, že sú vítané, ale nech sa nezdráhajú priniesť nejaké jedlo, napríklad v podobe ovocia, zeleniny či už spomínaného vývaru. Alebo poproste kamarátku, aby si bábätko chvíľku pochovala, a vy si medzitým odbehnite do sprchy alebo upracte kuchyňu. Skrátka a dobre nebojte sa okolia požiadať o pomoc, keď už k vám niekto zavíta.

Zamerajte sa na hygienu

Hygiena počas šestonedelia je kapitolou sama pre seba. Žena by sa mala po pôrode sprchovať tak často, ako potrebuje, čo často znamená aj šesťkrát denne. Na starostlivosť o telo budete potrebovať okrem vody aj gél na intímnu hygienu a niekoľko prípravkov určených na starostlivosť o popôrodné poranenia. Okrem starostlivosti o vašu vlastnú hygienu máte ale aj na starosti hygienu vášho bábätka. K nej budete potrebovať aj niekoľko prípravkov, pre váš väčší pokoj počas šestonedelia ich rozhodne kúpte s predstihom. Medzi základné hygienické potreby bezpochyby patria plienky a vlhčené obrúsky. Odporúčame hebučké plienky Pampers Premium Care, ktoré poskytujú tú najjemnejšiu ochranu a sú šetrné k citlivej pokožke bábätka. Navyše sa ich tvar prispôsobuje pupku dieťatka, a tak dokonale sadnú. Medzi naše najobľúbenejšie vlhčené obrúsky patria Pampers Harmonie Aqua, ktoré sú skvelou voľbou už od prvého dňa dieťatka, a tak si ich môžete vziať so sebou aj do pôrodnice. Obrúsky Pampers Harmonie Aqua obsahujú totiž 99 % vody na úplnú ochranu pokožky a 0 % plastov. Tiež si zaistite prípravky starajúce sa o pupočný pahýľ. Nezabudnite tiež na rôzne olejčeky, krémy a kozmetiku zameranú na prevenciu zaparenín.

Na cvičenie myslite až po šestonedelí

Tešíte sa, ako sa počas šestonedelia opäť zameriate na svoju fyzickú kondíciu? Potom vedzte, že toto obdobie naozaj nie je vhodnou dobou pre akékoľvek tréningy. Obzvlášť pokiaľ máte za sebou pôrod cisárskym rezom. Je viac ako isté, že sa vám minimálne prvé dni po pôrode nebude chcieť nič iné ako odpočívať. Navyše telo prechádza očistnými procedúrami, ktoré ho ľahko vyčerpajú. Nehovoriac o už spomínanom dojčení a starostlivosti o bábätko. To všetko bude vyžadovať vašu plnú pozornosť a na cvičenie vás dosť možno prepadne chuť až ku koncu šestonedelia. Aj tak radšej vytrvajte, kým ho nebudete mať celé za sebou. Po šestonedelí sa rozhodne nevrhajte do žiadnych veľkých športových podujatí. Najprv vyhľadajte fyzioterapeuta, ktorý vám telo skontroluje a predovšetkým zistí, či sa vás netýka diastáza. V takom prípade sa vaša rekonvalescencia predĺži a budete musieť zo začiatku zaradiť skôr jemné cviky na posilnenie stredu tela.