3 najväčšie chyby, pri výbere dojčenskej podprsenky

3 najväčšie chyby, pri výbere dojčenskej podprsenky>

Tak, ako sa mení telo budúcej mamičky, mení sa aj jej poprsie. Okrem toho, že už v prvých týždňoch dochádza k zväčšeniu bradaviek a prsných žíl, začnú sa aj prsia citeľne zväčšovať. Určite budete potrebovať novú podprsenku. Lenže ako správne vyberať, aby ste sa nedopustila nejakej chyby? Poradíme vám a zároveň vám predstavíme najväčšie chyby, ktorých sa tehotné ženy nevedomky dopúšťajú.

isifa_166114044

U niektorých žien sa veľkosť prsníkov mení už v prvých týždňoch tehotenstva, u iných až od štvrtého mesiaca. Tehotenstvo je predsa individuálne a rovnako tak by ste mali postupovať v prípade nákupu novej podprsenky. Vhodne zvolené spodné prádlo, vám môže neskôr ušetriť veľa nepríjemných starostí. Minimálne totiž ochráni váš hrudník od nevzhľadného poklesu! Navyše, po narodení bábätka si budete musieť s najväčšou pravdepodobnosťou dojčiacu podprsenku tak či tak zaobstarať. Ak si dobre vyberiete, dokážete svoje dieťa nadojčiť ľahko a veľmi diskrétne.

Na čo si dať teda pri výbere dojčiacej podprsenky najväčší pozor?

1. Nekupujte podprsenku dopredu!

Mnoho tehuliek, v snahe byť pripravené, nakúpia dojčiace podprsenky príliš skoro. Nie je možné dopredu odhadnúť, ako veľmi (alebo ako málo) vám prsia narastú. Vystavujete sa tak zbytočne riziku, že vám podprsenka nesadne a vyhodíte peniaze úplne zbytočne. Počkajte s nákupom až do posledných týždňov tehotenstva. Ušetríte si tým trápenie. Nevhodná veľkosť (malý košíček, úzka kostica alebo príliš voľný obvod), spôsobujú utláčanie pŕs. To vedie k upchávaniu mliečnych žliaz a vzniku zápalov. Veľkosť vyberajte rovnako, ako keď kupujte bežnú podprsenku.

2. Pozor na materiál!

Aby mohla dojčiaca podprsenka plniť svoju funkciu, tesa umožniť mamičke pohodlné kojenie, mala by tiež náležite držať poprsie a zabrániť jeho nežiaducemu povoleniu. Musí byť preto vyrobená z pevného, málo elastického materiálu. Veľmi často sa môžete stretnúť s tvrdením, že jedinou správnou voľbou je bavlna. Lenže pravda je, bohužiaľ, niekde inde. Bavlna je príliš mäkká a elastická, a len ťažko by udržala prsia, naliate mliekom. A verte nám, že dostatočné spevnenie pŕs a tvar je veľmi dôležitý, pretože bráni deformovaniu mliečnych žliaz v spodnej časti prsníka. To by mohlo byť neskôr prekážkou v dojčení. Navyše bavlna schne oveľa pomalšie, než ostatné materiály a ľahko sa na nej tvoria škvrny.

Naopak, polyester, z ktorého dojčiace podprsenky tiež vyrábajú (a patrí k najčastejšie využívaným materiálom), je trvalejší a pritom slabší. Jeho štruktúra umožňuje ľahšiu priedušnosť.

3. Hlavné musí byť pohodlie!

Nezabudnite si ešte v obchode podprsenku vyskúšať, aby vám naozaj dobre sedela. Osloboďte sa od toho, že to nie je práve váš štýl, hoci v súčasnej dobe sú na trhu veľmi štýlové a pekné podprsenky. Viac, ako na štýl, sa zamerajte na to, aby vám podprsenka poskytovala dostatok pohodlia. Ideálne zvoľte taký model, ktorý má v sebe už absorpčné vložky.

023814_overlay

Zároveň by vám podprsenka mala poskytovať jednoduchý prístup k prsníku. Najlepšie je, ak je možné odopnúť ju jednou rukou. Môžete začať dojčiť, aj keď držíte svoje dieťa. V neposlednom rade nezabudnite na širšie ramienka. Poskytnú vám dostatočnú podporu váhy pŕs a nebudú sa nepríjemne zarezávať do ramien. Čo sa týka voľby „s kosticou alebo bez?“, všeobecne sa odporúča počas dojčenia nenosiť podprsenky s kosticami. Mäkká bielizeň bez kostíc je navyše oveľa pohodlnejšie. Zabudnite ale aj na "lambády" či podobnú naťahovaciu bielizeň.