2. narodeniny - čo vás čaká & tipy na darčeky

2. narodeniny - čo vás čaká & tipy na darčeky>
Rovnako ako prvý rok života vášho bábätka bol aj ten druhý plný prevratných zmien. Vaše bábätko sa naučilo chodiť, behať, dokonca uháňať ako vietor. Prechádza sa okolo vás na motorke. Vie kresliť, začína krásne rozprávať a dokonca vám užé dokáže pomôcť s domácimi prácami. Aby toho nebolo málo, narástli mu už takmer všetky zúbky, či už s menšími alebo väčšími ťažkosťami. A toto všetko predsa stojí za oslavu.

Čo vás čaká?

V dvoch rokoch začína chápať rytmus. Pravdepodobne ste už skôr spozorovali, že vaše dieťa rado tancuje či hrá na akýkoľvek nástroj. Vďaka tancu dochádza k rozvoju pohybových schopností dieťaťa. Podporujte ho a občas sa s ním tiež pohupujte v rytme hudby. Dieťa bude "kopírovať" vaše pohyby a zároveň spolu strávite príjemné chvíle.

Čo zvláda samo?

  • Dvojročné dieťa vie behať (nevie ale ešte spomaliť a zatočiť v behu).
  • Ľahko dokáže urobiť drep a znovu sa postaviť.

Jemná motorika vo veku 2 rokov

  • Do veku 2 rokov by malo dieťa zvládnuť prevracať v knižke jemné stránky.
  • Malo by sa naučiť samo obliecť ponožky, čiapku alebo nohavice na gumičku.
  • Zvládne otočiť kľukou tak, aby si samo otvorilo dvere (ľahšie je otváranie smerom od seba).
  • Malo by dokázať postaviť vežu zo 4 kociek.

Čo zvládne s vašou pomocou?

Tričko či sveter zvládne natiahnuť cez hlavu, ale orientácia predného a zadného dielu stále zostáva na vás, rovnako tak ako prevlečenie rúk cez rukávy. Zvládne tiež ovládať zips - zapnúť a rozopnúť, ale zapínanie gombíkov je stále veľmi ťažké.

Tip na hru

Ako hru môžete nechať dieťa samostatne vybrať oblečenie, ktoré sa potom bude pokúšať samo obliekať. Majte ale trpezlivosť a vždy vyhraďte na samostatné obliekanie dostatok času pred nutným odchodom.

Osobnosť dieťaťa

Vaše dieťa bude chcieť pomáhať iným a robiť všetko samo. Možno sa bude aj zlostiť, ak budete chcieť čokoľvek urobiť za neho. To platí aj o činnostiach, ktoré ešte samo nezvláda. Buďte trpezliví. V tomto veku začína byť u dieťaťa viac jasná povaha. Môže byť vodcom či naopak dieťaťom, ktoré skôr počúva a tápa nad vecami. Môže byť bezstarostné či starostlivé (dievčatká všeobecne sú viac starostlivé a ošetrujúce, hlavne čo sa týka bábik). Kritiku môže prijímať dobre alebo so slzami.

Pocit zodpovednosti

Ukážte svojmu dieťaťu, ako sa "popasovať" s problémami. Zahŕňajte ho viac zodpovednosťami, ktoré je schopné zvládnuť (napr. upratovanie plastového riadu z kuchynskej umývačky do skrinky, upratovanie hračiek pred spaním a podobne). Nechajte batoľaťu dostatok času, aby sa mohlo sústrediť na dôležité veci a dokončiť svoju úlohu. Ak vás požiada o pomoc, vždy hneď pomôžte a nezdary rozptýľte odvedením pozornosti inam či povzbudením, že nabudúce sa určite činnosť podarí. V tomto veku dieťa najviac potešíte hračkami a hrami, pri ktorých musí premýšľať. Budú sa mu páčiť úlohy, ktoré podporujú jeho fantáziu a vnímanie sveta a ukazujú mu svet dospelých.

Pár tipov na darčeky, ktoré by sa vám mohli hodiť:

Nech už ale svojmu dieťatku zaobstaráte čokoľvek, užite si tento deň v pokoji a bezstarostne. Najväčším darčekom bude šťastná a usmievavá mamička.

Výrobky z článku

AVENUE MANDARINE Sada hier pre deti od 2 rokov