Život s naším dieťaťom: 4. mesiac

Život s naším dieťaťom: 4. mesiac>
Ak sa tak nestalo ešte v 3. mesiaci, s najväčšou pravdepodobnosťou budete svedkami prvých pokusov o plazenie sa vášho dieťatka na brušku. Keď ho položíte na bruško, začína zvedavo zdvíhať hlavičku, rúčkami sa zapiera a skúša prvé pohyby. Po čase môže prísť samo na to, ako sa pomocou šikovných ručičiek prevrátiť na chrbátik. Nožkami dokáže kopať už poriadne silno. A to aj počas prebaľovania. Môže sa stať, že sa stále silnejším kopaním a tlačením nôh bude schopný posunúť smerom dozadu. Uistite sa preto, že sa nemá kde udrieť. Postačí priestor nad hlavičkou zaistiť napríklad zrolovaným uterákom alebo látkovou plienkou.

Nechajte ho hrať sa

Dôležité je nevyrušovať dieťatko, ak sa napríklad hraje samo. Nechajte ho a iba ho pozorujte. Ak začína samo objavovať svet okolo seba a hrať sa, je to dobré znamenie a pomôže mu to rozvíjať sa aj neskôr. Niektoré deti môžu v istých situáciach, najmä ak nejde všetko tak, ako by chceli, reagovať nahnevane. Pozorujte dieťatko a zistite, čo sa mu páči a čo nie.

Príkrmy?

Pri študovaní detských výživ ste si možno všimli, že sú na trhu aj také, ktoré na obale uvádzajú "vhodné od 4. mesiaca". Tráviaci trakt väčšiny detí je v tomto čase už natoľko vyvinutý, že dokáže tolerovať takéto príkrmy. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aj mnoho pediatrov a pôrodných asistentiek však odporúča s prvými príkrmami počkať až do 6. mesiaca. Materské alebo dojčenské mlieko má pre dieťatko mnohé zdravotné výhody. Obsahuje všetky dôležité vitamíny, minerálne látky, tuky a bielkoviny, ktoré dieťatko do svojich 6 mesiacov potrebuje. Okrem toho viaceré štúdie ukazujú, že u detí, ktoré boli prvé mesiace výhradne dojčené, sa objavujú potravinové alergie v menšom množstve. Ak chcete s príkrmami začať už v 4. mesiaci, prekonzultujte to so svojim pediatrom.

Pozrite sa na video - porovnanie príkrmov

https://youtu.be/A5keVpWCi-o

Bezpečie u mamky a ocka

Od 4. mesiaca sa tiež rozvíja kritický prístup k neznámym ľuďom. Počas prvých troch mesiacov im prítomnosť nového človeka neprekáža. MTEXP2-12N1-9319064117366Ťažšie rozoznávajú rozdiel. To sa môže postupne meniť. V náručí mamky alebo ocka sa dieťatko cíti bezpečne, usmieva sa na všetky strany. Ak ho však do rúk zoberie teta či strýko, ktorých až tak dobre nepozná, môže sa to rýchlo zmeniť. Preto ak chcete dať svoje dieťatko "babysitterke", kým odídete, uistite sa, že malo čas dostatočne ju spoznať.

Konečne pokojnejšie noci

Aj keď to nie je nevyhnutný prípad každého dieťatka, v mnohých prípadoch sa rodičia v tomto období dočkajú pokojnejších nocí. Zvyšujúca sa pohybová aktivita dieťatka môže zaručiť, že sa skôr unaví a rýchlejšie zaspí. Zďaleka to však nemusí byť pravidlom. Avšak žalúdok takto malého dieťatka je natoľko malý, že potrebuje naplniť každých 5 až 6 hodín. Obzvlášť výhradne dojčené deti sú skôr 81301_green-2hladné, keďže materské mlieko je ľahšie stráviteľné.

Rozvoj reči

V tomto období s dieťatkom mnoho rodičov zažije ozajstnú zábavu. Aj keď pre neskorší rozvoj jazyka sa odporúča s dieťaťom rozprávať "normálne", nebojte sa občas "uletieť" na smiešnych zvukoch a nezmyselnom bľabotaní. Deti sú za rôzne zvuky vďačné a radi sami skúmajú svoje vlastné vokálne možnosti a schopnosti. Niektoré zo začiatku len zaujato načúvajú, iné si čoskoro vyvinú svoje najobľúbenejšie zvuky, ktoré opakujú zas a znovu, a postupne ich rozvíjajú. Okrem toho odporúčame naďalej využívať rôzne hrkálky a ďalšie zvukové hračky. Vyskúšať môžete aj bežné nástroje dennej potreby. Hárok papiera, zvonček... Majte však vždy na pamäti, že dieťatko si často kladie predmety do úst, preto do jeho rúk patria len bezpečné vecičky. Čo sa týka hračiek, mali by ste byť striedmi a nezoznamovať ho so všetkými hračkami naraz. Pre podporu pohybu a motorických funkcií môžete vyskúšať kurzy plávania. Deti všeobecne vodu zbožňujú.

Čo dieťa potrebuje?

Spací vak (výber nájdete TU)1145-BOo-m-5904341209328

V prvých mesiacoch života dieťatka spanie v spacom vaku zaručí bezpečný a zdravý spánok. Výrazne sa znižuje riziko syndrómu náhleho úmrtia. Dieťa je vo vaku vždy v dostatočnom teple.

Maznáčik (výber nájdete TU)

Plyšová alebo látková bábka - deka - je obvykle kombináciou jemného plyšáka a mäkkej tkaniny. V tomto veku je ideálna. Dieťatko sa s ňou môže maznať a objímať ju, ale tiež sa s ňou môže hrať. Plyšové zvieratká hrajú v detskej psychológii dôležitú úlohu, poskytujú tým najmenším pocit bezpečia.

Cumlíky (výber nájdete TU)

Deti majú silnú potrebu sať. Cumlíky by ste však mali používať iba v prípade, že dojčíte. Cumlík pomáha dieťatku upokojiť sa a utešiť. Praktické sú aj rôzne retiazky na cumlíky, zamedzíte zbytočnému strácaniu sa.

Rozvoj v skratke

mam6332Rast

  • Postupné pomalé pribúdanie na váhe
  • Zvýšenie telesnej hmotnosti asi o 600 gramov
  • Priemerná hmotnosť: 6400 gramov (dievčatá), 7000 gramov (chlapci)
  • Nárast o 3 až 4 centimentre
  • Veľkosť oblečenia: 56 až 68
  • Obvod hlavy: 38 až 42 centimentrov

Rozvoj zmyslov

  • Rozvoj priestorového videnia
  • Zaujímavé sú pre neho najmä farebné veci
  • Lepšie dokáže vnímať smer zvukov

Motorický vývojSebamed-masážní-olej-(B),-169Kč

  • Prevrátenie sa z brucha na chrbátik
  • Zlepšovanie koordinácie rúk a zraku

Vývoj jazyka

  • Prvá fáza bľabotania (už nielen výkriky, ale aj prvé zvuky)
  • Začína chápať tón hlasu

Pohyb

  • Detské masáže, plávanie

Výživa

  • Materské mlieko alebo dojčenské mlieko

Spánok

  • Asi 15 hodín spánku denne, individuálny réžim spánku a bdenia (aj v noci)

Dôležité dátumy pre rodičov

  • Preventívna prehliadka u pediatra (v 3. alebo 4. mesiaci)

Videá, ktoré by sa vám mohli hodiť

Na našom YT kanále sa dozviete veľa zaujímavého, informácie sa snažíme prinášať nie len do článkov, ale aj do videí. Hoci má váš drobec už 4 mesiace, niektoré veci je dobré si zopakovať. Napríklad: Ako správne kúpať dieťatko? Ako ho správne prebaľovať?  V budúcnosti začnete s príkrmami, aj s nimi máme niekoľko inštruktážnych videí: Ako správne zmraziť doma vyrobené príkrmy?  Zaujímať vás bude napríklad aj toto video: https://youtu.be/o56NXt5o_zs