10 tipov, ako začať s dojčením

10 tipov, ako začať s dojčením>

Dojčenia sa budúce mamičky obávajú, pretože nie vždy sa im darí tak, ako by chceli. Pripravili sme preto niekoľko tipov, ktoré by vám mohli s neľahkými začiatkami aspoň trochu pomôcť a pripraviť vás na dojčenie tak, aby ste mohli začať bez zbytočných obáv.

Hlavne sa ničoho nebojte. V pôrodnici vám detské sestry ochotne pomôžu. Ak si nebudete čímkoľvek istá, môžete sa obrátiť na ošetrujúceho detského lekára, alebo laktačnú poradkyňu, ktorá skontroluje správnu polohu pri dojčení a pomôže vám odstrániť prípadné nedostatky.

isifa-153503654

1. Prvé priloženie

Prvé priloženie k prsníku by malo prebehnúť do tridsiatich minút po pôrode, najneskôr však do dvoch hodín. Ak nenastanú pri pôrode žiadne komplikácie, väčšinou je to tak aj v praxi. Túto požiadavku by ste si však mali zapísať do pôrodného plánu.

2. Prvý deň

Prvý deň po pôrode prikladajte dieťa k prsníku pravidelne, približne po troch hodinách, ak samozrejme nechce dieťa piť častejšie.

3. Prsia

Spočiatku prikladajte dieťa k obom prsníkom. Zatiaľ totiž ešte nie je rozdiel medzi tzv. predným a zadným mliekom (platí po celé dva až tri týždne od narodenia dieťaťa). Až po tejto dobe sa zvyčajne odporúča dojčiť už len z jedného prsníka, aby dieťa vypilo dostatok zadného, mastnejšieho mlieka.

4. Čas

Dieťa dojčite tak dlho, ako len chce. Dĺžku dojčenia neobmedzujte zo žiadnych subjektívnych dôvodov. Dieťa môže byť pri prsníku aj vyše pol hodiny. Plne rešpektujte jeho potreby.

isifa-151659597

5. Intervaly

Intervaly medzi jednotlivým kŕmením môžu byť nepravidelné. Nič sa nedeje. Môžu sa pohybovať od pol hodiny až do troch až štyroch. Spravidla by nemala byť prestávka medzi dojčením dlhšia ako šesť hodín.

6. Poloha

Pri výbere vhodnej polohy dojčenia sa odporúča začínať v polohe ležmo, neskôr posediačky.

7. Prispôsobenie polohy

Rešpektujte zvláštnosti tvaru prsníkov a tváre dieťaťa úpravou polohy pri dojčení. Problémy by mohla spôsobiť napríklad malá brada dieťaťa, príliš veľký prsník alebo bradavka a rovnako tiež vpadnuté bradavky.

8. Pohodlie

Poloha pri dojčení by vám mala byť pohodlná. Čokoľvek, čo je vynútené alebo sprevádzané nepohodlím, môže mať za následok zhoršenie uvoľňovania mlieka z prsníka a celkovú nepohodu dieťaťa.

9. Detská hlavička

Hlavičku dieťatka nikdy netlačte príliš silno k prsníku. Mohlo by to u neho vyvolať obrannú reakciu. Jeho hlavičky sa dotýkajte iba jemne pod spojnicou uší.

10. Správny kontakt

Správne priložené dieťatko k prsníku sa dotýka matky svojím bruškom v celom rozsahu. Jeho brada, tvár aj nos sú v kontakte s prsníkom. Sanie dieťatka v tejto polohe nepôsobí mamičke bolesť.