34. týždeň tehotenstva

34. týždeň tehotenstva>
Dieťa si stále viac uvedomuje svoje okolie a reaguje naň. Hýbe sa síce menej, ale jeho pohyby sú mohutnejšie a koordinovanejšie. Sú silné a jasne viditeľné aj cez brucho.

Vývoj vášho bábätka

Tento týždeň je dôležitý medzník vo vývoji plodu, došlo už k úplnému vytvoreniu surfaktantu a tým k dozretiu pľúcneho tkaniva. Imunitný systém je už schopný bojovať proti niektorým infekciám. V črevách sa hromadí smolka - mekónium. Kosti sú síce už vyvinuté, ale stále sú mäkké. Vaše dieťatko na ich spevnenie bude v najbližších dňoch intenzívne pracovať a na to bude potrebovať veľa vápnika. Dieťa teraz meria asi 32 cm a váži skoro 2,2 kilogramu. Lebka je tvorená tenkými kostenými šupinami, ktoré medzi sebou vynechávajú dosť široké medzery. Tieto miesta preklenujú väzivové blany, ktoré ku sebe susedné kosti pútajú. Miesta, kde sú väzivové blany rozsiahlejšie, sa nazývajú fontanely. Je ich celkom 6. Tam, kde sú si susedné kosti blízke, vznikajú lebečné švy. Tieto švy slúžia na to, aby sa pri priechode úzkymi pôrodnými cestami mohli kosti lebky posunúť a čiastočne prekryť. K úplnému zrastu švov dôjde až pri dospievaní, lebka musí umožniť rast mozgu.

Čo sa deje s mamičkou?

Môžete si všimnúť, že vám sú tesné prstene alebo máte opuchy na nohách a rukách, čo vzniká dôsledkom zadržiavania vody. Niekedy na tieto bolesti pomáhajú vitamíny skupiny B. Placenta je v 34. týždni maximálne zrelá. Od teraz už bude len starnúť. Až do tohto týždňa sa zvyšoval objem krvi vo vašom tele, ktorý stúpol až o 50 %. Teraz už bude až do konca tehotenstva jej objem rovnaký. Placenta je pre plod najdôležitejším orgánom. Dodáva dieťatku kyslík a živiny, chráni ho pred niektorými infekciami a odvádza z tela plodu odpadové látky. Komplikácie nastávajú, keď je placenta uložená v dolnej časti maternice alebo sa predčasne odlučuje. Sex v tehotenstve: áno či nie? Ak je žena zdravá a tehotenstvo postupuje normálne a bez komplikácií, nemusí mať tehotná žena zo sexu obavy. Ani prípadné sťahy maternice pri orgazme nevyvolajú u zdravej ženy predčasný pôrod či nezamedzujú prísunu kyslíka dieťaťu. Komplikované alebo rizikové tehotenstvo však niekedy môže sex vylučovať.

Tip pre mamu

Trpíte opuchmi nôh? Vyskúšajte aromaterapiu, ak nemáte rizikové tehotenstvo. Do hŕstky základného oleja (slnečnicový, mandľový, kokosový) kvapnite 1-2 kvapky éterického oleja, vhodný na opuchy je olej zo smrekového ihličia, borovicového ihličia alebo borievky.