37. týždeň tehotenstva

37. týždeň tehotenstva>
Vstupujete do 10. lunárneho mesiaca, posledného mesiaca vášho tehotenstva. Priberiete ešte asi 1,5 kilogramu. Bábätko začína postupne zostupovať do panvy, vrchol maternice tak klesá.

Vývoj dieťatka

Na hlave má asi 2,5 centimetra dlhé vlásky. Maternica je bábätku už naozaj tesná, naďalej sa ale snaží v rámci možností pohybovať. Dieťa meria od temena po zadoček asi 35 cm a váži necelé tri kilogramy. Ak sa doteraz dieťatko neotočilo do správnej pôrodnej polohy hlavičkou dole, s najväčšou pravdepodobnosťou sa otočí teraz. Iba 3% plodov zostane hlavičkou smerom hore. U bábätka v 37. týždni tehotenstva stále prebieha tvorba tukového tkaniva, na hmotnosti priberie do pôrodu ešte okolo 500 g. Povrch pokožky je pokrytý kožným mazom, ktorý dieťatko nielen ochraňuje, ale tiež spôsobuje, že je telíčko klzké. To uľahčuje priechod bábätka pôrodnými cestami. Na hrudníku sa mierne vyklenú prsné bradavky. Mliečne žľazy novorodených dievčatiek aj chlapčekov sú vyvinuté približne rovnako.

Čo cíti mamička

Môžete začať pociťovať "cvičné kontrakcie" čiže poslíčkov. Pri tých maternica asi na 30 sekúnd stvrdne a potom sa opäť uvoľní. Každú voľnú chvíľku by ste mali využiť na oddych. Tlak na váš močový mechúr sa zväčšuje, musíte močiť aj niekoľkokrát za noc. Môžu sa objaviť opuchy dolných aj horných končatín, radšej si zložte prstienky. V prsiach sa tvorí mledzivo (kolostrum), prvá výživa dieťaťa po narodení do doby, než sa vám spustí materské mlieko. To sa zvyčajne stane druhý až štvrtý deň po pôrode. Mledzivo je veľmi bohaté na živiny a protilátky. Podporuje obranyschopnosť bábätka proti infekciám. Čaká vás vyšetrenie v prenatálnej poradni a kardiotokografický záznam oziev plodu, ktorý ale nie je povinný.

Aký je rozdiel medzi poslíčkami a pravými kontrakciami?

Falošné kontrakcie, teda poslíčkovia, sú nepravidelné, nezosilňujú sa a so zmenou polohy a aktivity ustupujú, na krčku maternice nie sú zistiteľné žiadne zásadné zmeny. Naopak kontrakcie vedúce k pôrodu sú pravidelné, prichádzajú zhruba každých päť minút, postupne zosilňujú a nezmierňujú sa ani pri relaxácii či inej aktivite. Hlienová zátka môže odísť, kŕčok maternice sa rozširuje.