Život s naším dieťaťom: 5.mesiac

Život s naším dieťaťom: 5.mesiac>
Doteraz bolo pre vaše dieťatko relatívne ťažké vyjadrovať pocity a efektívne komunikovať. Svoju lásku a náklonnosť k rodičom vyjadrovalo naťahovaním rúk a naopak - keď sa rodičia vzdialili, smútok demonštrovalo plačom.

Lepší sluch

Už v maternici dieťa trénuje svoj sluch. No v reálnom svete nie je jednoduché rozpoznávať všetky nové zvukové informácie. Od 5. mesiaca Detská hrazda Yookidoo začínajú deti rozpoznávať, odkiaľ jednotlivé zvuky prichádzajú. Táto nová "funkcia" vám umožňuje celkom nové a zábavné hry. Tiež sa však môže stať, že postupne budete potrebovať stále pokojnejšie miesto na dojčenie či uspávanie dieťatka.

Lepší zrak

Zrak dieťatka sa takisto naďalej rozvíja. Už dokáže vnímať aj malé predmety, ktoré sa pohybujú rýchlejšie a pozorne ich sledovať. Zisťuje tiež, že veci môže byť aj skryté. Dokáže tiež rozpoznávať odtiene pastelových farieb.

Lepšia komunikácia

Samozrejme, dieťa v 5. mesiaci ešte nie je schopné hovoriť. Ale všimnite si, ako rozširuje repertoár zvukov takmer každý deň. Mnoho deti používa konkrétne zvuky v konkrétnych situáciach, takže dorozumievanie s nimi je o to jednoduchšie. Dieťatko je uprostred tzv. prvej fázy bľabotania. Zvuky vydáva bez ohľadu na svoju materinskú reč. Niektoré deti obľúbený zvuk opakujú dookola, aby ho doviedli do dokonalosti, až potom prichádzajú s novým. Dokonca aj nepočujúce deti až do 6. mesiaca bľabocú. Aby ste vývoj reči podporili, naďalej sa s dieťatko pravidelne zhovárajte, spievajte mu a podobne. Určite ste si už všimli, že dieťatko na váš hlas reaguje obzvlášť pozitívne. NUK Pool hračka Na rozvoj sluchu sa odporúčajú rôzne hrkálky, xylofón, zvončeky a podobne. Všímajte si, ako dieťatko na rozličné zvuky reaguje. Niektoré ho môžu osloviť viac, iné naopak. Púšťajte mu hudbu, ale nie príliš nahlas. V tomto období už dieťatko oveľa lepšie kontroluje svoju hlavu. Takisto zisťuje, že palce na rukách a dokonca aj na nohách sú skvelou hračkou. Niektoré detičky sa už dokážu otočiť na bruško. Ak svojho drobčeka chcete v tejto činnosti podporiť, umiestňujte ho pravidelne na hraciu deku. Výborným spoločníkom môže byť aj detská hrazdička. Je už čas na sedenie? Okrem zdokonaľovania všetkých zmyslov sa budete čudovať, ako rýchlo sa vaše dieťa rozvíja aj po fyzickej stránke. Niektoré už dokážu chvíľu sedieť samé. Ale mali by ste byť vždy nablízku, pretože sú ešte stále neisté v kontrolovaní krčných a chrbtových svalov. Pediatri neodporúčajú, aby dieťatko v tomto veku často sedelo. Radšej rodičom odporúčajú, aby ešte nejaký čas vydržali. Vývoj jednotlivých pohybových zručností sa u každého dieťaťa môže líšiť. Niektoré sa môžu najprv naučiť sedieť, až neskôr liezť, iné zas naopak. Ak máte pochybnosti ohľadom vývoja motorických zručností vášho bábätka, kontaktujte radšej pediatra alebo pôrodnú asistentku.

Čo s príkrmami?

Pomaly začína vyvstávať otázka doplnkovej výživy. Mnoho pediatrov aj pôrodných asistentiek, ako aj WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) odporúčajú zaradiť do stravy dieťatka príkrmy až v 6. mesiaci. Chcete pre dieťatko variť sama? Porozhliadnite sa po vhodných receptoch či dokonca kuchárskych knihách pre najmenších a uistite sa, že máte doma dostatok malých plastových dóz, do ktorých môžete príkrmy prakticky uložiť a jednoducho zmraziť. Plánujete príkrmy kupovať? Už teraz sa môžete pozrieť na tento veľký test príkrmov. https://youtu.be/3H3JAHKBwOY

Čo dieťatko potrebuje?

Nosná odsávačka a inhalátor (TU) Imunitný systém dieťatka ešte nie je plne vyvinutý a chlad na neho nepôsobí dobre. Dieťatko tiež ešte nie je schopné samo smrkať, preto použite pri prechladnutí praktického pomocníka - nosnú odsávačku. Inhalátor zas uvoľní upchatý nos. Hracia deka (TU) Ako sme už písali vyššie, hracia deka, prípadne deka s hrazdičkou môže byť skvelým pomocníkom pre rozvoj vášho dieťatka. Detská výživa (TU) V 5. mesiaci je tráviaci trakt dieťatka natoľko vyvinutý, že sa odporúča pomaly zavádzať doplňujúce, zatiaľ iba obilné kaše. V 6. mesiaci potom môžete skúsiť aj kaše s rôznymi ovocnými príchuťami.

Rozvoj v skratke

RastHiPP 100% ovoce
  • Pomalý váhový prírastok
  • Zvýšenie telesnej hmotnosti asi o 500 g
  • Priemerná hmotnosť: 6900 gramov (dievčatá), 7500 gramov (chlapci)
  • Nárast dĺžky asi o 1 až 4 centimetre
  • Veľkosť oblečenia: 62 až 68
  • Obvod hlavy: 40 až 44 cm
Rozvoj zmyslov
  • Rozvoj priestorového videnia, farebné veci sú obzvlášť zaujímavé
  • Lepšie vnímanie odkiaľ zvuky pochádzajú
  • Skúmanie predmetov oboma rukami a ústami
Motorický vývoj
  • Otáčanie na bruško
  • Lepšia koordinácia rúk a zraku
Vývoj jazyka
  • Fáza 1. bľabotania (nielen výkriky, ale aj jednotlivé zvuky)Canpol Hračka do vody
  • Rozoznávanie tónov hlasu
  • Vyjadrovanie pocitov mimikou, zvukmi a výkrikmi
Voľný čas a hry
  • Hračky do vody, hrkálky, závesné hračky do kočiara
  • Spoločné kúpanie, detské masáže, plavecké kurzy
Výživa
  • Primárne materské alebo dojčenské mlieko
  • Po konzultácii s lekárom prvé príkrmy
Spánok
  • Asi 14 hodín denne, individuálny réžim spánku (aj v noci)

Všetky hračky, ktoré vidíte v článku, si môžete zakúpiť u nás v e-shope. Stačí kliknúť na ilustráciu.