15 faktov o dojčení, ktoré ste možno nepočuli

15 faktov o dojčení, ktoré ste možno nepočuli>
Väčšina mamičiek chce svoje dieťatko dojčiť. Nie každá sa však má v prípade problémov na koho obrátiť. A aj keď ide o úplne prirodzenú vec, začiatky nebývajú ľahké. Najlepšie je ale zostať v pokoji a dať všetkému čas. Pre začiatok pre vás máme pár zaujímavostí o dojčení, o ktorých ste možno nepočuli.

1. Dojčenie zachraňuje životy

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by malo byť každé bábätko priložené k prsníku matky do jednej hodiny po pôrode a malo by byť výhradne dojčené do 6 mesiacov. Do veku dvoch rokov by malo byť dojčenie ako doplnok jedálnička. Každý rok to zachráni približne 800 000 životov.

2. Odmietanie dojčenia

Mnoho detí môže začať odmietať dojčenie. Dôvody sú rozmanité a zahŕňajú napríklad:
  • choroba dieťaťa,
  • zápal prsnej žľazy matky,
  • stres,
  • nedostatok riadneho spánku,
  • pokles produkcie mlieka alebo zmena chuti kvôli diéte alebo liekom,
  • separačná úzkosť,
  • rast zubov
Vydržte aj napriek týmto problémom dojčiť. Stimulujete tým produkciu mlieka a čoskoro sa všetko vráti do normálu.

3. Kolostrum a predné mlieko

Prvotné mlieko, ktoré sa začína tvoriť po pôrode, sa nazýva kolostrum a má trošku iné zloženie. Toto mlieko je perfektne prispôsobené pre prvé dni života dieťatka. Mierni novorodeneckú žltačku tým, že pomáha odbúravať z tela bábätka bilirubín (žlté krvné farbivo). Najprv sa počas dojčenia uvoľňuje takzvané predné mlieko, ktoré je sladšie a je skôr na smäd a asi po 5 minútach sania sa dieťatko prepracuje k zadnému mlieku. Zadné mlieko je hustejšie a obsahuje viac tuku, vďaka tomu dieťatko priberá na váhe.

4. Rastový špurt

Deti prechádzajú takzvanými rastovými špurtmi. Sú to obdobia prudkého rastu a vývoja. Väčšinou je to vo veku 2, 3 a 6 týždňov, ďalej v 3 a 6 mesiacoch. V tejto dobe má dieťa zvýšenú potrebu mlieka. Stále dojčite a nedoplňujte mliečne dávky umelým mliekom. Vaša produkcia sa počas 2 - 3 dní upraví zvýšeným požiadavkám dieťaťa.

5. Materské mlieko vyteká z viacerých otvorov, nie len z jedného

6. Prúd vytekajúceho mlieka môže byť veľmi silný

Niektoré ženy majú tak silný prúd mlieka, že sa dieťa môže dusiť a prskať. Ak ste jednou z nich, skúste pred začiatkom dojčenia trochu mlieka odstriekať, aby sa zabránilo zahlteniu bábätka.

7. Deti nikdy nevyprázdnia prsia úplne

V priemere dieťa odsaje asi 67 % mlieka v priebehu jedného dojčenia.

8. V pravom prsníku býva viac mlieka

Mamičky mávajú viac mlieka vo svojom pravom prsníku. Nezáleží na tom, či sú pravačky alebo ľavačky.

9. Aj keď nedokážete prestať fajčiť, mali by ste aj naďalej dojčiť svoje dieťa

Najlepšie pre vás i pre dieťa samozrejme je, keď nefajčíte, ale ak sa nedokážete úplne zbaviť svojho zlozvyku, dojčenie nevzdávajte. Fajčenie je síce zlé pre dieťa, ale nedojčenie by mohlo byť horšie.

10. Užívanie liekov neznamená, že nemôžete dojčiť

Veľa mamičiek odstaví bábätko preto, že berú lieky alebo nemajú dostatok mlieka. Skutočný nedostatok mlieka je ale pomerne vzácny. Takmer každá matka je schopná vyprodukovať dostatok mlieka pre svoje dieťa. Len niekoľko liekov alebo chorôb zakazujú dojčenie vzhľadom k ohrozeniu dieťaťa.

11. Striedanie prsníkov pri dojčení

Deti vždy vypijú viac z prvého prsníka, ktorý mu ponúknete. Z tohto dôvodu je dobré striedať prvý ponúkaný prsník pri každom dojčení.

12. Dojčenie detí trvá v priemere 16 minút

V tejto dobe sa striedajú fázy odpočinku a aktívneho sania.

13. Môže dôjsť k samovoľnému úniku mlieka

Niekedy vám môže začať odtekať mlieko, aj keď práve nedojčíte. Príčinou je napríklad detský plač alebo aj fotografie vášho bábätka. Neskôr táto reakcia odznie. Je ale dobré používať vložky do podprsenky, aby nedošlo k premočeniu oblečenia.

14. Kvasinková infekcia pŕs je bežná

Myslela ste si, že kvasinková infekcia je výlučne vaginálny problém? Bohužiaľ to tak nie je. Kvasinková infekcia sa môže objaviť aj na prsiach a potom v ústach dieťaťa. Medzi príznaky patrí biely syrový povlak v ústach bábätka, svrbiace alebo červené bradavky, suché a odlupujúce sa dvorce. Liečba zahŕňa lokálne antimykotiká, ktorá sa aplikujú na bradavky, lieky pre dieťa a dôsledná hygiena. Čítajte - aké sú ďalšie bežné problémy pri dojčení? >>

15. České prvenstvo

V roku 1907 vznikla myšlienka založenia banky materského mlieka. Prišiel s ňou český pediater Epstein. V Česku existuje v súčasnosti 13 mliečnych bánk. Mliečne banky fungujú aj na Slovensku, napríklad v Bratislave, Prešove alebo Nových Zámkoch.