11. mesiac života vášho bábätka

11. mesiac života vášho bábätka>
Mnoho detí ešte pred oslavou 1. narodením chápe, čo ich rodičia hovoria. Prirodzená zvedavosť je silnejšia ako rešpektovanie výrazov "správne", "zlé", "nebezpečné" či "neškodné". Preto detičky v tomto veku často čelia nebezpečným situáciam zas a znova. Ak potom vaše dieťatko reaguje našvane alebo smutne, neobviňujte ho. Len tak sa dokáže naučiť bezpečne pohybovať v tomto svete. Jedna z vašich povinností ako rodiča je ukazovať dieťatku svoje osobné hranice, oboznamovať ho s tým, čo je to čestnosť a pravdivosť.

Ukazuje sa detský charakter

Správanie sa a reakcie detí počas stretnutia s cudzími ľuďmi do istej mieri naznačuje čosi o osobnosti vášho dieťatka. Okolo 11. mesiaca sa mnohé deti začínajú aj väčšmi vymedzovať voči svojim starším súrodencom, objaviť sa môžu prvé súrodenecké spory.

Rodiaca sa nezávislosť

Mnohí rodičia nadšene pozorujú posun z bezocného nemluvňaťa na aktívne batoľa, ktoré začína svet objavovať na vlastnú päsť. Mamičkám to dáva priestor znovuobjavovať chvíľku pre seba. Máte čas vypiť si šálku čaju či zalistovať si v obľúbenej knižke. Zároveň vám vaše zlatíčko každý deň ukazuje, ako veľmi vás aj naďalej potrebuje. Rodičia a blízki dieťatka sú často prekvapení, ako dieťa napreduje v bľabotaní a ako dokonale dokáže imitovať jazyk. Riekanky a piesne sú pre rozvoj jazyka obzvlášť pozitívne. Trénujú pamäť a následnú diskusiu. Rozprávanie sa s dieťatkom je tiež ideálnym spôsobom, ako precvičovať a rozširovať slovnú zásobu. Vaše dieťatko ešte nehovorí tak dobre alebo často ako ostatné deti v podobnom veku? Niet dôvod na paniku. Každé dieťatko má predsa svoj vlastný rytmus. Ak máte akékoľvek pochybnosti, obráťte sa radšej na svojho detského lekára.

Veľa lásky

Aj keď sa vaše dieťatko stále viac "osamostatňuje", naďalej je obzvlášť dôležité, aby bola jeho mama a otec v jeho bezprostrednej blízkosti tak často, ako to len je možné. Ani maznanie a túlenie sa s rastúcou nezávislosťou nestráca na význame. Naopak, čím viac lásky, blízkosti a pocitu bezpečia svojmu dieťatku dožičíte, o to viac istejšie sa bude cítiť počas skúmania okolia.

Je konečne čas na dlhší spánok?

Čím väčšie dieťatko je, tým dlhšie vydrží v noci spať bez prerušenia. Aspoň tak sa o tom píše v mnohých knihách. Okrem pocitu hladu však reálne existuje viacero ďalších dôvodov, ktoré dieťatko môžu v noci prebudiť. Zlé sny, bolesť, upchatý nos či nádcha. Pre mnohé deti je potom ťažké znova zaspať. Zároveň je každé dieťa iné, a to sa týka aj spánkového režimu.

Čo dieťa potrebuje?

Hračky na podporu motoriky (TU)

Deti obľubujú drevené hračky, ktoré v nich podporujú rozvoj zručností a učia sa rôznym rafinovaným pohybom. Okrem toho, že sa vďaka nim učia, je to pre nich aj zábavné. hojdaci-konikHojdací koník (TU) Hojdanie má na dieťa veľmi upokojujúci a relaxačný účinok. Mnoho detí sa preto extrémne teší z veľmi typickej hračky ešte z nášho detstva - z hojdacieho koníka. Sedenie na koníkovi so sebou neprináša iba zábavu. Dieťatko si zároveň trénuje zyse pre rovnováhu a rytmus, takt. Prvý koník sa pre takto staré deti odporúča s látkovým poťahom. Nemusí ísť samozrejme len o klasického koníka. Dnes už v obchodoch nájdete aj medveďa, tigra či ovcu. Hudobné nástroje (TU) Xylofón, hrkálka, hračkárska gitara či bubon. Vďaka týmto inovatívnym hračkám deti získavajú prvé hudobné skúsenosti. Učia sa rozpoznávať a napodobňovať rytmus, podporujú zmysel pre takt. Trénujú tiež jemnú motoriku. Vývin v skratke Rast
  • Individuálne zvýšenie hmotnosti a dĺžky
  • Odchýlka od priemerných hodnôt môže byť až 800 g
  • Primerná hmotnosť: 8800 g - dievčatá, 9500 g - chlapci
  • Veľkosť šiat: 68 - 80
  • Obvod hlavy: 42 - 46 cm
Rozvoj zmyslov
  • Hmatateľné veci skúmané oboma rukami a ústami
Motorický vývoj
  • Často používaný kliešťový úchop (palec a ukazovák)
  • Posadiť sa dokáže jediným pohybom
  • Dokáže sa samostatne postaviť
  • Dokáže tlieskať
Vývoj jazyka
  • Imitácia existujúcich hlások
  • Snaha o prvé jednoslovné slová
14773.1-8005125147731Voľný čas a hry Strava
  • Detská výživa v spojení s materským alebo dojčenským mliekom
Spánok
  • Približne 14 hodín spánku, individuálny režim (aj v noci)