35. týždeň tehotenstva

35. týždeň tehotenstva>
Drvivá väčšina detí narodených v tomto týždni prežije bez väčšieho problému. Bábätko je stále častejšie hore. Občas vás kopne tak prudko, že vás jeho pohyb zabolí. Ste stále viac unavená, bruško vás obmedzuje v normálnych denných aktivitách.

Vývoj vášho bábätka

Podkožný tuk začína pomáhať regulovať telesnú teplotu, pokožka je ružová a vyhladená. Tráviaca sústava dozrieva, centrálny nervový systém je už zrelý a pľúca sú zvyčajne už tiež zrelé. Ak sa bábätko narodí v tomto týždni, žiadne dýchacie problémy pravdepodobne nevzniknú. Dieťa meria asi 33 cm a váži okolo 2,5 kilogramu. Počas celého tohto obdobia pokračuje rast tela dieťaťa i jeho jednotlivých častí. Vyzrievajú vnútorné orgány, ktoré ak už nefungujú, pripravujú sa na činnosť po pôrode. Bábätko je v tomto období už v pohybe značne obmedzené, v maternici zaujíma typickú polohu, hlavička je ohnutá a brada sa dotýka hrudníka. Ohnutý je aj chrbátik a končatiny. Ručičky sú ohnuté v lakťoch a sú prekrížené na prednej strane hrudníka. Dolné končatiny sú ohnuté v bedrách aj v kolenách, predkolenia sú prekrížené na prednej strane bruška. Tomuto usporiadaniu sa hovorí pravidelné držanie plodu. Pokračuje tvorba tukových zásob.

Čo sa deje s vami?

Potrebujete veľa odpočívať, unaví vás aj malá námaha. Vaše sny môžu byť veľmi živé, čo je spôsobené psychickými a emocionálnymi zmenami, ktorými teraz prechádzate. Maternica dosahuje najviac z celej gravidity. To spôsobuje aj značné dýchacie ťažkosti. Niekedy sa vám môže stať, že sa nemôžete akoby nadýchnuť, hoci ste v pokoji. Pri chôdzi sa vzhľadom na nedostatok dychu musíte aj zastavovať. Zvyšujúca sa hmotnosť spolu s tehotenským hormónom Relaxin spôsobuje uvoľňovanie spojenia panvových kostí. Môžete pociťovať v tejto oblasti bolesť, mravčenie alebo pocit tlaku. Na tieto bolesti môžu v niektorých prípadoch pomôcť vitamíny skupiny B. O ich užívaní sa poraďte so svojím lekárom. Zväčšujú sa aj prsia a bradavky. Zamyslite sa, či by ste nemali dokúpiť hlavné veci do výbavičky pre bábätko a zabaliť si tašku do pôrodnice.

Voda zmierňuje bolesť pri pôrode

Možností, ako si uľaviť od pôrodnej bolestí je niekoľko. Prekvapivo účinná metóda na zmiernenie bolesti je ponorenie do vody. Mnoho pôrodníc preto ponúka pôrodné izby s vaňou. Niekoľko štúdií ukázalo, že ponorenie pomáha rýchlejšiemu otvoreniu pôrodných ciest a poklesu dieťaťa, k zníženiu krvného tlaku i bolesti. Navyše voda nadľahčuje - budete sa cítiť slobodnejší. Niektoré mamičky volia epidurálnu anestéziu. Pri epidurálnej anestézii je do oblasti bedrovej chrbtice zavedené malé množstvo lokálneho anestetika, ktoré znecitlivie nervy odstupujúce z miechy a vedúce do brucha. Výsledkom je zmiernenie pôrodných bolestí. Látka sa podáva počas pôrodu pred nástupom najsilnejších pôrodných bolestí. Celý výkon trvá niekoľko minút. O jeho hladký priebeh sa stará anestéziológ.

Overte si ponuku pôrodnice

Pokiaľ o epidurálnej anestézii uvažujete, najprv si zistite všetko, čo vám k jej priebehu či k možným rizikám napadne. Všetko si môžete prečítať v TOMTO článku. Ak dávate prednosť prirodzenému pôrodu a cítite, že by všetko malo prebehnúť bez liekov, stojte si za svojím rozhodnutím, avšak s vedomím, že môže nastať situácia, kedy pre vás nebude táto cesta najlepším riešením. A naopak: ak si chcete väčšinu bolesti ušetriť, overte si, či to váš zdravotný stav umožňuje. Je tiež dobré si overiť, či túto službu zdravotnícke zariadenie, ktoré ste si na pôrod vybrali, nielen ponúka, ale aj naozaj poskytuje, a za akých podmienok.