4 najväčšie mýty o detskej výžive

4 najväčšie mýty o detskej výžive>

Kto pije mlieko, má pevné kosti. Kto je mäso, bude silný. Musíme jesť veľa zeleniny, aby sme boli zdraví. vám tieto vety povedomé? Tiež ste ich od svojich babičiek a mamičiek počúvali? Poďte sa spolu s nami pozrieť na najväčšie mýty, ktoré o detskej výžive panujú.

Zaujíma vás, kde je teda pravda? Je naozaj kravské mlieko tak zdravé a zaručí deťom dostatok vápnika pre pevné kosti? A vážne sú cereálie na raňajky tou najlepšou variantou, ako naštartovať deň? Uvidíme.

Kravské mlieko

"Pi veľa mlieka, budeš mať pevné kosti!"

Názory na konzumácii kravského mlieka v detskom veku sa veľmi rôznia. Odborníci uvádzajú, že priemerné dieťa má skonzumovať minimálne tri mliečne dávky denne. Mliečne výrobky sú neoddeliteľnou súčasťou detského jedálnička. Pravda je, že kravské mlieko skutočne vápnik obsahuje. Pre naše telo je však často veľmi ťažko vstrebateľný. Mlieko prekysľuje a zahlieňuje, čo môže mať vplyv na tráviaci trakt. Čiastočne môžete skúsiť kravské mlieko a výrobky z neho nahradiť ovčími alebo kozími výrobky. Najskôr, ale skúste, či budú deťom chutiť.

Mäso

"To mäsko musíš spapať, aby si bol silný!"

Slováci majú kuracie mäso evidentne radi. Ale viete, že je všeobecne pomerne ťažko stráviteľné? Ušetrite detský žalúdok od zbytočného preťažovania. Ak má dieťa mäso v škôlke či v škole na obed, večer ho radšej vynechajte. Rovnako tak sa pokúste obmedziť v detskom jedálničku údeniny. Pre zdravie sú najväčším prínosom ryby a varené hovädzie mäso, v ideálnom prípade s množstvom zeleniny. Napríklad v polievke.

Cereálie

"Najlepším štartom do nového dňa sú cereálie s mliekom!"

Deti sa tešia na svoju pravidelnú dávku obľúbených cereálií s mliekom. Na krabici sú krásne obrázky, raňajky sú rýchlo hotové a zasýtia na celé dopoludnie. Je to ale vážne tak? O mlieku sme už hovorili. Ako si teda počínajú cereálie? z bielej múky, obsahujú veľké množstvo cukru a odborníkom na výživu vstávajú vlasy dupkom, keď vidia, ako ich rodičia deťom s úsmevom podsúvajú. Keď ich majú raz za čas, nie je to zas tak kritické. Ale pri pravidelnej konzumácii hrozí riziko obezity a ďalšie zdravotné komplikácie.

Tekutiny 

"Napi sa! Musíš veľa piť. "

Samozrejme, pitný režim je veľmi dôležitý. Avšak veľa záleží na tom, čo dieťaťu nalejete do hrnčeka. Farebné džúsiky a limonády s peknými obalmi nie sú tou najlepšou voľbou. Vedeli ste, že džúsy obsahujú veľké množstvo jednoduchých cukrov, ktoré sa v tele dieťaťa rýchlo premieňajú v zažívaci tuk v orgánoch, hlavne v pečeni? Najlepšie urobíte, keď deťom podáte pohár s čerstvou ovocno-zeleninovou šťavou, riedenej vodou.