5 najčastejších problémov batoliat

5 najčastejších problémov batoliat>

Aké najčastejšie problémy riešia mamičky batoliat? Spísali sme ich dohromady a pridali k nim aj možné riešenia. Batoľatá stále potrebujú, aby ste ich pri hraní viedli a boli ich istotou. Zároveň vyžadujú veľa pozornosti.

Problémy so spaním

Väčšina batoliat ešte po obede spí, ale spánok dvakrát denne už nie je nutný. Ak dieťa nemôže v noci zaspať, alebo sa často budí, vynechajte dopoludňajší spánok.

Večer sa potom snažte dodržiavať určité pravidlá spánkovej hygieny. Rituály by sa nemali meniť. Dieťa okúpte, upracte hračky, prečítajte rozprávku, nastoľte v izbe pokoj a zhasnite alebo nechajte svietiť len tlmené svetlo. Nevracajte sa do izbičky kvôli plaču. Dieťatko by si na to zvyklo a vyžadovalo by to pravidelne. Ak sa vaše dieťatko prebúdza kvôli hladu, vyskúšajte sýtejšie mlieka alebo kašičky, ktoré zabránia rýchlemu vyhladnutiu.

Strach z tmy

Máva ho väčšina batoliat. Ak ho má aj vaše dieťa, večer ho uložte, ale nazhasínajte úplne svetlá. Nechajte svietiť aspoň svetielko v zásuvke, tlmené svetlo alebo s ním chvíľu zostaňte a upokojte ho.

Niektoré deti sa môžu báť zvláštnych tieňov v izbe, takže ľahko osvetlená miestnosť môže vyzerať oveľa strašidelnejšie, než úplne zhasnutá.

Prebúdzanie v noci

Často ide o zlozvyk, za ktorý môžu práve rodičia.

5 najčastejších problémov batoliatDieťa, ktoré sa naučí zaspávať samo v tmavej a tichej izbe, pravdepodobne zaspí bez problémov aj po nočnom prebudení. Pretože je zvyknuté na rovnaké podmienky aj pri večernom zaspávaní. Naopak dieťa, ktoré to ešte nevie, s tým bude mať problém, a bude neustále vyžadovať, aby ste k nemu prišli na jeho zavolanie alebo zaplakanie. Je zvyknuté, že vás má pri sebe, keď zaspáva, a rovnako tak to vyžaduje, keď sa prebudí v noci.

Problémy s jedlom

Máte doma batoľa, ktoré nechce vôbec jesť? V prvom rade nepanikárte. Žiadne dieťa ešte týmto spôsobom od hladu nezomrelo. Raz hlad dostane a naje sa.

Nestresujte sa s tým, čo je, či toho zje málo, alebo že nechce piť ráno mlieko. Ak je dieťatko aktívne a normálne rastie, potom to s jeho stravovaním nebude tak hrozné. Myslite ale na to, či si dieťa vytvára správne stravovacie návyky. Neučte ho maškrtiť medzi jedlami, nedávajte mu zbytočne sladkosti ani tučné jedlá. A hlavne mu choďte príkladom.

Problémy s rečou

Máte pocit, že vaše dieťa zaostáva s rečou? Alebo vôbec nehovorí? Potom je možno na čase nechať batoľaťu skontrolovať sluch, najmä ak napríklad trpelo opakovane na zápaly stredného ucha. Pokiaľ je ale všetko v poriadku a dieťa rozumie všetkému, čo mu hovoríte, len proste ešte nehovorí, nedramatizujte. Napríklad deti s dyslexiou začínajú hovoriť neskôr. Chlapčekovia tiež začínajú hovoriť neskôr.

Jednoducho povedané, každé dieťa má svoje tempo, a to aj v rozvoji reči. Navyše existuje viacero spôsobov, ako môžete prispieť k rozvoju reči vášho dieťaťa. Prirodzeným spôsobom je podávanie batoľacích mliek s obsahom LCP mastných kyselín (omega 3), ktoré preukázateľne vedú k lepšiemu rozvoju reči.