40. týždeň tehotenstva

40. týždeň tehotenstva>
Na tento týždeň pripadá termín pôrodu. Do svojho termínu sa trafí len asi 5 % mamičiek. Porodiť môžete dva týždne pred aj dva týždne po termíne. Bábätko je už ale plne pripravené prísť na svet.

Vývoj vášho bábätka

Medzi lebečnými kosťami sú úzke švy. Vlákna nervových buniek ukončili vetvenie a delenie. Väčšina mazu už je preč. Kostru tvorí 300 častí (kostra dospelého má iba 202 kostí), niektoré z nich ešte zrastú. Tehotenské hormóny tiež spôsobujú zhrubnutie mliečnych žliaz u bábätiek ženského aj mužského pohlavia. Aj vonkajšie pohlavné orgány sa môžu javiť väčšie. Tieto prejavy krátko po pôrode zmizne. Bábätko je pripravené na nový život mimo maternice, je vybavené asi 70 rôznymi reflexami. Pri pôrode sa odlúpne aj placenta. Po tom, čo sa novorodenec prvýkrát nadýchne, dotepe aj pupočník. Dýchanie spustí aj zmeny vo funkcii srdca a tepien. Vaše bábätko od temena po zadoček meria asi 37-  38 cm, ale jeho celková dĺžka je približne 48 - 50 cm. Tip - Ako prebieha pôrod? >> Stav bábätka po pôrode sa hodnotí pomocou tzv. Apgar skóre. Ide o bodové ohodnotenie zdravotného stavu novorodenca v 1., 5., a 10. minúte po narodení. Celkové hodnotenie je v rozmedzí 0 až 10 bodov (napr. 8/10/10).

Hodnotí sa:

  • srdcová frekvencia
  • dychová aktivita
  • farba kože
  • svalový tonus
  • reakcia na podráždenie
Každá z funkcií sa hodnotí 0 - 2 bodmi, maximum je teda 10 bodov. Skóre 7 a viac je normálne, pričom dôležité je skóre v 5. minúte. Pri nižšom skóre sú potrebné ďalšie vyšetrenia a starostlivosť o novorodenca.

Pupočníková krv

Pupočníková krv je krv novorodenca, ktorá zostane po prerušení pupočníka v placente. Jej nenahraditeľnosť spočíva v tom, že obsahuje bunky, ktoré sa v takejto podobe už nikdy počas života v organizme nevyskytnú. Sú to takzvané zárodočné (kmeňové) bunky, ktoré majú schopnosť sa množiť a premieňať v rôzne typy buniek (napríklad bunky produkujúce inzulín, mozgové bunky či bunky srdcového svalu atď). V praxi sa však zatiaľ využívajú zárodočné krvotvorné bunky, ktoré zaisťujú krvotvorbu a sú používané v liečbe nádorových ochorení (napr. leukémia) alebo vrodených porúch imunity a metabolizmu. Mamička by sa mala rozhodnúť, ako s pupočníkovou krvou naloží. Môže ju nechať zlikvidovať ako biologický odpad, môže ju darovať alebo ju nechať uskladniť pre vlastnú potrebu. Zistite si, či v pôrodnici, kde mienite rodiť, je odber pupočníkovej krvi možný. Nie všetky pôrodnice tento odber zaisťujú. Uchovanie krvi pre vlastnú potrebu je možný len tam, kde majú pracoviská uzavretú zmluvu s komerčnými firmami, ktoré sa uskladnením pupočníkovej krvi zaoberajú.

Pre mamičku

S narastajúcimi obavami pred pôrodom sa tiež stupňuje jeho očakávania - tehotenstvo je pre vás dlhé, hemoroidy, nespavosť a bolesti chrbta vám znepríjemňujú život na každom kroku. Priemerne priberú ženy v tehotenstve do 15 kilogramov, nie je však žiadnou výnimkou aj váhový prírastok okolo 25 kilogramov. Opäť vás čaká vyšetrenie v prenatálnej poradni a kardiotokografický záznam oziev plodu. Ak budete prenášať, podstúpite v nasledujúcom týždni minimálne 2 x týždenne vyšetrenie v prenatálnej poradni v pôrodnici, kde budete rodiť. Tu vám urobia kardiotokografický záznam oziev plodu, eventuálne ďalšie vyšetrenia zamerané na zhodnotenie stavu bábätka. Obvykle po ukončenom 41. týždni tehotenstva je tehotná žena objednaná na vyvolanie pôrodu, rozhodne by nemala prenášať cez 42. týždeň tehotenstva, pretože s pribúdajúcim vekom tehotenstva klesá funkcia placenty. Ak už chcete porodiť, voľte radšej chôdzu ako posedávanie doma, večer sa vykúpte v teplej vode (nie však príliš teplej). Jedným z osvedčených receptov je sex vo vhodnej polohe. Látky obsiahnuté v ejakuláte totiž prirodzene urýchľujú vyzrievanie krčka maternice.

Tip pre vás

Po pôrode vás čaká opäť perné obdobie - šestonedelie. Vykašlite sa na upratovanie alebo varenie a poproste svoju mamičku, kamarátku alebo susedku, aby vám s týmito záležitosťami pomohla. Úplne najdôležitejšie pre vás bude sa dobre rozkojiť a spoločne s bábätkom si zvyknúť na nové rituály a na to, že je vás o jedného viac. Tip - Ako prežiť prvých šesť týždňov po pôrode? >>