39. týždeň tehotenstva

39. týždeň tehotenstva>
Zrejme ste unavená, často potrebujete chodiť močiť a stále častejšie premýšľate o pôrode. Už môžete kedykoľvek začať rodiť. Je úplne prirodzené, že ste v tomto období tehotenstva trochu podráždená a chceli by ste to mať už za sebou. Nervozitou sa vyznačuje aj vaše okolie. Nebojte sa správať asertívne a ak vám neustále telefonáty, či už rodíte, nie sú vhod, odmietnite ich.

Vývoj vášho bábätka

Dieťatko už čaká na narodenie. Nechty na rukách presahujú špičky prstov. Výstavba mozgových ciev je už hotová. Väčšina prvého ochlpenia už je preč, v pľúcach sa zvyšuje tvorba surfaktantu. Surfaktant je povrchovo aktívna látka, ktorá vzniká v pľúcach zrelého novorodenca. Znižuje povrchové napätie a zabraňuje tomu, aby pľúcne mechúriky v pľúcach neskolabovali na konci výdychu. Surfaktant uľahčuje ich rozvinutiu pri prvom výdychu a rovnomernému prevzdušneniu pľúc. Už pravdepodobne necítite všetky pohyby bábätka. Dieťa meria od temena po zadoček asi 36 cm a váži cez 3,25 kilogramu. Na konci tehotenstva má donosené a zrelé bábätko tieto znaky:
  • celková dĺžka je asi 50 cm, hmotnosť sa najčastejšie pohybuje medzi 3000 - 3500 g
  • koža je ružová a hladká, pretože lanugo počas posledného mesiaca opadalo (jemné vlásky lanugo môžu zostať na ramenách a chrbte novorodenca), obrysy tela sú zaoblené, v poslednom mesiaci sa zdvojnásobilo množstvo podkožného tuku
  • obočie a riasy sú dobre vytvorené, vlásky na hlavičke sú dlhé niekoľko cm, nechty presahujú konce prstov
  • u chlapcov sú semenníky zostúpené do mieška (pôvodne sa založili v dutine brušnej), dievčatá majú malé pysky prekryté veľkými
  • svoj príchod na svet ohlasuje novorodeniatko bezprostredne po pôrode krikom a čulými pohybmi
  • ak dôjde v priebehu pôrodu k deformácii hlavičky, táto deformácia sa spravidla do niekoľkých týždňov zrovná, fontanely (mäkké miesta na lebečnej klenbe) pretrvávajú do detského veku a umožňujú rast mozgu.

Niečo pre mamičku

Cítite sa nepohodlne. Bruško vám sťažuje všetko, čo by ste za normálnych okolností bez problémov zvládli. Maternica zabrala celý priestor panvy, tlačí na okolité orgány. Možno ste tiež trochu začervenali, čo spôsobuje krvný obeh, ktorý je namáhaný viac ako kedykoľvek predtým. Pokúste sa psychicky rozptýliť. Čaká vás vyšetrenie v prenatálnej poradni a kardiotokografický záznam oziev plodu. Môže byť vykonané aj ultrazvukové vyšetrenie, ktoré však nie je povinné. Pôrod teraz môže nastať prakticky kedykoľvek. Známkou ozajstného začiatku pôrodu sú silnejšie kontrakcie, než boli doteraz a ktoré, na rozdiel od poslíčkov, sú už pravidelné. Spočiatku môžu prichádzať v dlhých intervaloch, tie sa však postupne skracujú. Do pôrodnice sa odporúča ísť v prípade kontrakcií v intervaloch asi 5 minút alebo pri odtoku plodovej vody.

Ďalším dôvodom, prečo ísť do pôrodnice je:

  • výrazné zníženie či zvýšenie aktivity plodu
  • vaginálne krvácanie či silné bolesti brucha
  • silná bolesť hlavy, dvojité či neostré videnie