33. týždeň tehotenstva

33. týždeň tehotenstva>
Vstupujete do predposledného lunárneho mesiaca tehotenstva. Stále sa zväčšujúce bruško vám spôsobuje ťažkosti. Bábätko reaguje na vašu aktivitu.

Vývoj vášho bábätka

Medzi 33. a 36. týždňom tehotenstva orgány dieťaťa ďalej dozrievajú a sú už z väčšej časti pripravené na samostatný život. Rýchle zväčšovanie mozgu rozširuje hlavičku počas tohto týždňa o ďalších 9 mm. Bábätko už nemá taký priestor pre svoju akrobaciu, preto jeho pohyby cítite skôr ako pretáčanie než kopanie. Možno sledujete, že sa bábätko hýbe v závislosti od vašej aktivity, jedla, relaxácie alebo pri konkrétnych zvukoch. Teraz meria od temena k zadočku už asi 30 cm a váži takmer dva kilogramy. Ak je vaše bábätko stále hlavičkou hore, ešte stále je možnosť, že sa samo otočí. Poloha je daná vzťahom dlhej osi plodu k dlhej osi maternice. Najčastejšia je poloha pozdĺžna (99,5 %). Pri tejto polohe býva nad panvovým vchodom hlavička (potom ide o polohu pozdĺžnou hlavičkou - asi u 96 %) alebo panvového konca plodu (asi 4 %) - poloha pozdĺžna panvovým koncom. Výnimočne sa stáva, že bábätko leží v maternici naprieč alebo šikmo (poloha priečna alebo šikmá).

Poloha plodu koncom panvovým

Väčšina bábätiek je ku koncu tehotenstva otočená hlavičkou dole. Asi 4 % však zostanú v polohe s hlavičkou hore až do pôrodu. Naliehajú na hrdlo maternice panvovým koncom. V prípade pôrodu sa aj táto časť najskôr rodí. Podľa rôzneho postavenia nožičiek môže mať aj táto poloha niekoľko typov (na panvový vchod naliehajú nožičky, zadoček, nožičky a zadoček, výnimočne kolienka). Ak pretrváva poloha plodu koncom panvovým aj v 36. týždni, môže vám lekár ponúknuť pokus o vonkajší obrat plodu na polohu pozdĺžnu hlavičkou. Obrat sa vykonáva pomocou hmatov cez brucho, býva viac-menej nebolestivý a jeho úspešnosť je okolo 50 %. Metóda so sebou nesie len veľmi nízke riziká. Jej výhodou je, že pri úspešnom vykonaní vám umožní rodiť prirodzene. Pokiaľ ale bábätko zostane v polohe pozdĺžnej koncom panvovým, máte oveľa vyššiu pravdepodobnosť, že tehotenstvo bude ukončené cisárskym rezom. Pôrody plodov koncom panvovým bývajú radené medzi pôrody rizikové. Častejšie, najmä u prvorodičiek, sa volí cisársky rez ako metóda ukončenia tehotenstva, ale v prípade priaznivých podmienok môžete rodiť aj prirodzenou cestou. V každom prípade je vhodné sa o vašom pôrode poradiť v pôrodnici, kde sa chystáte rodiť.

Čo sa deje s vami?

Veľkosť maternice rastie, preto môže tlačiť na žalúdok a rebrá. Môžu sa zhoršiť opuchy nôh. Poloha na chrbte pre vás prestáva byť príjemná. Zväčšujúce sa bruško spôsobuje časté močenie a dýchavičnosť. V ďalšom mesiaci priberiete asi 1,5 kilogramu. Prečo s dieťatkom komunikovať už pred narodením? Prenatálna komunikácia nijak zásadne vývoj dieťaťa neurýchli, ale kladný vplyv na neho má určite. Počas dňa si urobte čas na svoje bábätko. Oddýchnite si a pozorujte jeho pohyby. Nezabúdajte do svojho jedálnička zaradiť veľa vápnika (mlieko, jogurty), bábätko ho potrebuje mať dostatok na spevnenie kostí.