10 rád pre lepší spánok detí počas horúceho leta

10 rád pre lepší spánok detí počas horúceho leta>
Horúce letné noci dajú zabrať nie len nám, dospelým, ale aj našim drobcom. Ako sa pripraviť na horúci vzduch v izbičke ako prežiť noci na dovolenke? Máme niekoľko tipov, čítajte! Počas noci by sme chceli všetci najmä odpočívať. Nechať telo, aby načerpalo novú energiu, nech si naša hlava oddýchne a je pripravená na druhý deň fungovať. Detičky to možno nemajú až v takom rozsahu, ale musia sa predsa poriadne vyspať, aby mohli od rána vymýšľať ďalšie šibalstvá! Ideálna teplota, ktorú naše telo počas leta v spálni potrebuje, je približne 18 stupňov Celzia. Závisí to aj od toho, na čo ste zvyknutí a priemerná teplota môže byť samozrejme nižšia. Nejaké hranice však treba dodržiavať, spať v úplnom chlade nepomôže ani vám, ani dieťaťu.

Ako si teda pomôcť?

Chráňte okná

Ak je počas dňa vonku naozaj teplo, snažte sa žalúziami a záclonami zabrániť slnečnému žiareniu, aby prenikalo vo veľkom do vnútra. Vzduch sa tak prudko neprehreje a tmavé prostredie je vhodné aj na popoludnajší spánok.

Krížový prievan

Kikko Bambusová osuška Nechajte dom „dýchať“. Ak máte poschodový dom, nechajte spodné dvere otvorené a otvorte trebárs na poschodí okno. Nechajte vzduch prúdiť bytom, aby ťažký horúci vzduch nebol „uväznený“ v dome a nestál. Na dovolenke skúste nechať aspoň vetračky, ak teda nemáte bazén za rohom a nemôžete si dovoliť nechať otvorené balkónové dvere.

Ochladzujte

Ľad patrí nie len do pohára s osviežujúcou limonádou, patrí aj pred ventilátor. Vzduch sa tak ochladí a v miestnosti bude príjemnejšie. Ak nevlastníte ventilátor, pomôžu aj mokré uteráky prehodené cez prievan v okne. Odparujúca sa voda príjemne ochladí miestnosť. A to je aj ideálny spôsob ako usušiť premočené uteráky z pláže. Alebo z večerného kúpania.

Teplý kúpel

Hoci to znie nie príliš logicky, opak je pravdou. Skôr ako kúpeľ v chladnej vode uprednostnite teplejšiu vodu, maximálne mierne vlažnú. Osviežite tým drobca, pripravíte ho na spánok. Pozor však na dĺžku kúpeľa, aby voda príliš nevychladla a dieťa tak nesedelo v studenej vodičke dlhšiu dobu.Shnuggle vanička

Oblečenie

Ak dieťa na noc obliekajte, uistite sa, že pyžamko je vyrobené z bambusu alebo zo 100% bavlny. Ak máte v izbe viac ako 25 stupňov, stačí plienka a tenké tričko, vestička Ak máte teplotu medzi 20 – 23 stupňami, pridajte pyžamko s krátkymi rukávmi, pridať môžete aj ponožky

Čas spánku

Zvážte čas, kedy idete do postele. Prirodzene chladnejšie je v izbe v neskorších hodinách, preto počas horúceho leta zvážte, či režim o niečo neposunúť tak, aby dieťa zaspávalo v "lepších podmienkach". Ak je niektorá izba chladnejšia ako izba, v ktorej bežne spí, nebojte sa „vymeniť“ priestor, kde zaspáva. Ak môžete ostaňte na spodnom poschodí alebo umiestnite postieľku na nižšie miesto.

Klíma áno, ale...

Ak máte tú výhodu, že máte v byte či dome klímu, pozor na to, aby nebola skôr zlý pán. Vyvážte jej činnosť difúzerom alebo zvlhčovačom. Miestnosť, kde spí dieťa, by mala mať určitú vlhkosť a to platí aj v prípade, keď je klíma zapnutá. Ak to nie je nutné, nechajte klímou vychladiť miestnosť predtým, ako ukladáte dieťa do postieľky. Potom radšej klímu vypnite a otvorte okná. Rozhodne nenechajte postieľku v dosahu klímy. Hrozia rôzne ochorenia dieťaťa a to predsa nechcete.

Častejšie kŕmenie

Avent Fľaštička Ak je počas noci o niečo teplejšie, myslite na to, že budete k drobcovi vstávať o niečo častejšie, pretože bude prirodzene smädné. Ak je vonku naozaj horúco, nesnažte sa obmedzovať kŕmenia. Ak už pijete vodu, nechajte prevarenú vodu v chladničke vo fľaške a ak sa drobec zobudí, dajte mu vychladenú vodičku. Osvieži ho a doplní pitný režim.

Vyberte vhodný matrac

Je jasné, že na začiatku leta nebudete kvôli tomu špeciálny matrac. Ak však očakávate letné bábo, je jasné, že na to budete myslieť. Nech sa už rozhodnete pre akýkoľvek typ, používajte bavlnené plachty. Pred latexovými matracmi uprednostnite taštičkové alebo pružinové, ktorých jadro je viac vzdušné. Rozhodne je to na vašom zvážení.

Nevarte

Teda, ak nemusíte. Teplo, ktoré produkuje akákoľvek aktivita v kuchyni, prekuruje váš domov a pridáva na teplote bytu. Ak môžete, pripravujte počas horúceho leta jedlo ala studená kuchyňa. Detičkám navarte alebo využite zásoby z mrazničky.