10 viet, ktoré by deti nemali nikdy počuť

10 viet, ktoré by deti nemali nikdy počuť>
Občas sa necháme strhnúť zhonom a vypustíme z úst vety, ktoré by deti nikdy počuť nemali. Na čo by sme si my, rodičia, mali dávať pozor?

1. ,, Tebe to nejde - ukáž, ​​ja to urobím. "

Aj keď táto veta môže znieť ako dobrý úmysel dieťaťu pomôcť - dajte si na ňu pozor. Dieťa potom môže nadobudnúť dojem, že za neho všetko musíte urobiť a môže sa neskôr prestať snažiť skúšať nové veci samo. Je veľmi dôležité pre detský rozvoj, nechať dieťa práve vykonávanú činnosť aspon vyskúšať. Až potom ponúknite vašu pomoc. Napr. vetou: ,, Môžem ti s tým pomôcť? ", Alebo ,, Ukáž, urobíme to spoločne, chceš?"

2. ,, Nemám ťa rada - bež odo mňa preč! "

Táto veta môže do budúcna veľmi poznamenať krehkú detskú dušičku. Aj keď môže byť vyslovená v momentálnom afekte, kedy sa nám napr. v autobuse nedarí upokojiť vrieskajúce dieťa - toto nikdy deťom nehovorte. To my by sme mali vždy zachovať chladnú hlavu a podľa toho aj riešiť situáciu. Ak dieťa cíti, že ho rodičia nemajú radi, môže mať aj ono samo problém vyjadrovať svoje city, byť uzavreté a agresívne. Preto je táto veta veľmi nebezpečná.

3. ,, Teraz nemám čas - musíš počkať. "

Aj keď práve nutne potrebujete dovariť obed a ste v časovej tiesni, buďte opatrní s touto vetou a nepoužívajte ju príliš. Keď viete, že sa teraz nemôžete dieťaťu dostatočne venovať, naplánujte si pre neho program dopredu - pustite mu napríklad rozprávku alebo rozložte stavebnicu. Potom si vyčleňte dobu, ktorá bude patriť len deťom a nerobte pri tom žiadnu inú činnosť - telefonovanie, varenie, upratovanie.

4. ,, Tomu by si aj tak nerozumel (a). "

Zrovna niečo doma vysvetľujete manželovi, a hoci je to naozaj niečo, čomu by dieťa ešte nebolo schopné porozumieť - neodbíjajte ho touto vetou. Pokúste sa dieťaťu vždy, čo najjednoduchším spôsobom vysvetliť, o čom ste sa bavili, ak o to stojí.

5. ,, Pozri sa na sestričku, ako už to vie. "

Nikdy dieťa neporovnávajte s ostatnými deťmi. Každé dieťa je originál a má svoje vlastné vývojové tempo. Čo nepôjde ,, bratovi " bravúrne zvládne mladšia sestra a naopak. Preto podporujte to, čo vie a chváľte ho.

6. ,, Pretože som to povedala a hotovo! "

Vždy dieťaťu objasnite dôvod, prečo si prajete, aby konkrétnu činnosť ukončilo. Niekedy v zhone zvádza túto vetu použiť, ale dieťa by malo vždy dostať vysvetlenie požiadavku.

7. ,, Veď sa nič nestalo - neplač. "

Hoci táto veta je myslená ako veta zjemňujúca, väčšinou to tak nie je. Vyslovením tejto vety zľahčujete situáciu, ktorá je pre dieťa momentálne veľmi vážna. Nám dospelým sa môže javiť táto situácia ako banálna, ale deti majú ,, svoj svet. "A že práve spadol na zem ich obľúbený kamarát, deti vnímajú ako katastrofu. Preto buďme k ich emóciam empatickí a nezľahčujme situáciu. Môžeme spoločne kamaráta ošetriť a pofúkať mu ranku.

8. ,, Som tučná - musím schudnúť. "

Aj keď túto vetu vyslovíte pri rozhovore s kamarátkou, buďte opatrná, aby sa neopakovala často pred vašimi deťmi. Deti chcú byť ako ich rodičia a napodobňujú ich. Pri častom sledovaní a strážení hmotnosti, v nich môžeme vytvoriť nezdravý pohľad na svoje vlastné telo. Preto voľme radšej vety tipu: ,, Musíme jesť zdravo, aby sme sa cítili dobre. "

9. ,, Rýchlo - ponáhľaj sa! "

Ráno ste zaspali a potrebujete, aby sa vaše dieťa čo najrýchlejšie naraňajkovalo a oblieklo. Táto veta však môže v dieťati vyvolať zbytočný stres a ešte situáciu zhoršiť. Dieťa bude potom ,, natruc "ešte pomalšie. Radšej zvoľte vety tipu: ,, Kto sa rýchlejšie oblečie? ", Alebo ,, Poponáhľajme sa spoločne." Nech nemá dieťa pocit, že je to len na ňom.

10. Používame veľa rozkazovacích viet - ,, Prestaň kričať! ,, Zlez dolu! ,, Sadni si a jedz! "

Je jasné, že deti potrebujú občas usmerňovať, ale ak budeme stále len vydávať rozkazy, bude to mať skôr demotivujúci účinok. Naučme sa deti poprosiť a uvidíte, že samy poslúchnu oveľa lepšie a radšej. Nám by sa tiež nepáčilo, keby nám celý deň niekto len rozkazoval, preto deti vždy požiadajte a nezabudnite na pochvalu.