5 aktivít pre detičky vo veku 0 – 6 mesiacov

5 aktivít pre detičky vo veku 0 – 6 mesiacov>
Je pravda, že detičky v takom skorom veku toho ešte „veľa nevedia“. Spinkajú, papajú, vy ich prebaľujete a oni potom spinkajú. No počas prvého pol roka života dieťaťa existujú jednoduché aktivity, ktoré ovplyvňujú ich vývoj. Ktoré to sú?

Počúvanie a spievanie

735259004546-1303006830RTLDieťa vás začína vnímať už v brušku. Inak to nie je ani počas života. Spievajte mu, hovorte na neho, sledujte pri tom jeho mimiku a uvidíte, ako zareaguje na jednotlivé zvuky, na zmeny hlasu, na tóninu, v ktorej mu niečo rozprávate. Nielen že spievanie upokojuje dieťa, rozvíja niektoré jeho zručnosti. Dieťaťu spievajte najmä pred spaním, váš hlas ho určite upokojuje. Spievajte mu najmä klasiku, ak neviete text, ľahko ho nájdete na internete. Čo sa tým rozvíja? Je to najmä vývoj jazyka.  Spievanie prehlbuje najmä počúvanie, napomáha aj 08879611686791emocionálnej regulácii.

Postrehy dieťaťa

Potrebovať budete zrkadielko, výber prispôsobte tomu, aby bolo bezpečné pre dieťa. Existujú hračky so zrkadielkami. Ukážte dieťaťu zrkadielko a spýtajte sa ho, kto to je. Opakujte to viackrát, niekedy však na sebe, na jeho súrodencoch, na obľúbenej hračke. Čo sa tým rozvíja? Je to najmä jeho obrazová predstavivosť, emocionálnej a sociálne sa rozvíja.

Imitácia

Ak je už dieťa väčšie, zrejme bude veľa vecí po vás opakovať. Spravte z toho činnosť, ktorá k niečomu bude aj viesť. Keď vidíte, že dieťa pästičkou búcha do stola, spravte tak aj vy. Zistí, že ho napodobňujete. V iný 10214-6R-074451104464čas spravte nejakú činnosť vy, otvárajte a zatvárajte ruku. Postupne pridávajte zložitejšie pohyby a hoci sa nebudú dariť, nezúfajte. Podporujte dieťa ako len to pôjde. Čo sa tým rozvíja? Jednak imitácia samotná, podporuje sa pamäť, verbálna a neverbálna komunikácia kreuje svoje základy.

Lietanie

Nemyslíme tým to klasické, niekam na dovolenku. Ale lietanie dieťaťa vo vašom náručí. Položte si dieťa bruškom na dol na kolena, rukami ho obijmte okolo bruška. Keď ho zdvihnete, mali by ste ho mať pevne NUK-Forest-Fun-Hracka-Sovicka-107551281v rukách a vaše ruky by mu mali byť oporou. Presúvajte ho hore a dole, vydávajte rôzne zvuky. Pre deti to bude niečo nové, niečo, čo ešte nezažili. Čo sa tým rozvíja? Pohyb tela a stimulácia

Masáž

Ak je dieťa pokojné, všade okolo je ticho a je spokojné, môžete prejsť na masáže. Vyzlečte dieťa z plienky, položte ju na mäkký uterák alebo prikrývku. Podľa toho, aká je tolerancia dieťaťa, masírujte dieťaťu nožičky, bruško, ručičky. Dotyk matky a dieťaťa je tá najlepšia „komunikácia“ akú si viete predstaviť. Čo sa tým rozvíja? Podvedomie, spojenie s matkou