12 mýtov a faktov o neplodnosti

12 mýtov a faktov o neplodnosti>

Ak sa páru nedarí počať, na vine musí byť automaticky žena. Vek nezohráva žiadnu rolu pri miere neplodnosti. Tieto a ďalšie mýty sú spojené s témou ľudskej schopnosti reprodukovať sa. Ak vás však zaujímajú skôr fakty než fámy, čítajte ďalej.

 161661625

Mýtus č. 1

Neplodnosť je vždy ženský problém.

Fakt č. 1

Za takmer polovicou problémov s plodnosťou stoja muži. Buďme konkrétnejši:

  • 35 % neplodných párov majú na svedomí muži
  • v ďalších 20 % domácnosti sú za problémami s neplodnosťou mužské aj ženské faktory dohromady

Mýtus č. 2

Mnoho párov sa snaží otehotnieť až príliš. Stačí, že sa uvoľníte a otehotniete.

Fakt č. 2

Ak snažilkujete a nedarí sa vám, nerozmýšľajte hneď o "all inclusive" dovolenke na Fidži. Relax sám o sebe budúcim rodičom v ceste za počatím nepomôže. Môže totiž ísť aj o závažnejší problém, s ktorým by ste mali navštíviť lekára alebo sa zamyslieť nad zmenou životného štýlu.

Mýtus č. 3

Väčšina párov môže otehotnieť KEDYKOĽVEK.

Fakt č. 3

Nie je nič nezvyčajné, že sa aj zdravý, plodný pár, usiluje počať niekoľko dlhých mesiacov. A čím dlhšie sa snažia, tým ich šance môžu klesať. Priemerná žena po štyridsiatke má plodných iba polovicu vajíčok.

 123200714

Mýtus č. 4

Ak sa rozhodnete pre mimotelové oplodnenie (IVF - in vitro fertilizácia), privediete na svet (minimálne) dvojčatá.

Fakt č. 4

K prvému mimotelovému oplodneniu došlo už pred viac ako 25 rokmi. Cieľom každého takéhoto oplodnenia je počatie jedného zdravého plodu. Možnosť, že by ste počali dvojčatá, nie je väčšia ako 20 %. Toto riziko sa zvyšuje s vekom matky.

Mýtus č. 5

Vek nemá žiadny vplyv na ženskú plodnosť.

Fakt č. 5

Podľa odborníkov začína ženská plodnosť klesať vo veku 27 rokov, aj keď iba nepatrne. Väčšina žien v tomto veku ešte samozrejme môže bez problémov otehotnieť, aj keď to môže trvať aj niekoľko mesiacov. Ale vo veku od 35 rokov vyššie sú jej šance na otehotnenie o polovicu menšie, ako boli vo veku 19 až 26 rokov.

Mýtus č. 6

Voľné spodné prádlo a boxerky sú ideálne pre mužov, ktorí sa chcú stať otcami.

Fakt č. 6

Americkí vedci si na mušku zobrali výskum mužského spodného prádla. Prišli k záveru, že spodná bielizeň nemá významný vplyv na mužskú plodnosť. Takže, bohužiaľ, voľné spodky vám cestu k úspešnemu otcovstvu nezabezpečia. Na druhej strane, aspoň sa budete cítiť pohodlne.

Mýtus č. 7

Je takmer nemožné vylepšiť kvalitu mužských spermií.

Fakt č. 7

Bez ohľadu na to, akí pomalí sú vaši vojačikovia, šanca na úspech je tu stále. Mnoho mužov, ktorí produkujú malé množstvo alebo žiadne spermie, si márne myslia, že nemajú žiadnu šancu na "vyliečenie". Skúsili ste už zmeniť životný štýl? Prestať fajčiť, schudnúť či vyhýbať sa horúcej vani?

Mýtus č. 8

Ani vek muža nemá vplyv na jeho plodnosť.

Fakt č. 8

Napriek tomu, že niektorí muži dokážu splodiť potomka aj v 80, vplyv veku na mužskú plodnosť zatiaľ nebol dokázaný ani vyvrátený. Ľudská schopnosť reprodukcie však začína všeobecne klesať po 35. Pokles je zvyčajne pomalý a postupný, ale môže sa dramaticky urýchliť, ak sa u muža zároveň objavia iné problémy s tvorbou spermií.

Mýtus č. 9

Neplodnosť znamená, že nemôžete mať deti.

Fakt č. 9

Ak sa snažíte o počatie vyše roka a stále ste neuspeli, s veľkou pravdepodobnosťou je minimálne jeden z partnerov neplodný. Pri správnej liečbe však ešte nič nemusí byť definitívne.

 isifa_102695995

Mýtus č. 10

Fajčenie marihuany nemá vplyv na plodnosť.

Fakt č 10

Užívanie marihuany môže významne ovplyvniť kvalitu spermií a vajíčok, čo má, prirodzene, silný vplyv na plodnosť.

Mýtus č. 11

Stravovacie návyky a hmotnosť neovplyvňujú plodnosť.

Fakt. č. 11

Negatívne faktory, ako zlá výživa a nesprávna váha (nadváha alebo podvýživa) sa môžu podpísať pod problémy s oplodnením. Preto je fajn jesť vyvážene a poznať svoje BMI (Index telesnej hmotnosti).

Mýtus č. 12

Stačí mať pohlavný styk niekoľko krát do mesiaca, a jednoducho otehotnieť musíte.

Fakt č. 12

NIE! Zjednodušene povedané, načasovanie je všetko. Ženy sú najplodnejšie 10 až 17 dní od začiatku menštruácie. Odborníci odporúčajú v tomto období styk každý druhý deň na zvýšenie pravdepodobnosti prirodzeného počatia.