10 faktov o dojčení – ako to bolo v minulosti?

10 faktov o dojčení – ako to bolo v minulosti?>
O tom, že dojčenie vášmu dieťaťu prospieva, niet pochýb. Nie vždy to tak bolo. Poďte sa spolu s nami pozrieť, ako k dojčeniu pristupovali mamičky v minulosti.

1. Komenský - učiteľ dojčenia

V období renesancie boli deti posielané na vidiek, kde boli dojčené aj niekoľko rokov u dojky, teda ženy, ktorá dojčila aj cudzie deti. Dojčenie bolo v tom období považované za niečo vulgárne, až príliš telesné. Toto zmýšľanie však malo niekoľko odporcov, medzi nimi bol aj učiteľ národov Ján Ámos Komenský.

2. Bez dojčenia nebola materská

Počas Veľkej francúzskej revolúcie sa situácia obrátila a dojčenie sa stalo kultom. Matka, ktorá svoje dieťa nedojčila, bola považovaná za politicky neuvedomelú a nebola jej priznaná štátna podpora v podobe materského príspevku.

3. Panovníčky ako vzor

V 19. storočí propagáciu dojčenia prezvali panovníčky. V Anglicku kráľovná Viktória dojčila všetkých svojich 9 detí, ruská cárovna Alexandra Fjodorovna prepustila všetky svoje dojky. Nemecká cisárovna Augusta Viktória dojčila svojich sedem detí, sama však urputne prednášala o nevýhodách kŕmenia z flaštičiek.

4. "Bony" v období prvej republiky

V zámožných rodinách sa v časoch prvej republiky stalo kŕmenie z fľaše obrovským hitom. Dojky zastúpili takzvané "bony", vzdelané, inteligentné, vyškolené slečny, ktoré vedeli okrem prípravy umelej výživy ošetrovať deti.

5. Sedem rokov dojčenia

Priemerná dĺžka dojčenia je vo svete, podržte sa, 4,2 roka. Vysoké číslo je príčinou toho, že u domorodých kmeňov ženy plne dojčia aj sedem rokov - v oblastiach, kde nie je dostatok potravy je totiž dojčenie často jediným možným zdrojom obživy. Afričanky z rovnakého dôvodu občas dojčia aj malé domáce zvieratá.

6. Nedojčiť je drahé

To, že mamička nedojčí, zvyšuje u detí choroby či obezitu, umelá strava taktiež stojí veľké peniaze. Výskumy potvrdili, že reklama na umelú stravu negatívne oplvyvňuje snahu matiek dojčiť svoje deti.

7. Nápoj aj potrava

Materské mlieko každej mamičky má svoje jedinečné zloženie, ktoré sa v priebehu času mení podľa aktuálnych požiadaviek bábatka. Mení sa dokonca v priebehu jedného dojčenia - zo začiatku je riedke a slúži ako nápoj, ku koncu je husté a zastáva funkciu potravy.

8. Neprekážajú ani malé ani umelé

Veľkosť prsníkov ovplyvňuje tukové tkanivo, ktoré však s produkciou mlieka nesuvisí. Žena s malými prsiami môže dokonca dieťa dočiť ľahšie. Máte problémy s dojčením? Vyskúšajte napríklad prsné klobúčiky alebo odsávačku.

9. Chvíľky šťastia

Už niekoľko sekúnd po začatí kŕmenia telo začne uvolňovať hormón oxytocín, ktorý po pôrode uľahčuje dojčenie. Hovorí sa mu hormón šťastia.

10. Liek pre štíhle nohy

Po každom dni, kedy dojčíte, spálite zhruba 2 000 kilojoulov. Slovanské ženy poteší informácia, že pri kojení mizne tuk zo stehien a zadku.